Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Agania 09:32, 24 maj 2016

Będzie się działo z tą pergolą...na konstrukcjach się nie znam, to Ci nie podpowiem, ale kolor dla mnie za jasny, jeszcze wyblaknie będzie się zlewał z elewacją, później zawsze możesz przemalować, ja lubię kontrasty, albo ciemny brąz, albo popielaty?
beata_m 10:50, 24 maj 2016

mateuszmichn napisał(a)
jeśli chodzi o mnie to kolor drewna bym pozostawil

ja też ładnie się zgrywa z otoczeniem i też nie do końca wiem o co chodzi ze skrzydłami ... żeby za ciężko nie wyszło
amelia_b 11:17, 24 maj 2016

Olu kolor pergoli jest super znaczy jak dla mnie,pergola też super,ja pracuje małżonka na coś podobnego nakręcić ale on nie reformowalny jakiś ostatnio
mateuszmichn 11:44, 24 maj 2016

babka napisał(a)

?????? Taki jasny czy ciemny jak cała reszta ??

Ja bym zostawił jasny, mi się wydaje że będzie bardzo ładnie.
Myślę że taki ciemny może trochę zdominować i zaciemnić bardzo tamta cześć.
Jasny pasuje do nawierzchni i do tych podkładów, które podwyższają rabaty ale ładnie też komponują się z ciemnymi drzwiami i kremowym budynkiem.

To oczywiście moje sugestie ale ja bym nic nie ruszał.
No i jeszcze bym zostawił takie jakie są, pod wpływem deszczu i słońca zajda trochę patyna i staną się trochę srebrzyste, wtedy będą pasowały całkowicie do podkładów.
Dopiero wtedy bym je czymś zabezpieczyl.
Konieczki 12:23, 24 maj 2016

Wszędzie pergole
Ja w przeciwienstwie zna się na konstrukcjach ale nie znam się na kolorach. Wiesz jasny kolor ma tą przewagę ze jak Ci się znudzi to mozesz pociągnąć na ciemno (w drugą stronę gorzej- ja niestety mam ciemne schody w domu - oj ja niemądra byłam jak je robiłam)
W moim odczuciu zostawiłabym jasny - bo u Ciebie to spore zadaszenie i właśnie fajnie bedzie jak nie będzie się wyróżniać - niech dominują donice i zieleń.
Juzia 12:53, 24 maj 2016

Kolor może być.
Skrzydło też może być. Tylko bez ścianek rozumiem?
babka 21:53, 24 maj 2016

Kochani moi, odpowiem zbiorowo by się nie robić zamieszania i powtarzać to samo
Sprawa koloru to moja zmora bo tego brązu mam za dużo.
Płot, schody, balustrady i belki tarasu już są w tym kolorze.
Nie lubię go i chciałabym trochę złamać kolor drewnianych konstrukcji.
Na popiel to chetnie zmieniłaby całość ale eM się nie zgadza więc lawiruję między bardziej i mniej brązowym
Zdecydowaliśmy się na lakierobejcę V33 w kolorze dąb jasny(na tych wzornikach kolory odbiegają od rzeczywistych)

Nie jestem pewna, jeśli skrytykujecie wybór to zawsze mogę wymienić
W zbliżonym kolorze planuję kiedyś dodać jakieś mebelki typu huśtawka, ławeczka, leżaki więc powinno to jakoś się wszystko zgrać.
Co myślicie ??

Skrzydło - inspirowałam się tym pintem
https://pl.pinterest.com/pin/462604192952481587/
Chodzi o to, że cała pergola będzie bardzo długa i chciałam złamać jej ciągłą linię i optycznie ją skrócić.

Tam gdzie beton chcę wygospodarować kawałek rabaty (na tyle na ile uda się ten beton skuć )
Miało się też tam zmieścić mini oczko ale się nie da więc chcę je kiedyś zrobić w miejscu przy gazonie, tam gdzie tataraki.
Czy dobrze kombinuję ? Oto jest pytanie !
babka 22:00, 24 maj 2016

No i bardzo wam dziękuję za to ze mi doradzacie

Juzia 22:00, 24 maj 2016

Pergola jak dla mnie super taka zagięta!
Kolor chyba też ok.

Chociaż.... jak tak teraz patrzę i patrzę to kolor bym jakiś przybliżony do podkładów zrobiła....chyba
babka 22:13, 24 maj 2016

Juzia, to może zrobić tak jak Mateusz pisał by nie malować od razu, poczekać aą drewno lekko się zestarzeje i wtedy je pociągnąć bezbarwnym ??

Pomyślałam że może zamiast bluszczu, który nie chce się piąć po malowanym tynku puścić pnącą różę albo inne pnącze ??