Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 21:33, 28 sie 2016

jazzy napisał(a)
Ja trzmiele bardzo lubię Na pszczółki bardziej uważam A na werbenie siedzi tego od groma!

trzmiele to jak się objedzą, to potem leżakują na rabatach, rozczulające to jest
lindsay80 21:35, 28 sie 2016

Moniq napisał(a)
Qrcze a mnie sie nie udało ściąć lawendy mimo iż było planowane

No to może w tygodniu się uda.
Muszę do Ciebie zajrzeć, dużo masz tej lawendy? U mnie do ścięcia było 40 krzaczków, więc trochę to trwało.
lindsay80 21:37, 28 sie 2016

lojalna_ napisał(a)

Urok przez urok ....wygodnie sie leniuchuje choć przez chwilke pięknieje wszystko z dnia na dzien u Ciebie

Nie będę zaprzeczac, na tarasie już się miło zrobiło, pergola przysłoniła słońce, które kiedyś nie pozwalało się cieszyć chwilami tam spędzanymi, a rośliny robią fajny klimat.
lojalna_ 21:42, 28 sie 2016

To fajnie jak juz sama chwalisz ech u mnie pergola dopirero w głowie sie projektuje
jazzy 21:48, 28 sie 2016

lojalna_ napisał(a)
To fajnie jak juz sama chwalisz ech u mnie pergola dopirero w głowie sie projektuje

U mnie już niby zaprojektowana, ale mam mega stracha jak to wyjdzie ...
jazzy 21:49, 28 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

trzmiele to jak się objedzą, to potem leżakują na rabatach, rozczulające to jest
No, hihi, takie grubaski
zieloniutka 21:53, 28 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

jak są pszczółki to znaczy, że to nasze środowisko jeszcze nie tak bardzo zdewastowane.
W Chinach jest taki region, w którym hoduje się gruszki, a od lat 80-tych nie ma tam pszczół i sadownicy pędzlami muszą zapylać żeńskie kwiaty, może ktoś oglądał film jak to się odbywa, nie napawa to optymizmem.

Fajna jest książka "Historia pszczół". Jeden z motywów opowiada właśnie o ludziach w Chinach zapylających drzewa "manualnie". Tylko tam jest mowa o przyszłości, nie wiedziałam, że to już się dzieje.
Natomiast dla mnie zaskoczeniem było, że Polak miał tak duży wkład w zrewolucjonizowanie pszczelarstwa- ul Dzierżonia.
Po lekturze tej książki można nabrać jeszcze większego szacunku do tych małych istot.

Ps co do wycieczki rowerowej to już niestety ciężko będzie. Wakacje na końcówce, a od września to już szkolny kierat.
Madzenka 22:44, 28 sie 2016

Trzmiele z pelnymi brzuszkami na rabacie chciałabym zobaczyc
lindsay80 22:46, 28 sie 2016

lojalna_ napisał(a)

wreszcie można uczciwie przyznać, że jest ok, choć drobiazgi jeszcze będziemy udoskonalać.

Wiem, że ma powstać coś podobnego jak u Asi, bo widziałam Twój wpis, będzie wypas!
lindsay80 22:50, 28 sie 2016

jazzy napisał(a)

U mnie już niby zaprojektowana, ale mam mega stracha jak to wyjdzie ...

skadś to znam, bo ja coś wymyśliłam i bez przekonania eMa w to brnęłam, na szczęście efekt przeszedł nasze oczekiwania i to właściwie była jedna z nielicznych realizacji, przy których od pierwszego wejrzenia poczuliśmy pełnię zadowolenia.
Jak patrzę na stare fotki bez pergoli, to stwierdzam, że łyso było.