Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :)

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :)

anitan 11:59, 06 lut 2015

dlatego, że projekt jest dość skromby się znalazłam tutaj i wołam o pomoc. Projekt miał być prosty ale nie aż tak. Ale to wiem dopiero teraz, po kilku miesiącach czytania Ogrodowiska. Apetyt rośnie
BarbaraM 12:16, 06 lut 2015

Dobrze,a teraz wypowiedz się co myślisz o moim pomyśle a raczej moich sugestiach.
I wolałabym zeby inni się też przyłaczyli.

I zobacz tutaj,może Cię coś zainspiruje?...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3786-zielonej-ogrodniczki-marzenie-o-zielonym-ogrodzie?page=479
malgorzata_s... 13:54, 06 lut 2015

Danusia była baaaardzo delikatna oceniając ,, profesjonalistę,, Mam nadzieję że chociaż tani był
Na pierwszy rzut oka myślałam że to twoje dziecko narysowało albo tak sobie kreśliłaś
Basia też ma taki murek Jest super
anitan 14:03, 06 lut 2015

Basiu
właśnie takie łupki widziałam w na skarpie! Bałam się tylko, że są dość drogie. Otoczaki mi się zdecydowanie mniej podobają w jakiejkolwiek formie ułożenia.
Ognisko... pozostaje jeszcze pod dyskusję... nie mam pewności czy chcę je wogóle a już tym bardziej tak odsłonięte.
Odnośnie projektu, istotne jeszcze jest miejsce katalpy (to jedno z 2 dużych i drzewek jakie mamy). Pewnie to detal ale jest ona posadzona na wyższym poziomie, bliżej furtki - troszkę bardziej w prawą stronę, tak mniej więcej 10 metrów Więc wypada w środku łąki kwietnej.

Myślałam o przysypaniu jej nóżek żwirem i postawieniu pod nią jakiejś ławeczki. Kiedyś.
anitan 14:04, 06 lut 2015

Ale, idźmy tą drogą. Podoba mi się bardzo. TYm bardziej, że nie ma chaosu, stosunkowo niewiele drzew ale na tyle dużo, żeby dawały za kilka lat cień.
Rabat też nie za wiele więc taki laik jak ja może to jeszcze ogarnąć
Gardenarium 15:33, 06 lut 2015

Odradzam łąkę kwietną, będzie "śmietnik" zobaczysz, nie ma u nas dobrych mieszanek a i ten rodzaj założenia bardziej nadaje się na wielki ogród, żeby nie musieć kosić, załóż trawnik. Dasz radę ogarnąć

Instagram Ogrodowiska
anitan 16:21, 06 lut 2015

tak własnie tak się zastanawiam, ze przy projekcie, który rozrysowała Basia, niewiele zostaje miejsca na łąkę. Chyba nie ma sensu. Taki dodatkowy kawałeczek trawnika ogarnę
BarbaraM 17:07, 06 lut 2015

Czyli bez łąki kwietnej.
Kilka drzew wystarczy żeby było pięknie.
Do tego krzewy kwitnące,trochę bylin i będzie ok.
Na planie jest na razie ubogo.
To tylko główny zarys.
Przeglądaj i inspiruj się.
Roślinki na rabatki możesz pokopiować od innych.
anitan 17:09, 06 lut 2015

fajnie, to teraz Basiu powiedz jakie rośliny proponujesz?

Pamiętaj o moich już posiadanych:
1. wierzba japońska (drzewko)
2. Brzoza brodawkowata ‘Youngii’
3. migdałek (drzewko)
4. sosna czarna goldfingers
5. Thuja golden globe (maleństwo)
6. Świerk biały karłowy Picea glauca Alberta Blue
Agania 17:16, 06 lut 2015

anitan napisał(a)
a powiedzcie, mi, proszę, moje drogie i moi drodzy Ogrodowiskowe/i maniaczki/cy.
W którym miejscu sugerujecie posadzić to, co mam w zanadrzu:
1. wierzba japońska (drzewko)
2. Brzoza brodawkowata ‘Youngii’
3. migdałek (drzewko)
4. sosna czarna goldfingers
5. Thuja golden globe (maleństwo)
6. Świerk biały karłowy Picea glauca Alberta Blue

coś z tego bym widziała na froncie altany (migdałek lub/i wierzba japońska)

a gdzie reszta?
Wiem, że to pojedyńcze egzemplarze "od sasa do lasa"
ale można do kompletu dokupić większą ilość, żeby nasadzenie miało sens

Obiecałam, że odpiszę
Bardzo podoba mi się projekt Basi, widać na nim poszczególne sekcje, a każdy zakątek, może charakteryzować np. jakieś konkretne drzewo
Drzewa mogą występować pojedynczo, tylko trzeba umiejętnie dobrać do nich towarzystwo, tworząc wokół ładną kompozycję, a grupy roślin, to już etap najniższego piętra, to tak już myśląc o ostatecznym scaleniu rabaty

Mam zakątek z wierzbą youngi, możesz podpatrzeć w wątku cztery pory pory roku.

Wokół sosny czarnej goldfingers, możesz dla towarzystwa dosadzić sosnę pospolitą Watereri x 3szt i cyprysika nutkajskiego Jubilee.

Midałek jest ładny tylko wiosną, ja wolałabym Magnolię, ale do kompozycji można ją wstrzelić...thujkę też

Wierzba japońska, tu chyba chodzi ci o Hakuro Nishiki, jest ładna na zielonym tle i wygląda efektownie przycinana w kulkę

Wokół altany ja widziałabym jedynie róże i powojniki, altana kojarzy mi się z romantycznym przystankiem...nie bezpośrednio przy altanie, ale na widoku migdałek i wierzba będą ładnie wyglądać, wierzba jest ładna o każdej porze roku

Świerk biały Alberta Blue, tylko na pierwszy plan, ładnie się prezentuje w duecie, ale pamiętaj, białe świerki są bardzo delikatne i kochają je przędziorki i nie mogą się stykać z innymi roślinami, bo będą się ogołacać.

Takie palenisko, pasuje we wgłębniku jak najbardziej i podoba mi się ten jaki pokazała Basia, widziałabym jeszcze tam taki spory kociołek na trójnogu, ale nie umiem sobie go wyobrazić w centrum ogrodu.

Łąka kwietna, to moje marzenie, teraz ci odradzam, bo w tym detalu trzeba mieć doświadczenie i samemu testować rośliny, wielkie przestrzenie i traktor do koszenia, może stworzyć fajne ścieżki, ale się nie przejmuj, zawsze na jakąś namiastkę można sobie pozwolić, tylko musisz zacząć rozpoznawać trawy i kwiaty łąkowe.....wszystko przed tobą i na wszystko przyjdzie czas