Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Bogdzia 13:04, 23 lut 2015

Ten czerwony krzaczek to trzmielina oskrzydlona, cały rok jest zielona a jesienią tak się przebarwia pięknie choc niestety na krótko a biało kwitnący krzaczek to magnolia Stellata lub loebneri.
rozark 13:21, 23 lut 2015

Bogdzia,

Ty znasz wszystkie rośliny .

Skąd ty masz taką wiedzę?
Ogrodniczką jakąś jesteś z wykształcenia i pracy zawodowej?
Bogdzia 13:58, 23 lut 2015

rozark napisał(a)
Bogdzia,

Ty znasz wszystkie rośliny .

Skąd ty masz taką wiedzę?
Ogrodniczką jakąś jesteś z wykształcenia i pracy zawodowej?

Z wykształcenia i pracy zawodowej jestem matematyczką. Rośliny to hobby.
rozark 14:14, 23 lut 2015

Widzę, że ogrodnictwo masz dogłębnie przestudiowaną z iście matematyczną dokładnością .
Bogdzia 18:25, 23 lut 2015

rozark napisał(a)
Widzę, że ogrodnictwo masz dogłębnie przestudiowaną z iście matematyczną dokładnością .

linnet07 18:25, 23 lut 2015

Witajcie kochane. Tak jak pisze Bogdzia ten czerwony krzak to trzmielina oskrzydlona, ale to jest odmiana compacta, urośnie najwyżej na 1 góra 1,2 metra w górę i na szerokośc. Szukałam jej w całym Poznaniu. Inaczej nazywa sie płonącym krzewem. Na jesieni ludzie prawie wkładają głowy w płot jak na nią patrzą. Lubi glinę . I słońce .
Co do zurawki to nie wiem, nie pamiętam, ale ładnie rośnie.
A magnolia też nie będzie duża. Ograniczona rozmiarem działki muszę wybierać rosliny, co mnie nie zarosną. Glinę kochają też peonie. Teraz chcę do tego towarzystwa dosadzić nowe odmiany, lekko różową i łososiową, tylko to kopanie tej gliny na pół metra zawsze mnie przeraża.
Szukam też towarzystwa dla mojej hortensji, myślę o Diamant Rouge, czy jakoś tak.
Czy możecie podpowiedzieć, jakie krzewy kwitnące poza dereniami lubią glinę? Reniu, a Ty jakie krzewy sadzisz u siebie na tej glinie? Moje derenie rosną jak głupie. Teraz myślę o dereniu kwitnącym, odmiana florida rubra, ale on koszmarnie drogi jest, droższy niż duże klony palmowe i nie wiem, co wybrać, bo chciałabym i jedno i drugie a ziemi mało. Kasy też zresztą.
Nie wiem, jak Wy, ale ja bardzo, bardzo, bardzo chcę już wiosnę.
A to mój tygrysek. I moja hortensja. Pozdrawiam.
rozark 21:31, 23 lut 2015

linnet07 napisał(a)

Czy możecie podpowiedzieć, jakie krzewy kwitnące poza dereniami lubią glinę? Reniu, a Ty jakie krzewy sadzisz u siebie na tej glinie?

Z krzewów to mam posadzone:
- lilaki, dziewczyny polecą Mayera, Krasawica Moskwy
- żylistka
- krzewuszki
- róże bardzo lubią glinę rozluźniona piaskiem
- Budleje Dawida,
- ketmię
- bukszpany
- cisy
- pigwowce
- forsycję
- borówkę
- porzeczkę
- leszczyny
- derenia ja mam Elegansimę ale do małych ogrodów polecany jest dereń Ivoiry Halo
- hortensje
- migdałka na pniu
- wierzbę Hakuro Nishiki na pniu
- ligustry
- jaśminowca, taka odmianę do cienia, kwitnie ale nie pachnie , co było dla mnie zaskoczeniem
- perukowiec

Uf sama jestem zdziwiona, że tyle tego jest .

Jak sadzę piwonie to robię mały dołek, zaprawiam obornikiem i kompostem i sadzę. Dołki 0,5m kopie pod np. powojniki.
linnet07 21:44, 23 lut 2015

O matko, i to ma być mały ogród?
Zastanawia mnie ketmia. Nie wymarza? W łodzi jest średnio o ok 3 stopnie zimniej niz u mnie. Okrywasz czymś? Kwitnie w cieniu?
Masz jakas fotke? Pozdrawiam.
rozark 22:03, 23 lut 2015

Ketmię przykrywam. Miała 2 miejsca. W pierwszym cień był od południa i kwitła ładnie. Potem ją przesadziłam i ma cień od południa i wschodu i kwietnie dużo gorzej. Więc mus jej zrobić więcej światła i chyba ją poprowadzę na pniu.

Ketmia to ta zaraz na granicy cienia, bezlistna, pomiędzy bukszpanem a różą na pniu.
To jest zdjęcie z przed 2 lat, niestety aktualnego nie znalazłam.

A ogród mały ale gęsto obsadzony .

A kot to taki sam jak mój .
Iwk4 23:40, 23 lut 2015

Reniu, wszysttko nadrobiłam, doczytałam. Perovska fajnie wygląda w dużych ilościach. Jak znajdę fajne zdjęcie, to ci wkleję. Pozdrawiam