Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 09:23, 12 lis 2015

nawigatorka napisał(a)
Wglebnika? Zdradz cos więcej

Prostokątny, ściany gabionowe (nawiązanie do planowanej ściany wodnej).
Osłonięty trawami, tak jak u Malkul przy tarasie.
Kacha123 09:26, 12 lis 2015

lindsay80 napisał(a)

Prostokątny, ściany gabionowe (nawiązanie do planowanej ściany wodnej).
Osłonięty trawami, tak jak u Malkul przy tarasie.

Jak się dobrze rozkręcisz przez zimę z planami, to w kolejnym sezonie wyskoczymy z kapci
lindsay80 09:49, 12 lis 2015

ren133 napisał(a)

A w którym miejscu będziesz miała wgłębnik?

Przy domku ogrodnika - na fotkach omijam to miejsce, bo na razie straszny tam bajzel.
Ale to ta sama krawędź działki co plac zabaw, tylko z drugiej strony, patrząc z tarasu to po prawej stronie - ogólnie miejsce do całkowitego przerobienia - front robót na wiosnę
Musimy doprowadzić do porządku tą część działki. Za domkiem kończy się część rekreacyjna ogródka, a zaczyna użytkowa - będzie tam warzywniak - planowane 4 skrzynie prostokątne oraz miejsce pod drzewa i krzewy owocowe.
Za tym domkiem mamy dwie studnie, do których jest podłączone odwodnienie dachu, więc i z odwodnieniem wgłębnika nie byłoby problemu, bo to tylko jakieś 8 m.
lindsay80 09:56, 12 lis 2015

Kacha123 napisał(a)

Jak się dobrze rozkręcisz przez zimę z planami, to w kolejnym sezonie wyskoczymy z kapci

Już w zeszłym roku było dużo planów, a zrealizowana może połowa, także zobaczymy, ale pomysły są i chęci też, tylko z czasem u nas najgorzej.
Zielona 10:06, 12 lis 2015

Świetne plany! Z rozmachem Dobrze, że zimą możemy przeanalizować nasze pomysły i wiosną ruszyć pełna parą.
frezja 10:17, 12 lis 2015

lindsay80 napisał(a)

Nawet mi to sprawnie poszło, mam co prawda parownice z funkcja mycia okien, ale jak się rozkreciłam to ręcznie wszystko oblecialam
Och niech te zywoploty i drzewa rosną szybko!

to pochwal się tą parownicą)

niech rosną,ale co biedak sąsiad będzie oglądał?)
ren133 10:19, 12 lis 2015

lindsay80 napisał(a)

Przy domku ogrodnika - na fotkach omijam to miejsce, bo na razie straszny tam bajzel.
Ale to ta sama krawędź działki co plac zabaw, tylko z drugiej strony, patrząc z tarasu to po prawej stronie - ogólnie miejsce do całkowitego przerobienia - front robót na wiosnę
Musimy doprowadzić do porządku tą część działki. Za domkiem kończy się część rekreacyjna ogródka, a zaczyna użytkowa - będzie tam warzywniak - planowane 4 skrzynie prostokątne oraz miejsce pod drzewa i krzewy owocowe.
Za tym domkiem mamy dwie studnie, do których jest podłączone odwodnienie dachu, więc i z odwodnieniem wgłębnika nie byłoby problemu, bo to tylko jakieś 8 m.

Edytko
A Ty juz masz studnię głębinowa?
Czy ona jest na zewnątrz czy pod jakimś zadaszeniem?
nawigatorka 12:40, 12 lis 2015

Juz sie nie moge doczekac brzmi dobrze
lindsay80 13:36, 12 lis 2015

Zielona napisał(a)
Świetne plany! Z rozmachem Dobrze, że zimą możemy przeanalizować nasze pomysły i wiosną ruszyć pełna parą.

Oj tak, szczególnie jeśli ktoś, tak jak ja, narobił misz-maszu, w międzyczasie uświadomił sobie, że to źle i chce zmienić, ale tak, żeby skończyło się na jednej zmianie - zima na myślenie i podglądanie u innych sprawdzonych rozwiązań.
lindsay80 13:48, 12 lis 2015

frezja napisał(a)

to pochwal się tą parownicą)

niech rosną,ale co biedak sąsiad będzie oglądał?)

Parownica z Karchera, kupiona do mycia dużej powierzchni podłóg, ale dodatkowe akcesoria umożliwiają umycie okien, płytek itp - tyle, że żeby dobrze tym umyć to trzeba nabrać wprawy - ja okna myłam nią raz i poprawiałam ręcznie bo nie wyszło mi to idealnie

Sąsiad powiadasz... no cóż, na razie to od półtora roku czekam, żeby dołożył się do wspólnego ogrodzenia, na które wydaliśmy ponad 5 tyś, a jego wkład 0 PLN.
Przez ten czas nas unika, co mu się skutecznie udaje bo na razie wykańcza dom, ale jak go ostatnio dorwałam, to stwierdził, że za drogo i woli sobie obok prowizorkę postawić - czyli gdzieniegdzie słupek i dwa druty - tak więc czy to sąsiad czy pasożyt?
Jakoś przeżyje w końcu już te pieniądze wydaliśmy, tylko trochę przeraża mnie, że takich mam ludzi wokół, oni wychowują dzieci wg swoich chorych zasad i myślę sobie, że w tym kraju nigdy dobrze nie będzie, jak przyszłe pokolenia takie mają wzorce....