Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa

Kindzia 19:52, 25 sty 2016

AsiaK_Z napisał(a)

U mnie też się gorący czas w pracy. Wszystkiego dobrego Kasiu

Dziękuję i wzajemnie
olga80 20:40, 25 sty 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Witam Od dziś wiosenne temperatury, pada deszcz... i dobrze
Wczoraj miałam chwilę słabości i kupiłam w Biedr. dwa ciemierniki. Łapy swędziły by wziąć więcej Teraz trza pomyśleć co z nimi dalej

ja to specjalnie po nie jechałam jak się dowiedziałam, że są jak Marta napisała ,że są w L też pojechałam a tam zonk nic u nas nie było mi zależało. Myślę,że trzeba je hartować i jak ziemia puści to posadzić
AsiaK_Z 20:59, 25 sty 2016

olga80 napisał(a)

ja to specjalnie po nie jechałam jak się dowiedziałam, że są jak Marta napisała ,że są w L też pojechałam a tam zonk nic u nas nie było mi zależało. Myślę,że trzeba je hartować i jak ziemia puści to posadzić

Dokładnie tak. Wyczytałam też, ze nie lubią przenoszenia z miejsca na miejsce, no i są trujące. Ich sok może powodować podrażnienia skóry, wysypkę
Warmia 21:01, 25 sty 2016

AsiaK_Z napisał(a)

Dokładnie tak. Wyczytałam też, ze nie lubią przenoszenia z miejsca na miejsce, no i są trujące. Ich sok może powodować podrażnienia skóry, wysypkę

To ich nie jedzmy
AsiaK_Z 21:03, 25 sty 2016

Będzie bezpieczniej jak ich nie będziemy kosztować, czy aby nie za mdłe
Toszka 23:20, 25 sty 2016

Anda napisał(a)
Nie wysiewalam jeszcze nigdy stipy, ale tak z ciekawosci poszukalam sobie informacji na ten temat i wyczytalam, ze stipa lubi kielkowac w temperaturze od -4 do +4 stopnie. I zeby jej nie przykrywac za mocno ziemia.

A skąd takie temperatury? To trawa z pustynnych terenów Meksyku i tam raczej ciepło i sucho i nasiona nie mają jak podlegać stratyfikacji. Z mojego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że najlepsze wschody są w ciepłej ziemi - dlatego też bezproblemowo rozsiewa się i wschodzi latem. Uwielbia przewiewną ziemię (odczyn jej obojętny - u mnie zrobiła sobie matecznik na stanowisku wrzosowatych), raczej suchą. Od zastoin wody wygniwa.
Anda 08:49, 26 sty 2016

Toszka napisał(a)

A skąd takie temperatury? To trawa z pustynnych terenów Meksyku i tam raczej ciepło i sucho i nasiona nie mają jak podlegać stratyfikacji. Z mojego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że najlepsze wschody są w ciepłej ziemi - dlatego też bezproblemowo rozsiewa się i wschodzi latem. Uwielbia przewiewną ziemię (odczyn jej obojętny - u mnie zrobiła sobie matecznik na stanowisku wrzosowatych), raczej suchą. Od zastoin wody wygniwa.

Ano widzisz, gdybym miała więcej parapetów, to bym zweryfikowała, prawda to czy fałsz, a tak...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
olga80 09:10, 26 sty 2016

Warmia napisał(a)

To ich nie jedzmy

sałatkę dla teściowej zrobię
AsiaK_Z 12:06, 26 sty 2016

Toszka napisał(a)

Toszka, to jak jest w przypadku werbeny? chłodzić czy nie chłodzić?
AsiaK_Z 12:07, 26 sty 2016

Anda napisał(a)

Ano widzisz, gdybym miała więcej parapetów, to bym zweryfikowała, prawda to czy fałsz, a tak...

Ewka, zadanie dla męża: trza wybić dodatkowe okna - będą parapety