Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Anda 10:43, 15 kwi 2016

Jestem
Przyglądam się i dumam.

Wg mnie werbena na górkę nie. Mnie bardziej podobają się kompozycje łanami, a nie punktowo.

Gdzie jest to lico z różami?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
margaretka3 10:45, 15 kwi 2016

Reniu, miedzy rozchodniki dałabym trawy, stipę lub inną zwiewną i nie za wysoką (w odcieniach żółci, żeby ocieplić, bo dużo niebieskości się tam zbiera).
Anafalisa też dałabym punktowo w trzech miejscach, za obwódką z bodziszka (ale się rozrósł! który to bodziszek, bo nie pamiętam?) przed rozchodnikami.
Werbena wydaje mi się tam za wysoka, chyba że w okolicy lipy na dole ją dasz, tam by fajnie wyglądała, za różami, a z boku róż też stipa.
Będę jeszcze myśleć, to tak na szybko.
Anda 10:47, 15 kwi 2016

Właśnie też myślę, że stipa pomiędzy rozchodnikami to dobry pomysł. Nie rezygnuj z niego.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
margaretka3 10:48, 15 kwi 2016

Reniu, a co z hostami, które tam przy wejściu piwniczki miałaś? Są tam nadal?
margaretka3 10:50, 15 kwi 2016

Przy pniaczku dałabym trojeść żółtą, żeby zadarniała. Barwinek major variegata bym Ci mogła dać, też by tam pasował.
07_Rene 10:55, 15 kwi 2016

Anda napisał(a)
Jestem
Przyglądam się i dumam.

Wg mnie werbena na górkę nie. Mnie bardziej podobają się kompozycje łanami, a nie punktowo.

Gdzie jest to lico z różami?

Lico piwniczki z pustaków Mam nadzieję, że doczekam się tam elewacji z kamienia zanim róże urosną. Są dwie Sally Holmes- miej więcej zaznaczyłam ich miejsce.

margaretka3 napisał(a)
Reniu, miedzy rozchodniki dałabym trawy, stipę lub inną zwiewną i nie za wysoką (w odcieniach żółci, żeby ocieplić, bo dużo niebieskości się tam zbiera).
Anafalisa też dałabym punktowo w trzech miejscach, za obwódką z bodziszka (ale się rozrósł! który to bodziszek, bo nie pamiętam?) przed rozchodnikami.
Werbena wydaje mi się tam za wysoka, chyba że w okolicy lipy na dole ją dasz, tam by fajnie wyglądała, za różami, a z boku róż też stipa.
Będę jeszcze myśleć, to tak na szybko.

Nie wiem co to za bodziszek, ale wytrzymał tam w ubiegłym roku więc go zostawiła. Pięknie kwitnie na różowo - od teściowej mam
Przy lipie rośnie powojnik - ale jakoś kiepskawo. Sadziłam go w zeszłe lato, dam mu szanse jeszcze jeden sezon.

Dziewczyny, z tą piwniczką to taka swobodna twórczość. Nie planowałam jej obsadzać w tym roku, ale dostałam rozchodnik, wysiałam stipę... wczoraj pomyślałam że skoro mam nadwyżki anafalisa (leży wykopany już od wczesnej wiosny i szukam mu miejsca) a lubi wybitnie suche stanowiska.... Że to wszystko połącze jakoś... pytanie jak?
07_Rene 10:59, 15 kwi 2016

Anda napisał(a)
Właśnie też myślę, że stipa pomiędzy rozchodnikami to dobry pomysł. Nie rezygnuj z niego.

super

margaretka3 napisał(a)
Reniu, a co z hostami, które tam przy wejściu piwniczki miałaś? Są tam nadal?

Hosty są dalej, po prawej stronie wejścia do piwniczki, i tam zostaną.

margaretka3 napisał(a)
Przy pniaczku dałabym trojeść żółtą, żeby zadarniała. Barwinek major variegata bym Ci mogła dać, też by tam pasował.

Tojeść złota nie wiem czy da radę, ale zielona się sama sieje. Barwinek kolorowy miałam na dachu piwniczki, ale padł Tam ekstremalne warunki są. Testuje dąbrówkę, na razie rośnie.
margaretka3 10:59, 15 kwi 2016

Zapomniałam, że róże są od strony wejścia, myślałam że koło lipy. Dlatego źle napisałam.
Po wycince drzew teraz tam jest dużo słońca?
Anda 11:00, 15 kwi 2016

Piękna ta Sally. Zanotowałam ją sobie

Na tej piwniczce widzę rośliny/zioła sucholubne - artemisia, salvia, oregano, thymus. Jakoś tak łanami poprzeplatane
margaretka3 11:02, 15 kwi 2016

Ewo, zastanawiałam się, czy nie napisać o ziołach!!!