Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Kordina 12:10, 03 sie 2025

No właśnie, u mnie też codziennie prawie laje albo pada. Gniją mi niektóre lilie jeszcze nie rozwinięte na łodygach. Na szczęście wszystkie wyższe systematycznie podpierałam i podwiązywałam.
Dziwne lato tego roku...
Makao 12:42, 03 sie 2025

Mokre to lato. U mnie też. Skutków ubocznych się spodziewałam. Róże mają plamistość a winorośle mączniaka pomimo oprysków zapobiegawczych ekologicznych. Wczoraj musiałam zrobić silniejszy oprysk bo stracę wszystkie winogrona. Cukinia z nadmiaru wody w kompostowniku mi padła. Jedna jeszcze się broni ale nie wiadomo czy da radę.
Mokro i deszczowo w tym sezonie. Wichury też silne. Ślimaków pełno i im pasuje. Wczoraj trochę ich wyzbierałam.
Mam plagę opuchlaków. W przyszłym sezonie muszę wytoczyć im wojnę bo to koszmar jak różę pnącą objadły.
Przypominają mi się sezony sprzed kilku lat. Miałam kilka takich mokrych. Potem przyszły lata suche a teraz znowu mam mokry sezon.
TAR 12:50, 03 sie 2025

Ja mam mokry juz ktorys rok z rzedu. Dzis dla odmiany pada
Akurat dzis mi troche nie na reke, bo mialam sadzic reszte roz i ciac byliny. Ale co zrobic. Biore te wode z calym dobrodziejstwem. Pod sosnami pomimo opadow nie jest szczegolnie mokro. Tylko z wierzchu.

Ewa czytam o gradzie. U nas tylko deszcz. Wspolczuje strat hortkowych.
TAR 20:28, 22 sie 2025

Ewa, dzieki za wczorajsza goscine. Jesteś mistrzynia nalewek Byly fantastycznie pyszne.
anabuko1 17:57, 23 sie 2025

Ewa777 napisał(a)

Nie wiem o co chodzi. W prognozach nie a deszczu, a lało wczoraj, dziś padało. Ziemia ciągle mokra. Nie wiem, jak rośliny zniosą to ciągłe nawadnianie.

O a u mnie sucho, sucho.Nue pamiętam już kiedy deszcz solidny padał. Często cis trzeba podlać bo w dół liście lecą.
Ewa777 10:33, 24 sie 2025

Kordina napisał(a)
No właśnie, u mnie też codziennie prawie laje albo pada. Gniją mi niektóre lilie jeszcze nie rozwinięte na łodygach. Na szczęście wszystkie wyższe systematycznie podpierałam i podwiązywałam.
Dziwne lato tego roku...

Dziwne, dziwne to lato. Było kilka ładnych dni, więc nie narzekam. Hortensje wyjątkowo wszystkie zakwitły, ale podczas mojej nieobecności kilka ma uschniete kwiaty. Nie pamiętam, zebym tak miała w poprzednich latach. Jedynie biała zawsze usychała.
Ewa777 10:44, 24 sie 2025

Makao napisał(a)
Mokre to lato. U mnie też. Skutków ubocznych się spodziewałam. Róże mają plamistość a winorośle mączniaka pomimo oprysków zapobiegawczych ekologicznych. Wczoraj musiałam zrobić silniejszy oprysk bo stracę wszystkie winogrona. Cukinia z nadmiaru wody w kompostowniku mi padła. Jedna jeszcze się broni ale nie wiadomo czy da radę.
Mokro i deszczowo w tym sezonie. Wichury też silne. Ślimaków pełno i im pasuje. Wczoraj trochę ich wyzbierałam.
Mam plagę opuchlaków. W przyszłym sezonie muszę wytoczyć im wojnę bo to koszmar jak różę pnącą objadły.
Przypominają mi się sezony sprzed kilku lat. Miałam kilka takich mokrych. Potem przyszły lata suche a teraz znowu mam mokry sezon.

Mokry sezon to straty w warzywnikach i choroby na roślinach ozdobnych. Szkoda, że tyle się u Ciebie pomarnowało.
U mnie ślimaków znacznie mniej niż w poprzednich latach. Stosuję jedynie pułapki z piwem i widzę, że są efekty. Opuchlaków też mam dużo. Obżarte róże, azalie i rododendrony. Na nie nie mam dobrego sposobu.
Ewa777 10:46, 24 sie 2025

TAR napisał(a)
Ewa, dzieki za wczorajsza goscine. Jesteś mistrzynia nalewek Byly fantastycznie pyszne.

Aniu, to było bardzo przyjemne spotkanie Musimy je wpisać jako cykliczne - przynajmniej raz w sezonie
Ewa777 10:48, 24 sie 2025

anabuko1 napisał(a)

O a u mnie sucho, sucho.Nue pamiętam już kiedy deszcz solidny padał. Często cis trzeba podlać bo w dół liście lecą.

Widzisz jak to nierówno jest podzielone. Gdzieś za dużo wody, a w innym miejscu susza. Jedno i drugie szkodliwe w nadmiarze.
TAR 10:56, 24 sie 2025

Ewa777 napisał(a)

Aniu, to było bardzo przyjemne spotkanie Musimy je wpisać jako cykliczne - przynajmniej raz w sezonie

Po warunkiem, ze drugie bedzie u nas