bql3
01:39, 06 lis 2015
witaj,
Paula - no onieśmielasz mnie

Ale na te chwilę jeśli chodzi o klony palmowe to mam dopiero drugi rok je na ogrodzie, pierwsze kloniki zakupiłem przed na jesień 2014r i było ich siedem sztuk klonów palmowych. Miałem powód do dumy bo przetrwały wszystkie zimę a na tę chwilę jestem w posiadaniu już 21 sztuk i jeszcze na dniach dokupię parę egzemparzy aby zdąrzyć je wszystkie w grunt posadzić przed zimą. Jak widać na fotkach w mym wątku to klony są w donicach ale to dlatego że nie mają jeszcze stałego miejsca i po czasie decyduję gdzie je wkopać na rabatach w ogrodzie. Faktem jest że klony palmowe są nie łatwe w uprawie ale puki co to żaden mi nie padł i mają sie dobrze a na zimę trzeba tylko bardziej uważać na odmiany dissectum gdyż mają wiekszą tendencje do przemarzania niż odmiany liściaste ale jak idą mrozy siarczyste to okrywam w ten czas wszystkie odmiany -tak na wszelki wypadek.
A propo's klonów to trzeba też mieć na uwadze że są klony palmowe , klony japońskie i klony shirosawy
O tę roślinke co pytałaś w środku ...
- to cyprys japoński.
Jeśli chodzi o usuwanie roślin to się wstrzymaj na razie i poszerz swoją wiedzę na temat roślin które są w ogrodach japońskich a na usunięcie zbędnych odmian roślin z ogrodu zawsze będziesz miała szas. Następnie dobieraj rośliny które potrzebują ten sam PH gleby - bo to ułatwia życie Tobie - bo przecież nie będziesz robić enklawy czy oazy na ogrodzie dla utrzymania jednej sztuki roślinki która potrzebuje inne gogleby PH niż pozostałe.( ja tak zrobiłem i mam problem z głowy).
Wiesz ja nie jestem z zawodu ogrodnikiem i osobiście nie lubię grzebać w ziemi ale starałem sie ogarnąć tę trójkątną połać ziemi i zaaranżować namiastkę japońskiego ogrodu herbacianego - z tą małą różnicą że u mnie pierwsze skrzypce gra Herbaciarnia, patio (podłogi) i ścieżki a potem rośliny zaś finalnym akcentem będzie typowe japońskie ciurkadełko z wodą 'Tsukabai'. Oczywiście pojawią sie też lampki kamienne ale to wszystko w swoim czasie.
Jak widzę Ty już podjęłaś decyzję o charakterze swojego ogrodu a to najważniesze - bo wiesz co chcesz mieć,a reszta to konsekwencja dążenia do celu poparta własną pracą.
pozdrawiam jesiennie
Jan
ps.
w razie pytań to wal do mnie jak w dym