Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 21:06, 29 lip 2025

anabuko1 napisał(a)

Hortensje i jeżówki.. cudeńka, które zawsze chce się mieć i to dużo

O taaaak!
An_na 21:23, 29 lip 2025

Ewa777 napisał(a)
Tarciu, Jolu,

Posadzić w donicy, ale tę donicę zakopać w ziemi, czy po prostu trzymac ją luźno? Jak duże donice?
Dużo mam pytań

Jak miałam mieczyki w donicy, dużej, takiej o średnicy 50 cm- to nie nadążałam podlewać a i tak więdły i się zwieszały.
Posadziłam do gruntu i nie wykopywałam. Ładnie rosły i się rozmnażały. Kwitły co roku. Aż do pamiętnej mokrej jesieni 2023. Wtedy wygniły, ale u mnie mokra ciężka glina. Wiele roślin przeżyło długotrwałe zastoje wody. Cebulowe nie
Joku 21:24, 29 lip 2025

Podejrzewam ze cebulki nie są duże więc wystarczy jakaś niewielka doniczka (1 litr np.). Pomyślałam o posadzeniu w doniczce bo wtedy łatwiej zapamiętać ze coś się gdzieś upchnęło . Przed przymrozkami zabrać do pomieszczenia chłodnego a do tego czasu traktować jak każdą inną roślinę w doniczce. Ja w ten sposób ostatnio uprawiam lilie, ale one wytrzymują mrozy więc na zimę zostają na zewnątrz.
Jeżeli tobie zbytnio nie zależy na tych mieczykach to eksperymentalnie możesz posadzić na rabacie w ziemi i co będzie to będzie , przetrwa albo nie przetrwa.
TAR 22:32, 29 lip 2025

Mialam w sredniej donicy, nie bylo problemu z wysuszeniem. Zawsze mozesz sciac do wazonu. Czesc zostawilam w ziemi. Nie przezyly do kolejnej wiosny.
Dlatego nie lubie cebul i bulw do wykopywania. Podobnie roslin jednorocznych.
Alija 22:46, 29 lip 2025

Ewa777 napisał(a)
Magical Nobless

Schloss Wackerbarth

Ewo, jestem pod wrażeniem Twoich hortensji ogrodowych, masz tyle różnych odmian, a co jedna to piękniejsza.
Wycieczka ogrodowa super, widziałam kiedyś ten ogród w Mai w ogrodzie.
Ewa777 10:15, 30 lip 2025

Dziewczyny, bardzo dziękuję za rady w sprawie mieczyków. Nie zależy mi bardzo na nich, ale spróbuję posadzić w donicach.
Ewa777 10:17, 30 lip 2025

Alija napisał(a)

Ewo, jestem pod wrażeniem Twoich hortensji ogrodowych, masz tyle różnych odmian, a co jedna to piękniejsza.
Wycieczka ogrodowa super, widziałam kiedyś ten ogród w Mai w ogrodzie.

Bardzo dziękuję Alicjo Mój gród jest hortensjowy - duzo w nim ogordówek i bukietowych. Reszta to tylko dodatki
nicol21 15:45, 30 lip 2025

Ewo - cudna kolekcja hortensji!!!! Dzięki za podpisywanie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Ewa777 16:00, 30 lip 2025

nicol21 napisał(a)
Ewo - cudna kolekcja hortensji!!!! Dzięki za podpisywanie.

Staram się podpisywać zdjęcia, ale jak się już co któryś dzień powtarzają, to odpuszczam
Ewa777 16:02, 30 lip 2025

Posadziłąm dziś cebulki mieczyków do donic. 3 z 7 puściło zieline listki. Zonbaczymy co z tego będzie.
Floks Blue Boy ma pąki. Codziennie go oglądam i jak na razie nie pokazuje kwiatuszków. Pąki wyglądają na jasnoróżowe, więc trochę mam obawy, czy na pewno bedzie niebueski.