Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa

AsiaK_Z 09:12, 09 cze 2015

Liliowce, tutaj jeszcze nie kwitną, ale pączki już są i lada moment ...

Funkie w łysych kolanach szmaragdów, przyjęły się. Być może zostaną tam na dłużej. Zobaczymy

I widok na całość

AsiaK_Z 09:17, 09 cze 2015

Tu widać miskanty w "miejscu tymczasowym" - na zdjęciu na dole

Przesadzane jesienią tuje. Ta pierwsza jakaś szara się zrobiła, ale nie jest sucha. Mam nadzieję, że dojdzie do siebie.
AsiaK_Z 09:19, 09 cze 2015

Widok nie zachwyca, ale...
Mysza 11:19, 18 cze 2015

Jak tam? Wszystko zdane??
W ogrodzie ładnie się robi
AsiaK_Z 10:02, 19 cze 2015

Mysza napisał(a)
Jak tam? Wszystko zdane??
W ogrodzie ładnie się robi

Witaj Małgosiu. No został mi tylko ten najważniejszy egzamin, do którego co raz bliżej. Z nerwów bolą mnie wszystkie zęby, nawet te których już nie mam
Na ogrodzie niewiele się dzieje. Jak już wcześniej napisałam, u mnie ciągle widok "przed". Ciągle przycinam, wyrzucam i walczę z CHMIELEM. Walka z wiatrakami. Sądziłam, że wywaliłam wszystko, a w praktyce się okazało, że tylko jedną karpę usunęłam skutecznie. Diabelstwo.
"Płakałam", że mi miskanty nie przezimowały... Winiłam za to psa, że mi je "załatwił", ale okazało się tylko początek miały baaaaaaaardzo słaby. Teraz wyglądają całkiem całkiem.
Mam nadzieję, że w połowie lipca uda mi się ruszyć pełną parą.
AsiaK_Z 09:24, 06 lip 2015

Kochani, zakończyłam jeden etap - uczelniany. Egzaminy pozdawane, obrona juz też za mną, tak więc ruszam do kolejego boju - ogrodu.
Jak widać na zdjęciach, pracy jest dużo, ale też dużo już zrobiłam (choć tego akurat nie widać ).
Plan mam taki: rośliny dookoła ogrodu, środek generalnie pusty, trawiasty. można więc powiedzieć, że ogród będzie rekreacyjno - użytkowy
Tuje się przyjęły prawie wszystkie. Te przesadzane - jedna nie jest w najlepszej kondycji. Ma przyrosty, ale od wierzchołka jest sucha. Spalona od słońca? Nie wiem. Zobaczymy co z nią będzie dalej. Pozostałe są ładne i kiedyś zasłonią płot od sąsiadów i będą stanowiły ładne tło dla innych roślin. Jakich? Ogrodowiskowych! Hortensje bukietowe, żurawki, clematisy, jeżówki, itd. Chciałabym trochę ogród pokolorować. Zobaczymy jaki będzie efekt.
Jak się okazało, ogród ma 190m kw. (myślałam, że jest mniejszy), to i tak w porównaniu do ogrodów innch Ogrodomaniaków jest mały , ale jest i to się liczy.
Gdyby ktoś z Was miał jakieś propozycje innych roślin niż te, które wymieniłam, np. cieniolubnych i takich "na patelnie" to proszę śmiało

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających
Kuba 09:35, 06 lip 2015

Do półcienia polecam tawułki- zobacz u Marty Zielonej na ostatnich zdjęciach i koniecznie znajdź miejsce dla traw bo robią świetną robotę w każdym ogrodzie
pozdrawiam
AsiaK_Z 10:06, 06 lip 2015

Kuba napisał(a)
Do półcienia polecam tawułki- zobacz u Marty Zielonej na ostatnich zdjęciach i koniecznie znajdź miejsce dla traw bo robią świetną robotę w każdym ogrodzie
pozdrawiam

Witaj Ewuniu u mnie
Bardzo dziękuję za podpowiedź. W takim razie idę zwiedzać
Miłego dnia
Gardener27 23:00, 06 lip 2015

Gratuluję obrony Ja na szczęście czasy studiów mam już za sobą i teraz mogę się skupić na innych rzeczach np. ogrodzie
Zastanawiam się nad tymi najstarszymi tujkami w szpalerze po lewej strony Może udało by Ci się je trochę przyciąć by tak bardzo nie odstawały od reszty ?
AsiaK_Z 09:16, 07 lip 2015

Gardener27 napisał(a)
Gratuluję obrony Ja na szczęście czasy studiów mam już za sobą i teraz mogę się skupić na innych rzeczach np. ogrodzie
Zastanawiam się nad tymi najstarszymi tujkami w szpalerze po lewej strony Może udało by Ci się je trochę przyciąć by tak bardzo nie odstawały od reszty ?

Dziękuję za gratulacje! Też się cieszę, że mam to za sobą
Obniżyć wysokość tujek można, szerokość raczej nie, bo one w środku są "łyse"
Ta strona ogrodu jest bardzo nasłoneczniona. Chciałabym ją upiększyć, no bo pusto. Hosty są tam tymczasowo, hortensje bukietowe? ogrodowe, które uwielbiam to raczej do cienia - chyba .
Zobaczymy co dalej. Póki co mam tyle wolnego czasu i taaakie zaległości, że aż strach
Pozdrawiam