Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 22:52, 28 sie 2016

jazzy napisał(a)
No, hihi, takie grubaski

jakoś zawsze na ich widok przychodzi mi na myśl Kubuś Puchatek bo upchnięciu kilku słoików miodku
jolanka 22:57, 28 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

jak są pszczółki to znaczy, że to nasze środowisko jeszcze nie tak bardzo zdewastowane.
W Chinach jest taki region, w którym hoduje się gruszki, a od lat 80-tych nie ma tam pszczół i sadownicy pędzlami muszą zapylać żeńskie kwiaty, może ktoś oglądał film jak to się odbywa, nie napawa to optymizmem.

Oj, to u mnie chyba OK bo zatrzęsienie tych bzykaczy mam w ogrodzie Postanowiłam, że jesienia kupię kilka krzewów i drzewek owocowych - przyjemne z pożytecznym. Gruszek co prawda nie będe uprawiać ale jakieś malinki, borówki..o dereń i może wisienkę

Na razie alfabet różany tworzę - pszczółki to lubią
lindsay80 23:01, 28 sie 2016

zieloniutka napisał(a)

Fajna jest książka "Historia pszczół". Jeden z motywów opowiada właśnie o ludziach w Chinach zapylających drzewa "manualnie". Tylko tam jest mowa o przyszłości, nie wiedziałam, że to już się dzieje.
Natomiast dla mnie zaskoczeniem było, że Polak miał tak duży wkład w zrewolucjonizowanie pszczelarstwa- ul Dzierżonia.
Po lekturze tej książki można nabrać jeszcze większego szacunku do tych małych istot.

Ps co do wycieczki rowerowej to już niestety ciężko będzie. Wakacje na końcówce, a od września to już szkolny kierat.

książki nie znam, a ten film widziałam już pewnie ze 2 lata temu

http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/jak-bedzie-wygladal-swiat-bez-pszczol-w-chinach-juz-wiedza,88508,1,0.html

Nowe doświadczenie związane ze szkoła obie nas czeka, ciekawe jak to będzie...

Edit:

Od 33 minuty.

http://www.dailymotion.com/video/xqicie_milczenie-pszczol_animals
lindsay80 23:03, 28 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Trzmiele z pelnymi brzuszkami na rabacie chciałabym zobaczyc

Dziś tylko świersz uwieczniony, trzmiele się jeszcze nie doczekały zdjęć
lindsay80 23:09, 28 sie 2016

jolanka napisał(a)

Oj, to u mnie chyba OK bo zatrzęsienie tych bzykaczy mam w ogrodzie Postanowiłam, że jesienia kupię kilka krzewów i drzewek owocowych - przyjemne z pożytecznym. Gruszek co prawda nie będe uprawiać ale jakieś malinki, borówki..o dereń i może wisienkę

Na razie alfabet różany tworzę - pszczółki to lubią

owocowe plany i ja mam na jesień, wybrałaś już jakieś konkretne odmiany, bo wybór jest przeogromny?

Podczytuję u Ciebie o tych wyborach różanych, ale ja za cienki bolek, żeby się odzywać - swoje różane zakupy uważam bez mała za zakończone, jeszcze jedna odmiana chodzi mi po głowie.
jolanka 23:23, 28 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

owocowe plany i ja mam na jesień, wybrałaś już jakieś konkretne odmiany, bo wybór jest przeogromny?

Podczytuję u Ciebie o tych wyborach różanych, ale ja za cienki bolek, żeby się odzywać - swoje różane zakupy uważam bez mała za zakończone, jeszcze jedna odmiana chodzi mi po głowie.

Jeszcze nie, może cos podpowiesz

A jaka różę masz na mysli ?
lindsay80 23:27, 28 sie 2016

jolanka napisał(a)

Jeszcze nie, może cos podpowiesz

A jaka różę masz na mysli ?

Chyba wiosną zbierałam takie informacje, od osób, które tu na forum mają jakieś doświadczenia sadownicze, będę musiała wkrótce sięgnąć do tych wiadomości, to wtedy Ci podrzucę, to co mi tam wtedy napisali.

Pashmina na pewno, a jeszcze jak u Marzenki oglądam różane relacje to Princess Ann nie daje mi spokoju, ale na nią na razie nawet miejsca nie obmyśliłam.
jolanka 23:34, 28 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

Chyba wiosną zbierałam takie informacje, od osób, które tu na forum mają jakieś doświadczenia sadownicze, będę musiała wkrótce sięgnąć do tych wiadomości, to wtedy Ci podrzucę, to co mi tam wtedy napisali.

Pashmina na pewno, a jeszcze jak u Marzenki oglądam różane relacje to Princess Ann nie daje mi spokoju, ale na nią na razie nawet miejsca nie obmyśliłam.

Żadnej z tych nie mam, ale też widzialam u innych i wyglądają ślicznie

Będę czekać na in. od Ciebie Dzięki
Sebek 23:48, 28 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

No to fajny dzień mieliście, my dziś gościowo - też miło.

A część wczorajszej dyskusji widziałam, co też się u Ciebie wyprawia, bieganie na golasa wokół umywalki, muczenie, miałyście wczoraj humorki przednie, uśmiałam się

A ja nadal bez zdjęć.... Zamiast muczeć będę buczeć

Cieszcie się, że weekend w domu spędziliście Dziś jechałem wieczorem to auto za autem w stronę Śląska, chyba by mnie coś trafiło jakbym się turlał w korku od Zakopanego do samego domu
lindsay80 08:19, 29 sie 2016

Sebek napisał(a)

A ja nadal bez zdjęć.... Zamiast muczeć będę buczeć

Cieszcie się, że weekend w domu spędziliście Dziś jechałem wieczorem to auto za autem w stronę Śląska, chyba by mnie coś trafiło jakbym się turlał w korku od Zakopanego do samego domu

musisz osobiście Wielkopolskę najechać, ale co to dla Ciebie

Raz nas spotkała taka jazda w korku i od tego czasu zawsze uciekamy przed albo po kulminacji powrotów do domu, bo to straszne doświadczenie było.
Ale musiałeś być uchachany, że Ty w drugą stronę pędzisz