Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

malgorzata_s... 16:21, 21 mar 2015

U mnie jeszcze dzisiaj pięknie Posadziłam kloniki i trawki od Kindzi
Zastanawiam się nad nawozem, chyba jeszcze posypię
Fasolka 17:11, 21 mar 2015

Ewa777 napisał(a)
Pada śnieg! O!

Spodziewałam się deszczu ze śniegiem, ale to co dzieje się za oknami to już przesada!!! U mnie śnieg sypie od dwóch godzin!!!
Ostatecznie w ogrodzie oczywiście nic nie robiłam bo to kompletnie nie moje klimaty do grzebania w ziemi, ale nie wytrzymałam i po ponad dwóch tygodniach siedzenia w domu, ruszyłam do naszych szkółek. Byłam na Kowalach (mój zakup to 11 dużych doniczek pięknie rozkrzewionej lawendy) i u Justyny (dwa rodzaje trawek z każdej po 3 szt.) Ewo, wiem, że Ty masz lawendę więc może mi podpowiesz, czy powinnam chronić tę swoją przed mrozami, które mogą się pojawić jeszcze teraz nocami? Ona jest przycięta i ma już takie ładne młode przyrosty więc pewnie takie "małolaty" są jeszcze wrażliwe na przymrozki???
A czy Ty swoje róże już pozbawiłaś kopczyków? I czy te młode kiełkujące pędy róż mogę też jeszcze przemarznąć?

No i widziałam te ciemierniki, o których wspominałaś. Fakt... full wypas

Ewuniu i jeszcze jedno, możesz mi na PW wrzucić gdzie zamawiasz byliny, bo wiem, że czekasz na przesyłkę i czy to już sprawdzone miejsca??? A trawy też zamawiasz (tego nie doczytałam)?
malgorzata_s... 17:16, 21 mar 2015

Cierpliwość ogrodników skończona skoro z braku pogody w garażu działacie?
No ale robić coś trzeba nie?
Ewa777 18:25, 21 mar 2015

Fasolka napisał(a)

Spodziewałam się deszczu ze śniegiem, ale to co dzieje się za oknami to już przesada!!! U mnie śnieg sypie od dwóch godzin!!!
Ostatecznie w ogrodzie oczywiście nic nie robiłam bo to kompletnie nie moje klimaty do grzebania w ziemi, ale nie wytrzymałam i po ponad dwóch tygodniach siedzenia w domu, ruszyłam do naszych szkółek. Byłam na Kowalach (mój zakup to 11 dużych doniczek pięknie rozkrzewionej lawendy) i u Justyny (dwa rodzaje trawek z każdej po 3 szt.) Ewo, wiem, że Ty masz lawendę więc może mi podpowiesz, czy powinnam chronić tę swoją przed mrozami, które mogą się pojawić jeszcze teraz nocami? Ona jest przycięta i ma już takie ładne młode przyrosty więc pewnie takie "małolaty" są jeszcze wrażliwe na przymrozki???
A czy Ty swoje róże już pozbawiłaś kopczyków? I czy te młode kiełkujące pędy róż mogę też jeszcze przemarznąć?

No i widziałam te ciemierniki, o których wspominałaś. Fakt... full wypas

Ewuniu i jeszcze jedno, możesz mi na PW wrzucić gdzie zamawiasz byliny, bo wiem, że czekasz na przesyłkę i czy to już sprawdzone miejsca??? A trawy też zamawiasz (tego nie doczytałam)?

Zakupy duże, tylko pozazdrościć.
Olu, zwykłą lawendę mam w ogrodzie, bo rośnie już od zeszłego roku. Teraz kupiłam francuską i muszę ją chronić, bo ona nie lubi zimna. Nie mam doświadczenia w kupowaniu lawendy. Rzuciłam się na tę francuską i teraz z nią biegam, to na dwór, to do domu. Nie wiem, mi się wydaje, że tej Twojej lawendzie nic nie będzie, bo jak przycięta, to przecież nie jest z tego roku. Ale może dopytaj kogoś bardziej doświadczonego.
Jeżeli chodzi o róże, to moje wszystkie siedzą w kopczykach, a pienne są jeszcze opatulone włókniną i słomą. Mrozy będą, ale nie takie straszne, tylko do -2'C, więc chyba nie zaszkodzą młodym pędom.
Ewa777 18:26, 21 mar 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Cierpliwość ogrodników skończona skoro z braku pogody w garażu działacie?
No ale robić coś trzeba nie?

Gosiu, najważniejsze, że robota posuwa się do przodu i za chwilę będę miała śliczny kompostownik Trzy ścianki już są
Bogdzia 19:45, 21 mar 2015

U Ciebie śnieg a u mnie cały dzień piękna pogoda jak przystało na pierwszy dzień wiosny. Kompostownik ważna rzecz w ogrodzie. Pozdrówka zostawiam.
Ewkakonewka 20:31, 21 mar 2015

Śnieg padał buuuu Pokażesz tą dzisiejszą budowlę?
Ewa777 21:21, 21 mar 2015

Zdjęcia z budowania kompostownika
Ale jestem dumna z mego męża

malgorzata_s... 21:24, 21 mar 2015

Toż ten kompostownik wręcz ozdobny jest
Sabina76 21:25, 21 mar 2015

Oooooo, zaraz wołam mojego. Ja też chcem i pragnę takiego kompostownika! Pikny Oj za takie cudo to się mężowi duuużooo należy

Mój mężuś też dzisiaj w drewnie dłubał, ale niestety robił regał na buty. Mogę się zamienić jakby co?