Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 01:39, 06 lis 2015

witaj,

Paula - no onieśmielasz mnie tyle słów uznania ale ja wciąż się uczę i eksperymantuje na mym trójkątnym ogrodzie - a on tak na prawdę jest w fazie ciągłego rozwoju bo wiele brakuje jeszcze do ideału.
Ale na te chwilę jeśli chodzi o klony palmowe to mam dopiero drugi rok je na ogrodzie, pierwsze kloniki zakupiłem przed na jesień 2014r i było ich siedem sztuk klonów palmowych. Miałem powód do dumy bo przetrwały wszystkie zimę a na tę chwilę jestem w posiadaniu już 21 sztuk i jeszcze na dniach dokupię parę egzemparzy aby zdąrzyć je wszystkie w grunt posadzić przed zimą. Jak widać na fotkach w mym wątku to klony są w donicach ale to dlatego że nie mają jeszcze stałego miejsca i po czasie decyduję gdzie je wkopać na rabatach w ogrodzie. Faktem jest że klony palmowe są nie łatwe w uprawie ale puki co to żaden mi nie padł i mają sie dobrze a na zimę trzeba tylko bardziej uważać na odmiany dissectum gdyż mają wiekszą tendencje do przemarzania niż odmiany liściaste ale jak idą mrozy siarczyste to okrywam w ten czas wszystkie odmiany -tak na wszelki wypadek.
A propo's klonów to trzeba też mieć na uwadze że są klony palmowe , klony japońskie i klony shirosawy

O tę roślinke co pytałaś w środku ...

- to cyprys japoński.

Jeśli chodzi o usuwanie roślin to się wstrzymaj na razie i poszerz swoją wiedzę na temat roślin które są w ogrodach japońskich a na usunięcie zbędnych odmian roślin z ogrodu zawsze będziesz miała szas. Następnie dobieraj rośliny które potrzebują ten sam PH gleby - bo to ułatwia życie Tobie - bo przecież nie będziesz robić enklawy czy oazy na ogrodzie dla utrzymania jednej sztuki roślinki która potrzebuje inne gogleby PH niż pozostałe.( ja tak zrobiłem i mam problem z głowy).
Wiesz ja nie jestem z zawodu ogrodnikiem i osobiście nie lubię grzebać w ziemi ale starałem sie ogarnąć tę trójkątną połać ziemi i zaaranżować namiastkę japońskiego ogrodu herbacianego - z tą małą różnicą że u mnie pierwsze skrzypce gra Herbaciarnia, patio (podłogi) i ścieżki a potem rośliny zaś finalnym akcentem będzie typowe japońskie ciurkadełko z wodą 'Tsukabai'. Oczywiście pojawią sie też lampki kamienne ale to wszystko w swoim czasie.
Jak widzę Ty już podjęłaś decyzję o charakterze swojego ogrodu a to najważniesze - bo wiesz co chcesz mieć,a reszta to konsekwencja dążenia do celu poparta własną pracą.

pozdrawiam jesiennie
Jan

ps.
w razie pytań to wal do mnie jak w dym
Mixtoorka 09:16, 06 lis 2015

bql3 napisał(a)
dla wszyskich odwiedzających herbaciarnię

gorąco pozdrawiam
Jan

Śliczne
paula23 09:41, 06 lis 2015

bql3 napisał(a)

witaj,

Paula - no onieśmielasz mnie tyle słów uznania ale ja wciąż się uczę i eksperymantuje na mym trójkątnym ogrodzie - a on tak na prawdę jest w fazie ciągłego rozwoju bo wiele brakuje jeszcze do ideału.
Ale na te chwilę jeśli chodzi o klony palmowe to mam dopiero drugi rok je na ogrodzie, pierwsze kloniki zakupiłem przed na jesień 2014r i było ich siedem sztuk klonów palmowych. Miałem powód do dumy bo przetrwały wszystkie zimę a na tę chwilę jestem w posiadaniu już 21 sztuk i jeszcze na dniach dokupię parę egzemparzy aby zdąrzyć je wszystkie w grunt posadzić przed zimą. Jak widać na fotkach w mym wątku to klony są w donicach ale to dlatego że nie mają jeszcze stałego miejsca i po czasie decyduję gdzie je wkopać na rabatach w ogrodzie. Faktem jest że klony palmowe są nie łatwe w uprawie ale puki co to żaden mi nie padł i mają sie dobrze a na zimę trzeba tylko bardziej uważać na odmiany dissectum gdyż mają wiekszą tendencje do przemarzania niż odmiany liściaste ale jak idą mrozy siarczyste to okrywam w ten czas wszystkie odmiany -tak na wszelki wypadek.
A propo's klonów to trzeba też mieć na uwadze że są klony palmowe , klony japońskie i klony shirosawy

O tę roślinke co pytałaś w środku ...

- to cyprys japoński.

Jeśli chodzi o usuwanie roślin to się wstrzymaj na razie i poszerz swoją wiedzę na temat roślin które są w ogrodach japońskich a na usunięcie zbędnych odmian roślin z ogrodu zawsze będziesz miała szas. Następnie dobieraj rośliny które potrzebują ten sam PH gleby - bo to ułatwia życie Tobie - bo przecież nie będziesz robić enklawy czy oazy na ogrodzie dla utrzymania jednej sztuki roślinki która potrzebuje inne gogleby PH niż pozostałe.( ja tak zrobiłem i mam problem z głowy).
Wiesz ja nie jestem z zawodu ogrodnikiem i osobiście nie lubię grzebać w ziemi ale starałem sie ogarnąć tę trójkątną połać ziemi i zaaranżować namiastkę japońskiego ogrodu herbacianego - z tą małą różnicą że u mnie pierwsze skrzypce gra Herbaciarnia, patio (podłogi) i ścieżki a potem rośliny zaś finalnym akcentem będzie typowe japońskie ciurkadełko z wodą 'Tsukabai'. Oczywiście pojawią sie też lampki kamienne ale to wszystko w swoim czasie.
Jak widzę Ty już podjęłaś decyzję o charakterze swojego ogrodu a to najważniesze - bo wiesz co chcesz mieć,a reszta to konsekwencja dążenia do celu poparta własną pracą.

pozdrawiam jesiennie
Jan

ps.
w razie pytań to wal do mnie jak w dym

Dziękuje za odwiedziny, całą zimie będę miała na rozmyślania i muszę się troche z tymi klonami bliżej zapoznać a polecasz jakieś szczególne odmiany klonów albo odradzasz jakieś?
hanka_andrus 10:47, 06 lis 2015

Zaglądam klony jeszcze w liściach! Cudeńka! Gratuluję konsekwencji, ale ro chyba domena panów. Bo dziewczyny raczej kierują się romantycznym nastrojem/kwiatki, bratki i stokrotki/. A u Ciebie żelazny rygor. Herbatkę sencha z dodatkami kwiatków nagietek wypita, miłego weekendu.
sylwia_slomc... 11:19, 06 lis 2015

Prawda Haniu , my sercem , a panowie rozsądkiem
Jana 21:10, 06 lis 2015

Ja też chętnie nauczę się o klonach cała Twoja kolekcja powstała w tak krótkim czasie? Niesamowite
bql3 12:03, 08 lis 2015

witaj,

Paula - wiesz ciężko jest tak jednoznacznie odpowiedzieć który z klonów polecam bo wszystkie one są piękne i mają swój urok ale tak na początek to musisz wiedzieć że w ogrodach japońskich można spotkać trzy grupy odmian klonów:
- (najbardziej liczne) to klony palmowe wraz z całą rodziną odmian klonów palmowych dissectum o strzępiastych listkach,
- następnie klony japońskie,
- oraz klony shirosawy.
Z czasem nauczysz się je odróżniać które to są które no i będziesz wiedzieć jakie odmiany lubią stanowiska gdy je się sadzi w pełnym słońcu a które półcieniu, potem jak na zimę zabezpieczać itd....
Więcej o klonach zobaczysz u mnie w mym wątku na str.29 - tam zamieściłem opracowany przeze mnie w formie 'ściągi' - alfabetyczny spis klonów palmowych a na kolejnych stronkach są też i fotki klonów które miałem osobiście przyjemność widzieć no i dotknąć będąc w Holandii - gdzie zrobiłem trochę fotek z wyprawy do szkółki ogrodniczej specjalizującej się uprawie klonów palmowych - to na stronie 25,26 i 30.
Zaś tak na początek do swojego ogrodu zakup którąś z poniższych odmian:
Sango Kaku, Orange Dream, Artropurpureum, Katsura, Batterfly, Areum, Bloodgood, Osakazuki, Fireglow albo Beni Maiko. No też ciekawa grupą odmian są klony palmowe o strzępiastych listkach tzw. odmiana klonów palmowych z rodziny dissectum i takie jak ;
klon palmowy Dissectum , klon palmowy Dissectum Garnet czy klon palmowy Dissectum Orangeola
Polecam również klony Shirosawy a także klony japońskie chociaż by odmianę Aconitifolium którą sam posiadam na rabacie.
Mam nadzieję że choć troszkę przybliżyłem Ci wiedzę o tej pięknej roślinie a gdy posadzisz u Siebie na ogrodzie jedną z tych odmian to na pewno nie będziesz żałować

pozdrawiam
Jan
bql3 12:06, 08 lis 2015

hanka_andrus napisał(a)
Zaglądam klony jeszcze w liściach! Cudeńka! Gratuluję konsekwencji, ale ro chyba domena panów. Bo dziewczyny raczej kierują się romantycznym nastrojem/kwiatki, bratki i stokrotki/. A u Ciebie żelazny rygor. Herbatkę sencha z dodatkami kwiatków nagietek wypita, miłego weekendu.

Haniu , dziękuje za odwiedziny w Herbaciarni - pozdrawiam i również życzę miłego, miłego wekeendu

Jan
bql3 12:07, 08 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Prawda Haniu , my sercem , a panowie rozsądkiem

Syliwa - no coś w tym musi być jak piszesz

Jan
bql3 12:24, 08 lis 2015

Jana napisał(a)
Ja też chętnie nauczę się o klonach cała Twoja kolekcja powstała w tak krótkim czasie? Niesamowite

Witaj ,

Jana - tak ta kolekcja klonów powstała w jeden rok bo ją mogłem dopiero teraz realizować ale było to wpisane w chronologię prac a kolejność inwestycji w Herbaciarni nie pozwoliła mi na wcześniej jakiekolwiek zasadzenia klonów palmowych a i inne cele były do realizacji - na które kasy wcześniej nie było co hamowało moje zapędy.
Ale mimo to zapraszam Cię do zaglądania często do mej Herbaciarni bo jak będziesz czerpać inspiracje oraz wiedzę o klonach pogłębiać - to jest już mi bardzo miło z tego powodu

pozdrawiam
Jan