Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 14:41, 26 sie 2016

MirellaB napisał(a)
Posadziłam szpaler białych rozchodników, ale specjalnie mnie nie zachwycają

Właśnie się zastanawiałam dlaczego jedna odmiana rozchodników rozchodzi się na boki i gniazdo się w środku robi?

Czy rozchodniki to trwałe rośliny? Mam ochotę wymienić je na inną odmianę.

Stardust Ci się nie podoba, może kompozycję trzeba zmienić, żeby lepiej wyeksponować ich urok? Zrobiły Ci się w nich takie łyse gniazda w środku? Ja mam taką sytuację tylko w odmianie Red Cauli, wydaje mi się, że niektóre odmiany po prostu tak mają.

Chyba są trwałe, mi wiosną kilka wygniło, a potem od korzenia nowe przyrosty się pojawiły, krzaki będą trochę mniejsze i zakwitną ciut później niż te co były całkiem zdrowe.
nawigatorka 17:41, 26 sie 2016

A może są zbyt nawozone? A to stare czy młode rośliny?
Filemon24 20:32, 26 sie 2016

Wszystko zależy od odmiany rozchodników i od ziemi w jakiej rosną, odmiany podatne na rozchodzenie się od środka nie mogą rosnąć w zbyt żyznej ziemi i ogólnie rozchodników raczej się nie nawozi bo robią się zbyt wybujałe i wiotkie. Trzeba też pamietac o odmładzaniu kęp bo większe egzemlarze z tych podatnych na rozkładanie będą się rozłazić no i te wyższe odmiany sa podatne na rozchodzenie sie a i jeszcze te o ciemnych pędach z tych nowych odmian bo one ogólnie są bardzo kruche.
Kasya 20:44, 26 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

Najpewniej wygniły właśnie.
Toszka, pisała, że z siewek w 3 roku kwitnące czosnki są.

buuu...myslalam ze juz w drugim, no trudno, trzeba dokupic
zieloniutka 21:16, 26 sie 2016

Dzisiaj niespodziewanie rozkoszowałam się siedzeniem na tarasie Edyty. Rośliny wybujałe na rabatach które znacie ze zdjęć, ale ma jeszcze Edyta pole do popisu. Tylko czekać na nowe rabaty

Pluszakowa 21:17, 26 sie 2016

Edytko zaglądam i macham.Chciałam podziękować ci za prywatna wiadomość j jesteś kochana zaglądam do twojego ogrodu bo takie widoki działają na mnie kojąco

Za hortkowe patyczki już wkrótce zaproszę cię do siebie
lindsay80 10:53, 27 sie 2016

nawigatorka napisał(a)
A może są zbyt nawozone? A to stare czy młode rośliny?

Nie wiem co Mirella odpowie, moje nawóz dostały raz, azofoske spałam wiosna po całej rabacie to i rozchodnikom się dostało.
lindsay80 10:58, 27 sie 2016

Filemon24 napisał(a)
Wszystko zależy od odmiany rozchodników i od ziemi w jakiej rosną, odmiany podatne na rozchodzenie się od środka nie mogą rosnąć w zbyt żyznej ziemi i ogólnie rozchodników raczej się nie nawozi bo robią się zbyt wybujałe i wiotkie. Trzeba też pamietac o odmładzaniu kęp bo większe egzemlarze z tych podatnych na rozkładanie będą się rozłazić no i te wyższe odmiany sa podatne na rozchodzenie sie a i jeszcze te o ciemnych pędach z tych nowych odmian bo one ogólnie są bardzo kruche.

Dziękuję za profesjonalny wpis, u mnie ziemia w ogrodzie dobra do tego rośliny mają nawadnianie to może dlatego właśnie te jedne rozchodniki tak się porozkladaly.
lindsay80 11:01, 27 sie 2016

Kasya napisał(a)

buuu...myslalam ze juz w drugim, no trudno, trzeba dokupic

Byłoby fajnie, ale nie ma tak dobrze, może chociaż cebulki się podzielą.
lindsay80 11:04, 27 sie 2016

zieloniutka napisał(a)
Dzisiaj niespodziewanie rozkoszowałam się siedzeniem na tarasie Edyty. Rośliny wybujałe na rabatach które znacie ze zdjęć, ale ma jeszcze Edyta pole do popisu. Tylko czekać na nowe rabaty

Zapraszamy częściej! A za jakiś czas może wspólna wycieczka rowerowa?

Dobrze to ujęłaś, jest jeszcze spore pole do popisu, dziś coś działamy.