Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Martka 21:51, 26 maj 2020

Przeczytaj trzy posty wyżej
mazia_ku 10:10, 27 maj 2020

Czy ktoś zna Cis Anna?

W opisie "igły ciemnozielone, lekko odstające od pędów, dość cienkie i średniej
długości; pędy mocno rozgałęzione, cienkie; naturalna forma kulista, silnie zagęszczona, wzrost powolny; Ø 0,6-0,8 m".

Pomyślałam, że z racji naturalnej formy łatwiej można byłoby osiągnąć kulę. Może się mylę. Ktoś potwierdzi lub wyprowadzi z błędu?
Mloda_ogrodn... 16:16, 27 maj 2020

Martka napisał(a)
Przeczytaj trzy posty wyżej

Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie wyglądają jakby miały jeszcze się podnieść. Czasem były trochę opadnięte ale nigdy pionowo w dół.
Martka 18:46, 27 maj 2020

Mloda_ogrodniczka napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie wyglądają jakby miały jeszcze się podnieść. Czasem były trochę opadnięte ale nigdy pionowo w dół.

Młoda_ogrodniczka, Ile lat je masz u siebie? Weź pod uwagę, że starsze cisy mają większe przyrosty, ja to samo mam u siebie na świerkach serbskich, cisy też. Moim zdaniem nie ma powodów do zmartwień.
Ninoja 19:21, 27 maj 2020

Dzień dobry,

Jakiś czas temu (chyba już dwa lata) ktoś wyrzucił tego właśnie jegomościa, postanowiłam go uratować, przywlekłam na działkę, jest potężnych rozmiarów (tak dwa metry wysokości). Do tej pory się odbudowuje, gdzieniegdzie ma nowe przyrosty ale niestety nie wszędzie.
Zastanawiam się jak mogła bym mu nadać lepszą formę, może ktoś ma pomysł jak go przyciąć by wyglądał lepiej a tym samym może łatwiej się odbudował?
Mloda_ogrodn... 22:56, 27 maj 2020

Martka napisał(a)

Młoda_ogrodniczka, Ile lat je masz u siebie? Weź pod uwagę, że starsze cisy mają większe przyrosty, ja to samo mam u siebie na świerkach serbskich, cisy też. Moim zdaniem nie ma powodów do zmartwień.

4 lata. Do tej pory tak się nie zachowywały ale pozostaje mi zaufać bardziej doświadczonym i uzbroić się w cierpliwość dziękuję !
Atomek44 21:02, 28 maj 2020

Wątek o cisach, ale moje sikorki są u mnie z nimi nierozerwalnie związane. Przepraszam za kolejną dygresję, ale nie mam wątku o swoim ogrodzie (może kiedyś). Chciałem tylko z Wami się podzielić fotkami - oto to, na co część misecznika (stanowił on tylko uzupełnienie menu modraszki) została przerobiona w ciągu 3 tygodni

Martka 22:42, 28 maj 2020

Atomek44, ciekawe obserwacje i piękne zdjęcia, ale przy okazji pomyślałam, że może warto, aby powstał nowy wątek typu "Ptaki w naszych ogrodach"? To mogłoby być bardzo ciekawe! Jest w dziale "Natura" wątek "Poznajemy ptaki", ale takiego wątku o ich obyczajach i ciekawostkach z tym związanymi na forum nie widziałam. Wrzuć propozycję
Atomek44 22:59, 28 maj 2020

Rzeczywiście jest wątek o ptakach - nie mogłem wcześniej znaleźć. Jeżeli coś się jeszcze wykluje - być może wrzucę Przy okazji taka refleksja - jak rozmawiamy z przyjaciółmi, którzy myślą jakby tu urządzić piękny ogród, ale w którym nic nie trzeba robić, to się zawsze tylko uśmiechamy. W piękny ogród trzeba dać też trochę swojego serca po to żeby był pełny a nie tujki+trawnik. Drobne ptaki śpiewające są moim zdaniem jego niezbędnym elementem a ich nie będzie bez drzewek, krzewów, rabat itd, itp.
Stefka 14:28, 29 maj 2020

A czy ktoś wie jaki cis będzie najlepszy na kule szukam alternatywy dla bukszpanów