Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 10:52, 28 lip 2025

Wczoraj posadziłam floksy Blue Boy, Nicky, Dusterlohe i Aureole oraz naparstnice Rising Phoenix.
Przy okazji zwiedzania ogrodu Agnieszki Hubeny-Żukowskiej można było zrobić również zakupy. Wróciłam ze wspomnianym już Blue Boyem i dwoma nardzedziami firmy Krumholz - łopatka i narzedzie do pielenia.
Dziś pada i ma padać cały dzień.
Joku 12:12, 28 lip 2025

Mam przeczucie że szykuje się nowa kolekcja . Tym razem padło na floksy . Ja też je lubię.
Ewa777 12:20, 28 lip 2025

Joku napisał(a)
Mam przeczucie że szykuje się nowa kolekcja . Tym razem padło na floksy . Ja też je lubię.

Jolu, widzę u siebie dziwna przypadłość, któej nie rozumiem. Floksy nigdy mi się nie podobały. Miałam tylko jednego białego i nawet nie pamiętam jak u mnie się pojawił. Potem dokupiłam drugiego, żeby mieć powtórzenie na rabacie. Najbardziej mi się nie podoba w nich to, że łapią mączniaka. Kształt kwiatów i zapach bardzo lubię. W tym roku zaszła jakaś zmiana we mnie i kupiłam już 9 floksów. To trochę za sprawą odwiedzin u Mirki, bo te niebiesko-fioletowe mnie zauroczyły
Roocika 13:10, 28 lip 2025

Właśnie byłam u Tar i oglądałam zdjęcia z tego ogrodu i pokazałyście inne ujęcia.
Ciekawy ogród.
Brak nawożenia mnie dziwi, ale może dlatego, że drzewa nie są jeszcze bardzo duże?
Basieksp 14:41, 28 lip 2025

Piękny ogród Dużo bylin, myślę, że tak dobrane, by nie wymagały podlewania. Fajnie, ekologiczne podejście Ja mogę sobie pozwolić na rośliny, które lubią wodę, bo u nas znowu pada. Jest już dość mokro, trochę za bardzo.
Ewa777 17:20, 28 lip 2025

Roocika napisał(a)
Właśnie byłam u Tar i oglądałam zdjęcia z tego ogrodu i pokazałyście inne ujęcia.
Ciekawy ogród.
Brak nawożenia mnie dziwi, ale może dlatego, że drzewa nie są jeszcze bardzo duże?

Właścicielka wyjasniała, ze rosliny podlewane i nawozone korzenia się bardzo płytko. Te zostawione same sobie wypuszczają korzenie głębiej w poszukiwaniu wody i składników, dlatego susze im nie straszne.
Ewa777 17:21, 28 lip 2025

Basieksp napisał(a)
Piękny ogród Dużo bylin, myślę, że tak dobrane, by nie wymagały podlewania. Fajnie, ekologiczne podejście Ja mogę sobie pozwolić na rośliny, które lubią wodę, bo u nas znowu pada. Jest już dość mokro, trochę za bardzo.

U mnie też dziś pada cały dzień. Ogólnie w tym roku nie narzekam na brak woy z nieba. Ogród ciągle podlewany jest deszczem co kilka dni.
An_na 18:16, 28 lip 2025

A ten floks Blue Boy jest naprawdę taki blue?

Wyguglałam go i podoba mi się
Miałabym dla niego miejsce
TAR 18:25, 28 lip 2025

Ten Blue Boy u mnie rok temu wpadal z niebieskiego we fiolet. Blue Dolphin jest przepiekny niebieski. Mam jeszcze Blue Paradise ale ten jeszcze nie kwitnie
Ewa777 11:01, 29 lip 2025

An_na napisał(a)
A ten floks Blue Boy jest naprawdę taki blue?

Wyguglałam go i podoba mi się
Miałabym dla niego miejsce

O tym floksie to wiecej wie Tarcia, bo go ma. U mnie jeszcze nie kwitł. Kupiłam ładną sadzonkę z pąkami i czekam