Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Ensata 15:50, 03 paź 2015

Zazdroszczę Wam kompostowników, u mnie ze względu na dziki nie ma
iwka 19:58, 03 paź 2015

waldek727 napisał(a)

Brakuje odpowiedniej ilości tlenu.
Przekładaj warstwy cienkimi, rosochatymi gałązkami.

Dziękuję, tak zrobię
Anda 20:36, 04 paź 2015

Mam taki czarny, plastikowy kompostownik i zdaje egzamin, ale mało mi tego kompostu. Chciałabym taki trzykomorowy

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
marzena 00:16, 05 paź 2015

o kompostownikach czytam...
otóż u mnie w kompoście ( mam 5 kompostowników) widziałam nieraz dżdżownice, a kalifornijskich nie dawałam... myślę, ze też przyczyniały się nieźle do przeróbki materiału organicznego...
właśnie korzystam teraz z rocznego kompostu, przydaje się bardzo przy jesiennych przesadzaniach
babka 19:48, 05 paź 2015

Ensata napisał(a)
Zazdroszczę Wam kompostowników, u mnie ze względu na dziki nie ma

Gosiu u Ciebie dziki grasują ? na fotkach widać zabudowania wkoło Twojego domu i zapewne działkę ogrodzoną masz więc się zastanawiam skąd te dziki ??
babka 19:51, 05 paź 2015

iwka napisał(a)

Dziękuję, tak zrobię

Tak jak pisałam wcześniej, ja wrzucam wszystko a patyków i gałązek wcale nie staram się drobno łamać. Co się nie rozłoży ląduje ponownie do kompostu i tyle.
babka 19:52, 05 paź 2015

Anda napisał(a)
Mam taki czarny, plastikowy kompostownik i zdaje egzamin, ale mało mi tego kompostu. Chciałabym taki trzykomorowy

może dostaw jeszcze dwa kolejne
babka 19:58, 05 paź 2015

marzena napisał(a)
o kompostownikach czytam...
otóż u mnie w kompoście ( mam 5 kompostowników) widziałam nieraz dżdżownice, a kalifornijskich nie dawałam... myślę, ze też przyczyniały się nieźle do przeróbki materiału organicznego...
właśnie korzystam teraz z rocznego kompostu, przydaje się bardzo przy jesiennych przesadzaniach

5 kompostowników !! Generalnie mam dwa bo tego na iglaste nie liczę i w sumie brakuje mi jeszcze jednej komory ale i tak nie jest źle
Dziś skończyłam przesiewanie i wyszło mi w sumie 9 worków 50litrowych i 2 80l
Dwa worki już rozdysponowałam pod bergenie i brabanty, reszta pójdzie na przedogródek
Chyba odkryłam tajemnicę braku dżdżownic, krecik rządził w kompostowniku :/
07_Rene 20:10, 05 paź 2015

Krecik... uuuu Też kiedyś miałam, teraz na spodzie kompostnika mam agrotkaninę i warstwę gałęzi.
Mi się wydaje, że jednak w przekompostowanym kompoście dżdżownic nie ma, więc niekoniecznie krecik Ci je zjadł.
U mnie pryzma duża i nigdy sie nie zrobi cała, więc co jakiś czas wybieram kompost ze spodu, a wszystko inne przerzucam, napowietrzam... i własnie nieraz widziałam, że wszystkie dżdżownice zawsze siedziały w warstwie środkowej tzn. kompostującej się....

Co tam słychać? Jak przemyślenia z baronami?
babka 20:14, 05 paź 2015

Pracowity dzień dziś miałam, zaczęłam zdejmować kamienie z gazonu lawendowego ... to jest to co lubię najbardziej
Były też chwile na zrelaksowanie się
Vanillki ciemne jak nie vanillki i już brązowieją. Szkoda