Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

AngelikaX 11:07, 09 cze 2017

A wiesz przypomniało mi się jak kilka lat temu jesienią kupowałam tego wysoko szczepionego buka (który zresztą tani nie był)i na kolejną wiosnę miał zawiązki liści nawet te "sopelki" dość spore i nie rozwinął się dalej... eM pojechał go reklamować do ogrodniczego i wymienili mu bez problemu - bo ponoć sporo reklamacji mieli, że jakaś "zaraza" je chwyciła (przypuszczam, że już w szkółce)...
MirellaB 11:10, 09 cze 2017

Busz u Ciebie i u mnie. U Ciebie mi się podoba, a u mnie nie Tak bym chciała mieć oszczędnie roślin na rabatach tym samym większy luz.
Małymi krokami z buszu rezygnuję.
lindsay80 11:11, 09 cze 2017

Kasya napisał(a)

jakie to sliczne no....

ja mam jakies 2 filipendule (wole ta nazwe ) ale inne...jeszcze nie kwitna

Przychylam się, filipendula lepiej brzmi, z chęcią u Ciebie pooglądam te inne, też białe?
Kasya 11:13, 09 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

Przychylam się, filipendula lepiej brzmi, z chęcią u Ciebie pooglądam te inne, też białe?

mam rubra venusta magnifica i purpurea elegans
rozowe

ale nie kwitna jeszcze
lindsay80 11:14, 09 cze 2017

ren133 napisał(a)

Udaję, że tego nie widzę kiedy tniesz kostki bukszpanowe bo wybujały Ci niesamowicie?

Renia, jeszcze trochę, ma być trochę chłodniej w prognozach, fajnie byłoby się wstrzelić, ale jak ja tego nie lubię i nie umiem - stres to dla mnie jest wielki!

A wiesz, że mam jeszcze jedną kostkę?

Dereń Milky Way a wokół niego kwadracik z 18 bukszpanów - tylko miejsce jeszcze niefotogeniczne, to za jakiś czas pokaże.
lindsay80 11:16, 09 cze 2017

ren133 napisał(a)

Właśnie też pczątkowo myślałam, że przymrozki je załatwiły ... i niepotrzebnie zwlekałam ... wydaje mi się, że jest lepiej i zaczynają wypuszczać nowe

no to najważniejsze, że idzie ku lepszemu, ale jeśli byłoby to samo to ze mnie jeszcze większa gapa.
lindsay80 11:18, 09 cze 2017

ren133 napisał(a)
Będzie coś z szałwii?

Wiesz, że kilka dni do niej nie zaglądałam, oblukam dziś Ale lało u nas we wtorek to sucho nie ma, w cieniu ją dałam, liczę na nią.
A jak gracek, urósł coś?

lindsay80 11:19, 09 cze 2017

AngelikaX napisał(a)
A wiesz przypomniało mi się jak kilka lat temu jesienią kupowałam tego wysoko szczepionego buka (który zresztą tani nie był)i na kolejną wiosnę miał zawiązki liści nawet te "sopelki" dość spore i nie rozwinął się dalej... eM pojechał go reklamować do ogrodniczego i wymienili mu bez problemu - bo ponoć sporo reklamacji mieli, że jakaś "zaraza" je chwyciła (przypuszczam, że już w szkółce)...

Ja mam swoje już dwa lata, wymiana nie przejdzie - musze powalczyć o niego.
bdan 11:22, 09 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

i gust mi się przez te 3 lata mocno zmienił.

To znaczy w jakim kierunku?
lindsay80 11:23, 09 cze 2017

MirellaB napisał(a)
Busz u Ciebie i u mnie. U Ciebie mi się podoba, a u mnie nie Tak bym chciała mieć oszczędnie roślin na rabatach tym samym większy luz.
Małymi krokami z buszu rezygnuję.

Też uważam, że jeszcze tej umiejętności odpowiedniego komponowania rabat nie nabyłam, boję się, że z tego buszu to mi się zimozielone pochorują bo wszędzie na nie jakieś trawska opadają.
Busz jest fajny, ale trzeba go umiejętnie stworzyć, żeby strat nie narobił i nie wyglądał jak chaos.