Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Rumianka 22:37, 30 mar 2021

Współczuję strat...teraz te pierwsze kwiatuszki najbardziej cieszą...to zmaltretowały je dziki...U mnie na początku ogródkowania, gdy założyliśmy siatkę, to zaraz następnej nocy dziki usiłowały wejść do ogrodu...widać było wyraźnie kształt ryja odciśnięty na siatce...
Anusia 06:22, 31 mar 2021

Ewa wspolczuje strat w ogrodzie. Kurcze dziki u Was? U mnie ogrod otwarty. Odwiedzaja nas sarny. Latem wystawiam im wiadro wody przed domem by nie wchodzily dalej. Najwieksze migracje wystepuja w kwietniu i w maju. Pozniej jest spokojniej.
kasia1 06:53, 31 mar 2021

Właśnie też jestem zdumiona tymi dzikami, u mnie bym rozumiała...
Ale Ewa u Ciebie?
Wychodzą u mnie Twoje krokusiki Do żółtych dołączają białe i chyba niebieskie
Kiedy mogę je przesadzić na miejsce docelowe? Pewnie jak przekwitną?

Dorii 10:10, 31 mar 2021

Jak mieszkałam w oliwie kiedyś, to mieliśmy cały trawnik zryty, zastanawiałam się kto to zrobił. Wieczorem słyszę jakieś dziwne dźwięki, wyglądam przez okno a tam gromadka dzików pod samym oknem. A że parter to mogłam je z bardzo bliska pooglądać.
Blisko parku krajobrazowego ale nie bezpośrednio. W gdańsku to normalne, szczególnie w okolicach parków.
anabuko1 13:43, 31 mar 2021

Ewa777 napisał(a)

Nareszcie, Aniu, rozkwitły kwiaty Długa zima była w tym roku. Wiosna spóźniona dopiero się rozkręca.

No dokładnie tak.
U mnie tak samo.
Kpy iryskowe robią duże wrażenie.
Takie spore kępy i plamy kolorów.
Tak dużo ich posadziłaś ? Czy tak ci się już one rozrosły ?
Alija 14:27, 31 mar 2021

Ależ miałaś nieprzyjemną przygodę z dzikami, współczuję.
Iryski masz piękne, duże kępy, super!
Ewa777 18:48, 31 mar 2021

Roocika napisał(a)

Współczuję takiej wizyty, no i szkoda krokusów
A dziury w siatkach dziki zrobiły, ona mają tyle siły...?

One prześlizgują się przez małe dziury w siatce. Siatka się składa, gdy ją się podnosi. Potem taka dziura wygląda całkiem niewinnie.

Uratowane krokusy bez cebulek

Anda 18:53, 31 mar 2021

Ewuś, współczuje z powodu nieproszone wizyty. Koniecznie trzeba naprawić siatkę.

Zdumiona jestem tym, że tyle dzików w miastach żyje.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewa777 19:01, 31 mar 2021

Rumianka napisał(a)
Współczuję strat...teraz te pierwsze kwiatuszki najbardziej cieszą...to zmaltretowały je dziki...U mnie na początku ogródkowania, gdy założyliśmy siatkę, to zaraz następnej nocy dziki usiłowały wejść do ogrodu...widać było wyraźnie kształt ryja odciśnięty na siatce...

Musze pomyśleć o wzmocnieniu tej siatki. Moi sąsiedzi też są chętni, więc wspólnymi siłami coś wymyślimy

Tak wyglądała jedna z porytych rabat

I resztki krokusów, które jakimś cudem się ostały

Ewa777 19:11, 31 mar 2021

Anusia napisał(a)
Ewa wspolczuje strat w ogrodzie. Kurcze dziki u Was? U mnie ogrod otwarty. Odwiedzaja nas sarny. Latem wystawiam im wiadro wody przed domem by nie wchodzily dalej. Najwieksze migracje wystepuja w kwietniu i w maju. Pozniej jest spokojniej.

Gdańsk i Sopot słyną z tego, że dziki chodzą po osiedlach. Sarny zresztą też. Dziki zazwyczaj przychodzą wiosną. Pewnie są głodne. Często przewracają kosze na śmieci. Na moim osiedlu już słyszałam o takich przypadkach, że przyszły do of=grodu i zryły rabaty, czy trawnik. Nasze siatki nie są dla nich przeszkodą.

Dla zmiany nastoju - przebiśniegi