Kasiu, dziękuję Ci bardzo za te wszystkie informacje Kupowałam lilie tak, żeby sadzić po 3 obok siebie jednego rodzaju, żeby utworzyć takie większe krzaczki. Jaką odległość byś proponowała?
Moje zamówienie:
Lilia Spring Pink - 6 cebul
Lilia Lollypop - 9 cebul
Lilia Lavon - 9 cebul
Proponują je sadzić między marcem a majem, a Ty uważasz, że jaki termin najlepszy?
Mireczko, jak widzisz, dziewczyny wypowiedziały się, że trzeba pomrozić nasiona werbeny. U mnie jej jeszcze nie było. Parzyłam na nią tęsknym okiem w centrum ogrodniczym, ale się nie zdecydowałam. Może w tym roku u mnie zagości? Zobaczymy
Dzięki za miłe słowa na temat awatarka
Wszystkie piękne!!! Jak w kupie chcesz, po trzy, to bym wykopała większy dołek, te 3 cebule co 10 cm w jednym i dalej
Ja wiosną w kwietniu, w drugiej połowie sadzę, jeżeli Twoje przyjdą wcześniej, to naderwij im woreczki, zawiń w zwykłą gazetę razem z tym woreczkiem z torfem, potem do tekturowego pudełka i do...lodówki. Ja już różnie próbowałam z takimi za wcześnie przyleciałymi cebulami, sadziłam nawet do donic, ale wtedy się bardzo wyciągną, są rachityczne i psinco z tego wyjdzie w pierwszym roku.Dwa lata temu, jak wiosenne święta w zimie się znalazły, w lodówce przetrzymałam 60 cebul...w połowie marca przyszły...a zima miała nawrót wtedy i nie dało się w kwietniu wyjść na ogród do sadzenia...Dopiero na początku maja sadziłam. Kwitły pięknie wszystkie
czytam tu o liliach ...to ja już wiem dlaczego moje zeszłoroczne zakupy zepsułam ..nie wzeszły a zgniły ...bo jak kupiłam w marcu to od razu dałam do ziemi ...teraz jak kupię to przetrzymam do kwietnia ...do połowy przynajmniej