Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Madzenka 06:47, 22 paź 2015

Lubię perovskie bo w przeciwieństwie do lawendy radzi sobie u mnie dobrze i jest bezobsługowa. Ale tak jak pisze Marta ma brzydkie "nogi" które trzeba zasłonić, dlatego nie powinno jej sie sadzić na brzegu rabaty tylko w głębi.
Jedno jest pewne lawenda i perowskia nie powalają uroda zimą, wiec warto zadbać o cos zmimozielonego i trawy w tym miejscu
lojalna_ 09:10, 22 paź 2015

Zdrowka Edytko trzymaj sie w ciepłe my wczoraj w tym deszczu i po ciemnicy niezła jazda była ,)

Czyli rozplenicowe dylematy mamy ,)
lindsay80 13:23, 22 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
Zdrowka Edytko trzymaj sie w ciepłe my wczoraj w tym deszczu i po ciemnicy niezła jazda była ,)

Czyli rozplenicowe dylematy mamy ,)

Dziękuję - dziś nie jest gorzej, także jakoś to będzie

lindsay80 13:31, 22 paź 2015

Stało się - dawno mi się to już nie zdarzało, ale dziś zrobiłam impulsywne zakupy, skusiły mnie atrakcyjne ceny, ale czy warto było to się okaże.

Ciemierniki

Malutkie kulki bukszpanowe

Ale czy są zdrowe - na listkach mają takie żółto-białe kreseczki, co to oznacza?

I hortensja ogrodowa - czy ona przetrwa zimę w gruncie?

nawigatorka 16:11, 22 paź 2015

Ech.piekne zakupy.a kreseczki jak sie nie myle to przedziorki.
butterfly 16:17, 22 paź 2015

A nie roztocza?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=16

Tez takie kupiłam - ale jeszcze we wrześniu i pryskałam wtedy mieszanką Mirage i Topsin
nawigatorka 16:20, 22 paź 2015

Sorry fakt przedziorki to chyba plamy.
lindsay80 18:21, 22 paź 2015

nawigatorka napisał(a)
Ech.piekne zakupy.a kreseczki jak sie nie myle to przedziorki.

Dzięki - ciemierniki posadzone między kulami bukszpanowymi na rabatach z miłorzębami - podoba mi się
lindsay80 18:29, 22 paź 2015

butterfly napisał(a)
A nie roztocza?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=16

Tez takie kupiłam - ale jeszcze we wrześniu i pryskałam wtedy mieszanką Mirage i Topsin

Dziękuję Beatko - poczytałam i chyba będziesz miała rację.

W tym wpisie mowa o Talstarze, a Ty napisałaś o Topsinie, ten akurat mam, poczytam ulotkę.
No i jeszcze w październiku można popryskać Promanalem, też posiadam - nic muszę zgłębić ten temat i zdecydować co zastosować.

A Ty po oprysku widzisz jakąś poprawę, czy to będzie tak, że na starych listkach te kreseczki zostaną a dopiero na nowych się nie pojawią jeśli zatrzyma się proces namnażania roztoczy?
lindsay80 19:46, 22 paź 2015

Madzenka napisał(a)
Lubię perovskie bo w przeciwieństwie do lawendy radzi sobie u mnie dobrze i jest bezobsługowa. Ale tak jak pisze Marta ma brzydkie "nogi" które trzeba zasłonić, dlatego nie powinno jej sie sadzić na brzegu rabaty tylko w głębi.
Jedno jest pewne lawenda i perowskia nie powalają uroda zimą, wiec warto zadbać o cos zmimozielonego i trawy w tym miejscu

Ogólnie widzę, że wiele osób poleca perovskie.
Warunki dla niej przy ścianie miałabym idealne - już nic nie wymyślam tylko czekam do wiosny, kiedy można będzie kupować i sadzić.

A przy okazji pytanko do Ciebie, bo masz kilka hortensji bukietowych w swoim ogródku, jak mam postąpić z tą niebieską, którą właśnie kupiłam?