Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

babka 22:06, 23 paź 2014

07_Rene napisał(a)

No lekkie zakwasiki były Teraz czekam na róże. Też będzie robota, bo 12 szt. Boniki + trzy inne

Roboty huk Cię czeka i znów zakwasy gwarantowane i końca nie widać, prawda?
Wrócę jeszcze do obsadzenia piwniczki. może nasypać więcej ziemi tak by zakryć górne krawędzie ścianek ? dosadzić kostrzewy cienolubne, hosty, może runiankę ?
07_Rene 22:18, 23 paź 2014

babka napisał(a)

Roboty huk Cię czeka i znów zakwasy gwarantowane i końca nie widać, prawda?
Wrócę jeszcze do obsadzenia piwniczki. może nasypać więcej ziemi tak by zakryć górne krawędzie ścianek ? dosadzić kostrzewy cienolubne, hosty, może runiankę ?

Tam właśnie jakaś blacha wystaje. Ciut ziemi będzie nawiezionej, ale tylko żeby przykryć i wyrownać, bo boję się że konstrukcja nie wytrzyma, bo to wszystko z cegły od środka, Tylko ten przód, taki korytarz jakby, z pustaków jest zrobiony. Rośliny cieniolubne bedą na pewno na prawym zboczu. Ra razie są tam paprocie i niezaponimajki, konwalie. Rumiankę tam miałam, od wiosny, ale marniała i ją przesadziłam, tam sucho strasznie, ale ziemia nawet dobra, próchnicza.

Jak wytniemy stamtąd dwa drzewa to się dopiero okaże jak tam słońce operuje.
alinak 22:51, 23 paź 2014

07_Rene napisał(a)
Bez zdjęć, bo nie zdążyłam zrobić, a potem pogoda się załamała, ale pochwalę się, że w poniedziałek wraz z moim mężem posadziliśmy ok. 30 metrów żywopłotu grabowego Jestem niezmiernie szczęśliwa z tego powodu choć żywopłot nie sięgnął nawet do połowy działki. W pewnym sensie jego "matką chrzestną" jest Alina z ogrodu u stóp klasztoru, za co jej raz jeszcze dziękuję))

No nieee, teraz to mnie duma rozpiera ..matka chrzestna ..ja ...teraz to się będę podwójnie martwić czy dobrze urośnie. teraz trasa może być dłuższa ale mam ..
Gabriela 23:12, 23 paź 2014

07_Rene napisał(a)

U Dzidki, Vivy i Poziomki byłam, Agusi nie kojarzę, mogę prosić linka?

Proszę bardzo: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1815-ogrod-dla-agusi

Wystarczy wpisać w wyszukiwarce u góry strony.

Nie czekaj, sadź drzewa, bo one powoli rosną, ja żałuję że od nich nie zaczęłam.
Co do dębu, to polecam czerwonego, który rośnie u mnie przed domem. Żadne grzyby się go nie imają, cudownie się przebarwia teraz i ma piękne, duże liście. Szybko rośnie. Jak chcesz to mogę Ci dać garść żołędzi. Ja dostałam kilkanaście lat temu dwa duże liście w doniczce, czyli sadzonkę z żołędzia od przyjaciół.
bdan 07:21, 24 paź 2014

Muszę sobie doczytać o tym dębie czerwonym. Masz jakieś fotki?
07_Rene 08:04, 24 paź 2014

alinak napisał(a)

No nieee, teraz to mnie duma rozpiera ..matka chrzestna ..ja ...teraz to się będę podwójnie martwić czy dobrze urośnie. teraz trasa może być dłuższa ale mam ..

Ty to tam się nie martw na zapas Zawsze będzie pretekst, żeby na kawę do mnie wpaść zobaczyć jak graby rosną
07_Rene 08:15, 24 paź 2014

Gabriela napisał(a)

Proszę bardzo: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1815-ogrod-dla-agusi

Wystarczy wpisać w wyszukiwarce u góry strony.

Nie czekaj, sadź drzewa, bo one powoli rosną, ja żałuję że od nich nie zaczęłam.
Co do dębu, to polecam czerwonego, który rośnie u mnie przed domem. Żadne grzyby się go nie imają, cudownie się przebarwia teraz i ma piękne, duże liście. Szybko rośnie. Jak chcesz to mogę Ci dać garść żołędzi. Ja dostałam kilkanaście lat temu dwa duże liście w doniczce, czyli sadzonkę z żołędzia od przyjaciół.

Dziękuję
Boję się przedobrzyć z tymi drzewami, sadzimy tam gdzie jest jakaś koncepcja. Mam już trochę iglaków nasadzone, metasekwoje - muszę im miejsce zostawić.
Dęby czerwonolistne też mam, już takie mojej wysokości, bo były sadzone jako jedne z pierwszych na działce. Ładnie rosną, ale mączniaka co roku łapią Nie wiem, ale z moich obserwacji wynika, że w mojej okolicy wszystkie dęby łapią tego mączniaka, nawet dorosłe. Może dlatego choroba się rozprzestrzenia, bo większość liści z patogenem fruwa po całej okolicy...? Nie wiem.
Bęby faktycznie są piękne, już takie duże... Niedaleko nas rośnie taki dąb w przedogródku jako soliter. Rewelacja.

Chętnie zobaczę tego Twojego dęba. Pokaż go

Muszę sobie doczytać o tym dębie czerwonym. Masz jakieś fotki?

Danuś, ja fotek nie mam, ale jak przestanie padać to postaram się coś cyknąć, ale może Gabriela pokaże
Gabriela 08:42, 24 paź 2014

Pokazuje.

W tym roku, ale zanim na dobre się wybarwił:

Kilka dni później:

Liście:

Rok temu:

07_Rene 12:25, 24 paź 2014

Śliczny Formujesz go jakoś, bo bardzo gęsty? Po kształcie liści widzę, że to jakiś inny niż u mnie, bo moje liście mają bardziej zaokrąglone.

Część moich dębów ma wiosną czerwone przyrosty i to o tych mówiłam "czerwonolistne". Teraz większość wygląda u mnie niestety tak (w tym roku niczym nie pryskałam):

Mam jednego, całkowicie zdrowego, z takimi dziubatymi liśćmi i teraz przebarwia się na czerwono. On zostanie u nas na pewno.
07_Rene 12:34, 24 paź 2014

Obiecany żywopłocik grabowy.
Na słupki z butelkami (nasz znaki graniczne), brak kancika i inne krzywizny nie zwracamy uwagi)

Po prawej stronie rosną brzozy w szpalerze. Niedawno podsadziłam trawą, bo nie miałam co z nią zrobić. W oddali widać rabatę półokrągłą. W zamyśle jest, by zostawić ścieżkę przy żywopłocie grabowym prosto w dół. Zbiegiem czasu nasadzenia na rabacie ją przysłonią i bedzie takie tajemnicze przejście)