dziś będąc w herbaciarni na małym rekonesansie w ogrodzie stwierdziłem inwazję mszyc ale nastąpił szybki kontratak i wróg został powstrzymany i zneutralizowany - moje klony palmowe mają się dobrze
Nie wiedziałam, że mszyce i na klonach żerują. Też u mnie był kontratak tylko, że na różach.
są, są ... lubią przesiadywać na młodych listkach i wiesz aby pozbyć się ich trzeba też ich sprzymierzeńców mszyc wytępić którzy je ochraniają hodują i pilnują a są to - mrówki. One też muszą być wyeliminowane bo nie dosyć że podtrzymują taką hodowlę na klonach to jeszcze są smakoszami grzybni którą także hodują i posiadają w ziemi -w mrowisku a to negatywnie wpływa na system korzeniowy klonów palmowych gdzie są one szczególnie czułe i podatne na wszelkiego rodzaju grzybnie. Więc atak musi być dwu frontowy: mszyce to raz a mrówki to dwa
Ewo
- mam takowy klonik tylko zapraszam Cię popatrz na str.34 mojego wątku - tam zobaczysz fotki gdy się 'Wilson' przebarwiał jesienią a jutro specjalnie dla Ciebie wrzucę aktualne fotki wiosenne tej odmiany z majowej sesji z Herbaciarni
pozdrawiam
Jan