Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 10:53, 21 lip 2016

makkasia napisał(a)
"Fascynacja trawnikiem minęła"... uśmiechnęłam się ...ale blado bo to ja koszę trawnik, u mnie mój EM kompletnie nic nie robi w ogrodzie. Jedno szczęście, że się nie wcina Blat - ja byłabym za drewnianym a przedpłocie bez szałwii, chociaż z szałwią też mi się podoba ale ja kokocha jestem

No masz Ci los, to my chociaż się sprawiedliwie podzieliśmy, on chciał trawę ja kwiatki i każde swoim się zajmuje

Dzięki za opinie o stoliku i szałwii - każdy głos ważny.
lindsay80 10:55, 21 lip 2016

Luki napisał(a)
Szałwia gdyby miała zostać to w kosteczkach maks 5 takich na całej długości płotu, ale jak nie chcesz to ją zabierze, w końcu przedpłocie ma być schludne i jak najmniej pracochłonne

Ja w ogrodzie szklanego stolika bym nie chciał, mam szklany stół i dziękuję, widać każdą plamkę, zacieki po deszczu, po rosie, po wilgoci, może na stoliku kawowym lepiej się spisze bo jednak łatwo zetrzeć rozlaną kawę, ale jak już dojdę do tego etapu to będzie drewniany, prawdopodobnie z modrzewia.

Ja Ci mówię z tym trawnikiem kuj żelazo póki gorące chociaż jak tak czytam to chyba nawet przy robieniu rabat będziesz miała wielką pomoc.

Co do dzielnic obstawiam między dwoma, chyba nie muszę pisać którymi

z dzielnicami na pewno byś się nie pomylił

Mieszacie mi z tym blatem, rozmyślanie trwa nadal...
A jeśli z modrzewia to jakiej grubości deski przewidujesz?
lindsay80 10:59, 21 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
I właśnie popełniłam mój najdłuższy post na forum ogrodniczym o meblach

Dajesz do myślenia Magda, jak byłam za szklem to teraz znowu ziarno niepewności zasiane, w najgorszym razie będzie już na czym siedzieć, a stolik tymczasowy eMowi ukradnę, taki co czasem zabiera jak na jakimś obiekcie ma robotę do zrobienia, trudno, że to będzie obiekt z całkiem innej bajki
lindsay80 11:01, 21 lip 2016

Madzenka napisał(a)
Miałam szklany blat na meblach ogrodowych, dopóki w czasie wichury nie odleeciał. Do tej pory wybieram szkół hartowane z rabat. Polecam drewno, granit lub beton.

Mi sie szałwia podoba teraz gdy trawy sa niskie ale gdybyśmy podrosna to przyda Ci sie ta szałwia w ogrodzie

No to nie zazdroszczę takich szklanych znalezisk na rabatach.
Może ten beton dam jeszcze do wyceny, poza drewnem on jeszcze jako tako do mnie przemawia.
lindsay80 11:02, 21 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
Granit, to jest ciekawe rozwiązanie tu ci Madzenka dobrze radzi. Na dworze da radę, a wygląd może mieć bardzo nowoczesny.

ja bym go na stole, chyba jednak nie chciała, bardziej już beton.
Luki 11:10, 21 lip 2016

Zależy od grubości profilu, albo robisz taką grubość jak profil , półtorej grubości profilu lub dwie grubości profilu, tak najlepiej wygląda.
Gdyby co to ciężar granitu wynosi ok 2,6g na cm^3 czyli blat 120x60x2,5 będzie ważył ok 50kg
MirellaB 11:47, 21 lip 2016

lindsay80 napisał(a)

Na pewno będzie lepsza, widziałaś u Malkul ostatnie zdjęcia - ja też miałam na nią nerwa, bo jak zaczynała kwitnąć to ten kolor był taki blady, ale jak w pełni się rozwinęła, to blada na pewno nie jest.
A obcięłaś tak tylko kwiatostany z łodyżką, czy cały krzaczek skróciłaś?

Przetaczniki też zakwitną ponownie po obcięciu, ja mam ze swoimi problem bo jedną odmianę zawsze łapie mi jakieś choróbsko i liście brązowieją, one lubią sucho, a u mnie wszędzie nawadnianie i nie da się spełnić ich oczekiwań.

Może eM jeszcze ewaluuje w kierunku pozbywania się trawnika

Widziałam u Malkul ładną ją ma.
Moją obcięłam hmmmm niestety cały krzaczek lekko skróciłam Czyli nie ponowi kwitnienia szkoda

Przetaczniki ścięłam zupełnie przy ziemi, bo brzydkie były i też chorowały. Chyba choroba grzybowa, bo liście miały brązowe plamy. Rozumię, że też się ścina tylko kwiatostany?

nawigatorka 12:40, 21 lip 2016

Zapytajcie Moniki.u niej kamienne blaty znacznie ciensze.ale kamien tez nie wszystko zniesie.
lindsay80 13:40, 21 lip 2016

Luki napisał(a)
Zależy od grubości profilu, albo robisz taką grubość jak profil , półtorej grubości profilu lub dwie grubości profilu, tak najlepiej wygląda.
Gdyby co to ciężar granitu wynosi ok 2,6g na cm^3 czyli blat 120x60x2,5 będzie ważył ok 50kg

bardzo pomocny wpis - dzięki Łukasz!
lindsay80 13:42, 21 lip 2016

MirellaB napisał(a)

Widziałam u Malkul ładną ją ma.
Moją obcięłam hmmmm niestety cały krzaczek lekko skróciłam Czyli nie ponowi kwitnienia szkoda

Przetaczniki ścięłam zupełnie przy ziemi, bo brzydkie były i też chorowały. Chyba choroba grzybowa, bo liście miały brązowe plamy. Rozumię, że też się ścina tylko kwiatostany?

Jeśli nawet lawenda nie zakwitnie, to na pewno dobrze zrobiłaś i krzaczki się zagęszczą.

Takie chore przetaczniki to ja też ścinam przy ziemi z nadzieją, że to co odbije będzie już zdrowe.