Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Ewik 10:06, 22 kwi 2017

Brr okropne te robale, Ja mam zakupiony sproszkowany wrotycz i będę w tym sezonie zapobiegawczo lać.U mnie same smakołyki tych paskód są.
Juzia 10:17, 22 kwi 2017

PO co będziesz iglaki wycinać jak jeszcze dobrze wyglądają???
Że w środku usychają, to normalne.
Kup sobie pinivit i spróbuj opryskać w tym roku...zobaczysz czy coś pomaga.
Ściółka z kompostu też dobry pomysł

U mnie Smaragdy szyszkują z braku wody...ale żyją....chociaż rosną wolno.
Też wszystko przez piach.

Mira104 10:27, 22 kwi 2017

Widzę, że opuchlaki nie tylko u mnie i ja tak samo robię zostawiam je ptaszkom do zjedzenia. Co do tui, może rzeczywiście nie mają światła, nie masz ich posadzonych przy betonowym płocie?
leon60 10:58, 22 kwi 2017

ptaszki zadowolone widać ze smakowały
babka 12:27, 22 kwi 2017

Ewik napisał(a)
Brr okropne te robale, Ja mam zakupiony sproszkowany wrotycz i będę w tym sezonie zapobiegawczo lać.U mnie same smakołyki tych paskód są.

Ewuś, profilaktyka na nic się zda, z tego co czytałam to środki działają kontaktowo Ale masz rację, nigdy nie wiadomo co pod ziemią siedzi ...
babka 12:28, 22 kwi 2017

Juzia napisał(a)
PO co będziesz iglaki wycinać jak jeszcze dobrze wyglądają???
Że w środku usychają, to normalne.
Kup sobie pinivit i spróbuj opryskać w tym roku...zobaczysz czy coś pomaga.
Ściółka z kompostu też dobry pomysł

U mnie Smaragdy szyszkują z braku wody...ale żyją....chociaż rosną wolno.
Też wszystko przez piach.

Spróbuję zadbać o nie na ile się da ale i tak nie wróżę im długiego życia. Za rok, dwa zaczną naprawdę usychać.
babka 12:33, 22 kwi 2017

Mira104 napisał(a)
Widzę, że opuchlaki nie tylko u mnie i ja tak samo robię zostawiam je ptaszkom do zjedzenia. Co do tui, może rzeczywiście nie mają światła, nie masz ich posadzonych przy betonowym płocie?

Nie mają światła, wiem ale przyczyną jest też brak wody.
Jest za nimi płot z klapek ale nie na całej długości a wyglądają tak nawet tam gdzie za plecami mają siatkę.
One w nogach od str sąsiada mają betonowy murek wzdłuż którego jest wylewka betonowa. Od mojej strony też beton pod kostką a zaraz przy pniach idą dwie rury odpływowe. No warunki mają "idealne" Zbrakło nam wyobraźni przy sadzeniu ....
07_Rene 17:45, 22 kwi 2017

babka napisał(a)

Ewuś, profilaktyka na nic się zda, z tego co czytałam to środki działają kontaktowo Ale masz rację, nigdy nie wiadomo co pod ziemią siedzi ...

Dlatego kopanie w ziemi też ma swoje plusy, bo na bieżąco można kontrolować czy robaków nie ma

I jak tam dzisiaj? Udało Ci się coś podziałać?
U mnie pół dnia było deszczowo Teraz trochę lepiej...

beata_m 20:07, 22 kwi 2017

Olala może to przesilenie ... ale miałaś dziś fruwających gości kto by się na taki obiadek nie skusił
macham ciepło niech moc będzie z Toba kochana
babka 21:17, 22 kwi 2017

Reniu, jako zawzięta babka ze mnie oczyściłam wszystkie cyprysy i cztery słupy brabantów
Ile tego było !!! wycinać musiałam całe gałęzie takie suchelce były Prześwietliłam na maxa.
W międzyczasie padał deszcz kilka razy i grad ale nie zeszłam, cięłam aż skończyłam
Jak wyszłam o 11 z dwiema przerwami na szybką kawę to do domu zlądowałam o 18.50 głodna jak stopięćdziesiąt ! Ale o tyle zadowolona, że jedno zadanie już mogę odhaczyć

Beatko, to przesilenie coś za długo u mnie
Ptaszki cały czas dokarmiamy bo zimno i wiele owadów do jedzenia jeszcze nie są w stanie sobie upolować.
Żeby tak chciały w tych moich donicach troszkę pobuszować to byłby i wilk syty i owca cała