Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

eda 19:08, 17 lis 2015

bql3 napisał(a)

Witaj,

Sylwia - no to nie jest jakaś wielka tajemnicą i już parę fotek na mym wątku umieściłem ale nie ukrywam że chodzi mi po głowie taka specialna sesja wykonana w klimacie własnie japońskich herbaciarni wykonana wewnątrz - lecz nie mam jeszcze wszystkich detali potrzebnych do wykonania takiej sesji zdjęciowej ale to tylko kwestia czasu.
Ok - i specjalnie dla Ciebie oraz wszystich odwiedzających herbaciarnie wrzucam parę fotek z mego archiwum ale przyznaję że niektóre fotki są już historyczne ( nie było jeszcze w ogrodzie podłogi, ścieżek oraz klonów palmowych):

]

pięknie
Mixtoorka 19:28, 17 lis 2015

Janie, uwielbiamTwój ogród. Piękna ta herbaciarnia, tyle pracy i serca Nie znalazłam u Ciebie klona Shirasawy, przegapiłam?
bql3 19:31, 17 lis 2015

i jeszcze parę fotek z jesieni ..

pozdrawiam
Jan
bql3 20:06, 17 lis 2015

Karolina

na te chwilę w kolekcji jest jeden klon Shirasawy (szczepiony na pniu) ale nie załapał sie do sesji zdjęciowej a po zsumowaniu i podliczeniu stan klonów w ogrodzie przy herbaciarni przedstawia się następująco:

klon palmowy Sango Kaku -3 szt
klon palmowy Osakazuki -2 szt
klon palmowy Orange Dream -2 szt
klon palmowy Batterfly -2 szt
klon palmowy Ao konzashi
klon palmowy Artropurpureum
klon palmowy Bloodgood
klon palmowy Beni Maiko
klon palmowy Areum
klon palmowy Katsura
klon palmowy Little Princess
klon palmowy Hime Shojo
klon palmowy Wilson's Pink Dwarf
klon palmowy
klon palmowy Dissectum
klon palmowy Dissectum Anaba Shidare
klon palmowy Dissectum Garnet
klon palmowy Dissectum Van der Mat
klon palmowy Dissectum Orangeola
klon Shirasawa
klon japoński Aconitifolium

...razem daje to 26 sztuk z tego samych palmowych jest 24 sztuki, dodam że najwyższą cenę jaka dałem przy zakupie klona to była kwota 180,- a najniższa to 30,- dużo negocjuję ceny przed zakupem danej odmiany

pozdrawiam
Jan
Agania 18:40, 19 lis 2015

Foty archiwalne czy aktualne zawsze oddają klimat Twojej herbaciarni, a podsufitka zasłonkowa robi mega wrażenie....tak można popijać herbatkę po japońsku...rytualnie

Edit: masz dużo nowych klonów
Mixtoorka 11:20, 20 lis 2015

Janie, dziękuję za zdjęcia i spis inwentarzowy Ale nie napisałeś gdzie kupujesz swoje klony
PS Czymś liście przyklejasz do gałązek,że o tej porze prawie-zimy jeszcze masz liściaste?
W planie wiosennym jest u mnie ulubiony przez Ciebie Sango kaku i Shirasawanum Must have
bql3 09:56, 21 lis 2015

Mixtoorka napisał(a)
Janie, dziękuję za zdjęcia i spis inwentarzowy Ale nie napisałeś gdzie kupujesz swoje klony
PS Czymś liście przyklejasz do gałązek,że o tej porze prawie-zimy jeszcze masz liściaste?
W planie wiosennym jest u mnie ulubiony przez Ciebie Sango kaku i Shirasawanum Must have

witam,

No tak , sorry Karolino ale niechcący pominąłem tę kwestię ale to z tak z pośpiechu pisania poprzedniego postu.... a powracając do tematu to wiesz tam gdzie mieszkam to już mam 'obcykane' ( czyt. wyczyszczone przeze mnie z klonów) wszystkie szkółki sprzedaży roślin i tak na prawdę to tylko został mi jeden punkt sprzedaży gdzie zakupię jedynego jeszcze klona którego nie mam w swej kolekcji a bardzo chcę go mieć to klon palmowy 'Seiryu'. Po dokonaniu tego ostatniego zakupu już nie ma dla mnie nic ciekawego w ofercie sprzedaży dla mnie na terenie gdzie zamieszkuję ale mam na oku nowe terytoria do eksploracji zakupowej jest to obszar na który jest parę sklepów ogrodniczych w mym zasięgu a są to pobliskie Czechy.
Listków nie przyklejam bo dawno już opadły choć chciało by się je zatrzymać jak najdłużej na gałązkach aby oko cieszyły swym kolorem w ogrodzie ( fotki były z przed około trzech tygodni od dzisiejszego mojego wpisu).
Dodam jako ciekawostkę, że największą ilość klonów palmowych jaką zakupiłem to była szkółka ogrodnicza - tam też jestem stałym bywalcem - również była tam Maja ze swoją ekipą z tvn - link z filmikiem niżej:

http://majawogrodzie.tvn.pl/235,Ogrod-otwarty-dla-kazdego-i-maly-ogrod-przy-segmencie-odc-520,odcinek.html

gorąco pozdrawiam
Jan
waldek727 10:34, 21 lis 2015

W takim razie Janie życząc Ci udanych przyszłorocznych zakupów czekam na fotki czeskich klonów ,,Mikawa Yatsubusa" i ,,Ornatum".
Mixtoorka 12:19, 21 lis 2015

Witam, dzięki za link . Czekamy zatem aż uda się i Tobie upchnąć swojego Seiryu. Fajne maleństwo z niego.
alis 15:06, 21 lis 2015

Pospacerowałam po Twoim ogrodzie, ależ masz cudne klimatyczne miejsce, jestem pod wrażeniem i jakie klony, naprawdę pięknie. Pozdrawiam