Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 12:50, 21 wrz 2016

kasja83 napisał(a)

No u mnie bardzo...Pada cały dzień.Nie chce się wychodzić z domu-na ogrodzie nic się nie dzieje.

U mnie też dziś się rozpadało, szlag by to, wczoraj sobie miejsce na sadzenie przygotowałam, werwa do pracy była i klapa.
nawigatorka 13:01, 21 wrz 2016

A ja i deszczu marzę...
UrsaMaior 13:15, 21 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)

Ciekawa jestem co z jeżowek i cebul wybrałaś, ja w Lidlu czosnki kupilam, 2 opakowania Krzyskow, Purple Sensation i Globemasterow i po 1 opakowaniu Ivory Queen i Giganteum.

Mam Vintage Wine, śliczne są - zresztą ja jezowki pokochałam i mam już kilka ulubionych odmian.

Aaaa kupiłam siatę czosnków White Giant dla Toszki, a dla siebie dokupiłam kilka Globemasterów i główkowatych. Wcześniej robiłam już zakupy w lokalnym ogrodniczym, ceny czosnków praktycznie takie same, ale cebule duuużo większe. Przytargałam jeszcze krokusy i tulipany Alibi, Exotic Emperor i Mount Tacoma. W tym sezonie strasznie było mi wiosną żal, u wszystkich coś kwitło, a u mnie NIC. W tym sezonie błędu nie powtórzę

Co do jeżówek - to NN, ale podejrzewam je o bycie albo Vintage Wine albo Fatal Attraction. Ze wskazaniem na to drugie, raczej... Czy Twoje VW mają płaskie koszyczki? W moich są mocno wypukłe i chyba płatki dłuższe niż w VW.
Sebek 13:27, 21 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)

U mnie też dziś się rozpadało, szlag by to, wczoraj sobie miejsce na sadzenie przygotowałam, werwa do pracy była i klapa.

Kurtka na siebie i jedziesz z koksem A tak na serio to dziś właśnie pierwszy raz w kurtce latam... Od dziś chyba już jesień, co nie? Czyli z odzieżą wierzchnià trzeba się znów pogodzić...
lindsay80 13:34, 21 wrz 2016

nawigatorka napisał(a)
A ja i deszczu marzę...

Że też nie możemy się zamienić.
lindsay80 13:46, 21 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)

Aaaa kupiłam siatę czosnków White Giant dla Toszki, a dla siebie dokupiłam kilka Globemasterów i główkowatych. Wcześniej robiłam już zakupy w lokalnym ogrodniczym, ceny czosnków praktycznie takie same, ale cebule duuużo większe. Przytargałam jeszcze krokusy i tulipany Alibi, Exotic Emperor i Mount Tacoma. W tym sezonie strasznie było mi wiosną żal, u wszystkich coś kwitło, a u mnie NIC. W tym sezonie błędu nie powtórzę

Co do jeżówek - to NN, ale podejrzewam je o bycie albo Vintage Wine albo Fatal Attraction. Ze wskazaniem na to drugie, raczej... Czy Twoje VW mają płaskie koszyczki? W moich są mocno wypukłe i chyba płatki dłuższe niż w VW.

U nas w ogrodniczych cebule sporo droższe.
W zeszłym roku stawiałam na biel w ogrodzie, a teraz ciągnie mnie do różu i purpury i takie tulipany kupiłam.

Mam jeżówki VW i FA tylko te drugie jakieś niewydarzone, zastanawiam się jak te sadzonki robili bo nie wszystkie cechy charakterystyczne tej odmiany się ujawniły.
VW faktycznie ma bardziej płaskie koszyczki niż FA.

FA

VW

lindsay80 13:50, 21 wrz 2016

Sebek napisał(a)

Kurtka na siebie i jedziesz z koksem A tak na serio to dziś właśnie pierwszy raz w kurtce latam... Od dziś chyba już jesień, co nie? Czyli z odzieżą wierzchnià trzeba się znów pogodzić...

Co Ty 3 dzień na antybiotyku jestem, jak będę przeginać to w niedziele w szpitalu wyląduje a nie w Wojslawicach. A właśnie sobie zaklepalam te miskanty co chciałam, a jak z Twoimi moliniami sprawa wygląda?
UrsaMaior 13:50, 21 wrz 2016

Oooo dziękuję za fotki! To chyba sprawa jasna, na pewno nie mam VW. W moich koszyczki mocno wypukłe. Do tego łodyga ciemna, bardzo sztywna, liście trochę jak botwinka
Hmm...w Twoich FA płatki są skierowane ku dołowi, a w moich leżą płasko, w jednej płaszczyźnie z koszyczkiem.
lindsay80 13:53, 21 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)
Oooo dziękuję za fotki! To chyba sprawa jasna, na pewno nie mam VW. W moich koszyczki mocno wypukłe. Do tego łodyga ciemna, bardzo sztywna, liście trochę jak botwinka

Jak łodyga bordowa to może rzeczywiście FA, a zdradzisz gdzie i po ile kupowałaś?
Te moje FA dziwne jakieś jedynie kolor kwiatu się zgadza.

Ja w tym roku mam jeszcze jedną ulubienicę - Sensation Double

A przy okazji nowy chodniczek i trawka, na razie łysawo, ale chyba się zagęści

UrsaMaior 14:04, 21 wrz 2016

Kupowałam stacjonarnie, w lokalnym ogrodniczym po 15 zł - pewnie przepłaciłam, bo oni tam trochę zdzierstwo uprawiają, ale spodobały mi się i są duże. Stały wśród różnych odmian, m.in. Hot Papaya, ale najbardziej przyciągały wzrok - takie mroczne właśnie były.