Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 10:26, 02 paź 2015

Milka napisał(a)

Nie do końca tak...bez drzew to nie ogród, daje intymność, osłania od wiatrów, schronienie dla ptaków i innych braci mniejszych, tworzy szkielet, po prostu dobrze dobrać gatunki, kontrolować ich wzrost, jeśli jest potrzeba, ponadto, jeśli w jednym czasie sadzisz drzewa i coś pod nimi, rośliny sobie poradzą, U mnie około 200 drzew, a mimo to bujnie i żyje wszystko.

No właśnie widziałam, że u Ciebie gęsto i ładnie... klimatycznie i wsszystko rośnie

Chciałabym jeszcze tej jesieni dokupić miłorzęba... tylko mam problem z odmianą.

U mnie koniecznie musi być w formie naturalnego, dużego drzewa. Chyba muszę w szkółce każdy okaz, który mi się spodoba googlować i ssprawdzać, co to za jeden.

Zastanawiam się też żeby moje zwykłe brzozy przełamać Brzozą brodawkowatą purpurea.
07_Rene 10:28, 02 paź 2015

Sylwio, Jana, Kasay

Wiem, że macie rację...
Milka 10:34, 02 paź 2015

07_Rene napisał(a)

No właśnie widziałam, że u Ciebie gęsto i ładnie... klimatycznie i wsszystko rośnie

Chciałabym jeszcze tej jesieni dokupić miłorzęba... tylko mam problem z odmianą.

U mnie koniecznie musi być w formie naturalnego, dużego drzewa. Chyba muszę w szkółce każdy okaz, który mi się spodoba googlować i ssprawdzać, co to za jeden.

Zastanawiam się też żeby moje zwykłe brzozy przełamać Brzozą brodawkowatą purpurea.

Mam 2 normalne drzewa miłorzęby, są piękne i już widoczne, ponadto 2 Marikeny, na rabatach. Piękne są brzozy z bordowymi liśćmi, te bym dokupiła koniecznie. Kupując miłorząb drzewo, zwracaj uwagę, aby był to rodzaj męski, bo jeśli żeński i będą kwitnąć, będzie cuchnąć, że nie wytrzymasz
07_Rene 10:38, 02 paź 2015

Rodzaj męski? A w szkółce będą wiedzieć...???
Przeglądałam wczoraj etykiety, ale ani na jednym nie byo takiej informacji. Jak można to rozpoznać?

Drzewa muszę w końcu kupić choćby małe, bo lata lecą, Ciągle to odciągam na "przyszły rok", i co roku jesienią mamy jakieś nieprzewidziane grube wydatki, że cięzko kupić jakieś większe okazy.
A te małe to taniutkie... Za ambrowca zapłaciłam całe 12 zł
sylwia_slomc... 11:03, 02 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Rodzaj męski? A w szkółce będą wiedzieć...???
Przeglądałam wczoraj etykiety, ale ani na jednym nie byo takiej informacji. Jak można to rozpoznać?

Drzewa muszę w końcu kupić choćby małe, bo lata lecą, Ciągle to odciągam na "przyszły rok", i co roku jesienią mamy jakieś nieprzewidziane grube wydatki, że ciężko kupić jakieś większe okazy.
A te małe to taniutkie... Za ambrowca zapłaciłam całe 12 zł

Renia błagam jeśli ty za ambrowca 1,5 m dałaś 12 zł to ja błagam jak byś tam jechała jeszcze kup mi takie ze dwa pleeesssss pokrywam wszystkie koszty wysyłki..............i nie mam pojęcia gdzie wsadzę, ale wsadzę------jeszcze na grujecznika też poluję, gdyby był i w podobnej cenie to wiesz, a może jednak wpadniesz do mnie
Agania 11:07, 02 paź 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Co napisać, żeby nie było trywialnie? Świetna perspektywa za astrami i werbenami. Obok stodoła w kontraście. Ślicznie zdjęcie i oddaje klimat miejsca.

To chyba nie ML? One nie kwitną na czerwono?
Drzewa muszą być. Mam w głowie taki klasyczny układ ogrodu: przód domu żwierowy formalny, rabata bylinowa, część leśna z drzewami, sad, warzywnik, jakaś niezwykłość (altana na łące, labirynt?), jakiś pokój biały ogrodowy, koniecznie element wodny. Wszystko wydzielone drzewami, żywopłotami, murami. Mój ideał. Niestety - do tego trzeba miejsca, min. pół hektara albo i więcej oraz tego czegoś. To takie moje ogrodowe przemyślenia, żeby się z Tobą podzielić i zakończyć słowami - drzewa muszą być.

Fajnie Ewa ten ideał ogrodu zebrała w całość...a mnie jeszcze się marzy taka wiejska huśtawka zawieszona na sznurze na wielkiej gałęzi, szkoda, że nie mam taaakiego drzewa...
07_Rene 11:08, 02 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Renia błagam jeśli ty za ambrowca 1,5 m dałaś 12 zł to ja błagam jak byś tam jechała jeszcze kup mi takie ze dwa pleeesssss pokrywam wszystkie koszty wysyłki..............i nie mam pojęcia gdzie wsadzę, ale wsadzę------jeszcze na grujecznika też poluję, gdyby był i w podobnej cenie to wiesz, a może jednak wpadniesz do mnie

Pisałam już u Irenki, że przedobrzyłam z tą wielkością Może z metr ma,taki patyczek. Pójdę obfocić to Ci pokażę.
11:23, 02 paź 2015
widzę że drzewny dylemat ...kurcze ..też to przerabiałam ...zrobię spis może drzew które zakupiłam

od 2 sezonów dumam co posadzić na froncie ...szpaler magnoli mi chodzi po głowie (pewnie 3 moze 5 szt raptem ten szpaler bedzie miał )
07_Rene 11:43, 02 paź 2015

Sylwia.... mierzyłam i ma ciut ponad 1m.

A może Ty przyjedziesz do mnie? i Razem pojedziemy do szkółki? Albo się umówimy juz na miejscu? Naprawdę warto, bo teraz mają sporo mniejszych drzew w naprawdę atrakcyjnej cenie... Wysyłam priv za chwilę do Ciebie
07_Rene 11:50, 02 paź 2015

Dla zachęty powiem Ci, że w ubiegłym roku kupiłam tam w atrakcyjnej cenie fajną odmianę tulipanowca. Niby też mały, ale w ciągu tego sezonu urósł chyba 0,5 metra mimo że rośnie w półcieniu.