Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

paula23 18:03, 12 lis 2015

Witaj Janie
Przyszłam do Ciebie z kolejną prośbą o rade, potrzebuje dużego klona do zacienienia ławeczki, klony które są u mnie w szkółce szczepione na takiej wysokości jak potrzebuje to :
Klon jesionolistny Elegans
Klon jesionolistny Flamingo
Klon jesionolistny Odessanum
Klon jesionolistny Variegatum
Klon czerwony
Klon zwyczajny Drummondii
Klon zwyczajny Princeton Gold
Czy myślisz że któryś jest warty zakupu? Czytam różne opinie o klanach i sama się zdecydować nie potrafię.
Pozdrawiam
waldek727 02:57, 13 lis 2015

Mam dwóch faworytów:
Klon czerwony
Klon zwyczajny Drummondii.
Te drzewa w każdym ogrodzie wyglądają pięknie.
Ciekawe co na to Jan?
paula23 13:47, 13 lis 2015

waldek727 napisał(a)
Mam dwóch faworytów:
Klon czerwony
Klon zwyczajny Drummondii.
Te drzewa w każdym ogrodzie wyglądają pięknie.
Ciekawe co na to Jan?

Waldku dziękuje Ci bardzo za oddanie głosu właśnie rozmyślam nad czerwonym. Też jestem ciekawa co Jan na to
bql3 21:05, 15 lis 2015

witam,

Paula , Waldek
- parę dni nie było mnie a z tymi klonami co mnie pytacie i nazwy odmian wymieniliście to osobiście spotkałem tylko dwie odmiany: Princeton Gold i Czerwony ale to było tak przy okazji jakiś zakupów w jednej ze szkółek ogrodniczych choć muszę przyznać że odmiana klona Drummundii wg mnie najpiękniejsza. Jednak gdy bym ja miał dokonać wyboru to raczej z tych trzech to znając ma słabość do klonów jednak skończyło by się zakupem wszystkich trzech wyżej wymienionych odmian

pozdrawiam gorąco
Jan
Ayna 09:53, 16 lis 2015

bql3 napisał(a)
witam,

Paula , Waldek
- parę dni nie było mnie a z tymi klonami co mnie pytacie i nazwy odmian wymieniliście to osobiście spotkałem tylko dwie odmiany: Princeton Gold i Czerwony ale to było tak przy okazji jakiś zakupów w jednej ze szkółek ogrodniczych choć muszę przyznać że odmiana klona Drummundii wg mnie najpiękniejsza. Jednak gdy bym ja miał dokonać wyboru to raczej z tych trzech to znając ma słabość do klonów jednak skończyło by się zakupem wszystkich trzech wyżej wymienionych odmian

pozdrawiam gorąco
Jan

hi, hi... nie ma to jak "skrzywienie", tylko gdzie to później posadzić...
Zaczynam podejrzewać, że Twój ogród funkcjonuje w kilku wymiarach... taki niby malutki ogródeczek, a piękne, drewniane ścieżki się pomieściły, nie mówiąc o 21 klonach (o ile dobrze pamiętam) i sądzę, że jeszcze zostaniemy zaskoczeni... i będziemy zbierać szczęki z klawiatury komputera.
Bardzo lubię oglądać zdjęcia z Twojego "mikroskopowego ogródka"
waldek727 09:58, 16 lis 2015

bql3 napisał(a)
... choć muszę przyznać że odmiana klona Drummondii wg mnie najpiękniejsza.

Ja na forach ogrodniczych napisałem już to samo chyba ze 100 razy.
paula23 10:54, 16 lis 2015

bql3 napisał(a)
witam,

Paula , Waldek

pozdrawiam gorąco
Jan

W sumie to się nie dziwie wyboru wszystkich bo sama też planuje ich więcej ale chwilowo mam miejsce na 1 szt i chyba zdecyduje się na Drummundii cenę też ma fajną bo szczepiony na 2m 40 zł a większy 4-5m (zależy jaki się trafi) za 60 zł Tylko mąż mi się trochę buntuje jak mi go przywieźć na małej przyczepce ale myślę że nie będzie tak źle
Dzięki Wam za rady
sylwia_slomc... 11:48, 16 lis 2015

Janku ciekawa jestem twojej herbaciarni pokarzesz jak jest w środku czy to tajemnica?
bql3 18:51, 17 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Janku ciekawa jestem twojej herbaciarni pokarzesz jak jest w środku czy to tajemnica?

Witaj,

Sylwia - no to nie jest jakaś wielka tajemnicą i już parę fotek na mym wątku umieściłem ale nie ukrywam że chodzi mi po głowie taka specialna sesja wykonana w klimacie właśnie japońskich herbaciarni wykonana wewnątrz - lecz nie mam jeszcze wszystkich detali potrzebnych do wykonania takiej ekspozycji zdjęciowej ale to tylko kwestia czasu.
Ok - i specjalnie dla Ciebie oraz wszystich odwiedzających herbaciarnie wrzucam parę fotek z mego archiwum ale przyznaję że niektóre fotki są już historyczne ( nie było jeszcze w ogrodzie podłogi, ścieżek oraz klonów palmowych):

]
bql3 19:06, 17 lis 2015

a tutaj trochę świeższe fotki:

pozdrawiam
Jan