Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Sonka 18:03, 09 kwi 2016

Obejrzałam sosnę, ładne drzewo, moja jest mała, na razie, w tym roku została, ale w przyszłym obowiązkowo ją muszę przesadzić.Zacznę ją w takim razie ciąć.Ona ma mieć bardzo długie igły, ma dłuższe? Pięknie kwitnie magnolia.
Sonka 18:07, 09 kwi 2016

Ale klimat Twoje ogrodu, uroczy.
Filomena 21:00, 09 kwi 2016

Krysiu
na str 23 porównałam igły różnych sosen rosnących u mnie
zajrzyj w wolnej chwili
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4969-w-zielonej-aptece?page=23
katel 18:35, 10 kwi 2016

Filomena napisał(a)

Zachęcam serdecznie jest co oglądać. Już niedługo będą kwitły kaliny, mają w tym ogrodzie kilka odmian w tym te pachnące, angielskie - ciągle szukam miejsca u siebie by taką jedną posadzić.
A zapytam Cię przy okazji Kasiu czy próbowałaś rozmnażać swoje powojniki z odkładów?

Położyłam kilka łodyg pod ziemię w celu zagęszczenia powojników ale nie sprawdzałam czy poszły korzenie, nawet nie pamiętam u których to zrobiłam. Na pewno z gałązki ukorzeniła mi się Arabella, na jesieni zauważyłam ale nie odcinałam, zaznaczyłam miejsce patyczkiem i czeka - nie zagrzebywałam gałązki specjalnie prawdopodobnie przy zasypywaniu korą na zimę ją zagrzebałam i tak została albo kret to zrobił bo się tam kręcił .
KasiaWB 19:18, 10 kwi 2016

cześć Filomeno fajną wycieczkę miałaś do szkółki ja póki co nawet do ogrodniczego nie zaglądam, bo jeszcze bym coś przytargała ))
Pozdrawiam serdecznie
Filomena 22:18, 18 kwi 2016

katel napisał(a)

Położyłam kilka łodyg pod ziemię w celu zagęszczenia powojników ale nie sprawdzałam czy poszły korzenie, nawet nie pamiętam u których to zrobiłam. Na pewno z gałązki ukorzeniła mi się Arabella, na jesieni zauważyłam ale nie odcinałam, zaznaczyłam miejsce patyczkiem i czeka - nie zagrzebywałam gałązki specjalnie prawdopodobnie przy zasypywaniu korą na zimę ją zagrzebałam i tak została albo kret to zrobił bo się tam kręcił .

Spore sukcesy w ukorzenianiu klematisów wielkokwiatowych mają moi 80-letni sąsiedzi. Podobno skuteczne ukorzenianie trwa 2-3 sezony. Dostałam od nich jeden prezent

KasiaWB napisał(a)
cześć Filomeno fajną wycieczkę miałaś do szkółki ja póki co nawet do ogrodniczego nie zaglądam, bo jeszcze bym coś przytargała ))
Pozdrawiam serdecznie

Tak, wizyta w szkółce często kończy się emocjonalnymi zakupami. Także tego unikam, aby moje zakupy były przemyślane i konsekwentne. Jednak te emocje szkółkowe - to takie urocze i kobiece.

Podzielę się widokiem magnoli Leonard Messel.
Kupiona jako biała stellata okazała się różową.
Została jednak u mnie i corocznie odwdzięcza się coraz piękniejszym widokiem i rozświetla jeszcze smutny o tej porze roku ogród

miskka 10:27, 19 kwi 2016

Jak ładnie u ciebie.... Rozmarzyłam się
Pszczelarnia 11:06, 19 kwi 2016

Filomena napisał(a)

Podzielę się widokiem magnoli Leonard Messel.
Kupiona jako biała stellata okazała się różową.
Została jednak u mnie i corocznie odwdzięcza się coraz piękniejszym widokiem i rozświetla jeszcze smutny o tej porze roku ogród

U Ciebie jak w ogrodzie pokazowym Lubelszczyzny. Może nawet ładniej!
I ja byłam u Kurowskich (tylko godzinkę, stanowczo za mało). Z wrażenia odmian roślin (w tym dereni) nie wiedziałam, co chcę. Kupiłam irgę Mooncreeper (ze względu na nazwę, podobała mi się).
Mnie zauroczyły cisy u nich.

Pamiętasz nazwę tego ostrokrzewu - nie przemarza u nich (?) i to jest dobry trop dla mnie.

Magnolia przepiękna. Moja ma jeden pąk kwiatowy.

anka_ 11:20, 19 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)
... Kupiłam irgę Mooncreeper (ze względu na nazwę, podobała mi się)...
Polecam jeszcze irgę Zabella, cudowna jest. Tyle, że ona z tych wyższych.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Pszczelarnia 11:24, 19 kwi 2016

anka_ napisał(a)
Polecam jeszcze irgę Zabella, cudowna jest. Tyle, że ona z tych wyższych.

. Nie przemarza?