Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Karol99 19:39, 13 mar 2016

lindsay80 napisał(a)

A u nas właśnie odwrotnie, tam gdzie było więcej sypnięte zżółkła, parę miesięcy zeszło aż się odbudowała. Kilka osób postawiło diagnozę, że trzeba było lać wodę, aż całkiem się rozpuści i wchłonie, a my zdaliśmy się tylko na opady i pewnie zanim granulki całkiem się rozpuściły to upłynęlo kilka dni.
Taką sytuację miało też kilka innych osób z forum.

To faktycznie na odwrót. Ja w tym roku nie nawoze niczego, bo niektóre tuje zaczęły mieć objawy przenawozenia i się przestraszyłem. 5 lat nawozenia musi wystarczyc na jakis czas.
lojalna_ 19:43, 13 mar 2016

Moge tylko dodac ze jestem z Yary zadowolona ale trzeba ja mocno zalać woda dosłownie az do rozpuszczenia bo inaczej wypala i niszczy trawnik.
lindsay80 19:47, 13 mar 2016

eee_taam napisał(a)

jakaś dyskusja była ....i muszę powiedzieć ze takie mam i ja ....sekatorek z tej firmy miałam i sie zamortyzował w zeszłym roku- kupiłam w Tkmax nic szczególnego jednak...rydel/szpadel z firmy F nie przetrwał u mnie sezonu pierwszego - ale był intensywnie używany!

duże nożyce sobie chwale nawet jak sie zamortyzują kupie jeszcze raz ...do ciecia obwódek z bukszpanu (u mnie korytek) sprawdzają się idealnie....teraz obcinam nimi trawy

mam również akumulatorowe małe z firmy B. tnę nimi wszelkie kule lawendy co tylko się da bo idzie szybko ...ale potem małym sekatorkiem poprawiam ...bo listki bukszpanów tak jak piszesz są postrzępione

w moim pojęciu jedno narzędzie do cięcia jak się ma dużo różnorodnych figur to za mało

ufff.... ...juz ...nie lubię długich postów.

Też myślę, że i sekatory i nożyce akumulaturowe i żywopłotowe będą u mnie w ciągłym zastosowaniu i ich zakup nie będzie chybionym wydatkiem. Poza bukszpanami od ubiegłego roku przybyło mi masę traw i lawendy - będzie co robić.

Do cięcia traw nie mam jeszcze żadnego sprzętu, więc cieszy mnie, że te nożyce z powodzeniem stosujecie też w tym celu.
lindsay80 19:48, 13 mar 2016

eee_taam napisał(a)

użyliśmy ja po suszy we wrześniu ...nic złego o niej nie można powiedzieć ...tylko to że wymaga dużej ilości wody w pażdzierniku nasz trawnik wyglądał doskonale ...nigdy wcześniej tak dorodnego nie mieliśmy

Nie skreślam jej, bo właśnie podejrzewam, że my jej po prostu nie użyliśmy poprawnie (za mało podlane).
lindsay80 19:50, 13 mar 2016

Karol99 napisał(a)

To faktycznie na odwrót. Ja w tym roku nie nawoze niczego, bo niektóre tuje zaczęły mieć objawy przenawozenia i się przestraszyłem. 5 lat nawozenia musi wystarczyc na jakis czas.

A ten objaw przenawożenia u tuji na czym polega?
lindsay80 19:54, 13 mar 2016

lojalna_ napisał(a)
Moge tylko dodac ze jestem z Yary zadowolona ale trzeba ja mocno zalać woda dosłownie az do rozpuszczenia bo inaczej wypala i niszczy trawnik.

Jeśli tylko wynik badania gleby wskaże, że możemy ją używać to na pewno wody już jej nie będziemy żałować

Jola, a czy Te jajeczka przepiórcze na Twoim wianku to prawdziwe czy sztuczne?

A jeśli prawdziwe, to czy zawartości z środka się jakoś pozbywałaś przed przyczepieniem ich do wianka?
Miałam wczoraj kupić, ale się wstrzymałam, bo nie wiedziałam jak się mam do nich zabrać
lindsay80 12:30, 14 mar 2016

Czas krokusów

siakowa 12:34, 14 mar 2016

ojaaaa cie ale Ty tego piekna masz
lindsay80 12:38, 14 mar 2016

siakowa napisał(a)
ojaaaa cie ale Ty tego piekna masz

jest już tego trochę, gdybym tylko wiedziała w 2014, że w szarym żwirku białe będą słabo widoczne. W przyszłym roku dosadzę tam niebieskie iryski, powinno być lepiej.
Dominika11 12:40, 14 mar 2016

ale wiosennie cudnie