Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 00:23, 30 maj 2016

Toszka napisał(a)
Zamiast kupować "suszone grzyby" lepiej wziąć "szczepionkę" w postaci kilku garści podłoża albo spod jakiegoś starszego, zdrowego rodka lub z lasu (po to zawsze namawiałam na trochę ściółki z lasu). Te kupne "mikoryzy" jak dla mnie to takie drożdże instant do chleba - niby drożdże ale smak już nie ten jak świeżych czy zakwasu...

tak też zrobię, choć jak ostatnio mech na wianek z lasu niosłam to się ciągle rozglądałam, czy aby ktoś nie będzie mnie chciał leśnikom podkablować
Madzenka 06:51, 30 maj 2016

Poczytałam o rodkach... Walczę z nimi od kilkunastu lat i wciąż to samo. Traktuje je jak dwuletnie u mnie......
lindsay80 08:46, 30 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Poczytałam o rodkach... Walczę z nimi od kilkunastu lat i wciąż to samo. Traktuje je jak dwuletnie u mnie......

Mam nadzieję, że nie podzielę Twoich rodkowych doświadczeń
lindsay80 22:11, 30 maj 2016

Pytanie do osób znających się na grabach, czy ślady na liściach, widoczne na poniższych fotkach to efekt działania szpecieli?
A jeśli tak to jak teraz to zahamować, mogę pryskać Ortusem, czy użyć coś innego?

Sporadycznie trafiają się też listki z brązowymi plamami.

Żywopłot sadzony w kwietniu, jeszcze nie przycinany, czy już można to robić, czy jeszcze za wcześnie?

nawigatorka 08:22, 31 maj 2016

Wg mojej wiedzy ortus i mospilan teraz.u mnie wygladaly teoszke inaczej ale kazdy mial troche inne objawy.a to pojedyncze przypadki czy wiecej? Jak wiecej to bym dzialala.kurcze musze obejrzec swoje.mam nadzieje ze u Ciebie to jednak nie to.czekam na madrzejszych
siakowa 08:26, 31 maj 2016

tak to był taki biały nalot a nie wewnątrz liścia....
lindsay80 08:26, 31 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
Wg mojej wiedzy ortus i mospilan teraz.u mnie wygladaly teoszke inaczej ale kazdy mial troche inne objawy.a to pojedyncze przypadki czy wiecej? Jak wiecej to bym dzialala.kurcze musze obejrzec swoje.mam nadzieje ze u Ciebie to jednak nie to.czekam na madrzejszych

A w jakiej kolejności te opryski?
Jeszcze dziś pooglądam je dokładniej, ale wydaje mi się, że na spodzie liści widziałam białe kłaczki i jakieś czarne kuleczki.

A cięcie to już, czy jeszcze nie, tylko, że to będzie pierwsze cięcie?
lindsay80 08:27, 31 maj 2016

siakowa napisał(a)
tak to był taki biały nalot a nie wewnątrz liścia....

od spodu, takie jakby białe kłaczki, przypominające watę cukrową?
siakowa 08:32, 31 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

od spodu, takie jakby białe kłaczki, przypominające watę cukrową?

nie, na wierzchu,
lindsay80 08:35, 31 maj 2016

siakowa napisał(a)

nie, na wierzchu,

to jednak u mnie inaczej... bo to wygląda jakby te białe punkciki były odbarwione.
A może to efekt kwietniowych przymrozków? Bo jak się patrzy na gałązki to starsze liście są ok, potem po kilka takich z przebarwieniami i najmłodsze już tego nie mają.