Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudny teren - dużo pracy!

Trudny teren - dużo pracy!

KasiaW76 12:05, 28 kwi 2015

może komponowanie rabat na prostym i płaskim terenie byłoby dla mnie łatwiejsze ale na moich skarpach jakoś mnie to przeraża. Nie mogę sobie zwizualizować w głowie tego co powinno na nich być, jak powinno to wyglądać i w jakiś ilościach sadzić. Skarpy moje mają różny pokrój bo są łagodne w spadku i mocne, są przejścia, zejścia i rózne tam inne przeszkody. Niewątpliwie kosodrzewina pumilo czy jak sie to pisze znajdzie swoje miejsce w większej ilości, jałowce chciałabym ale w odmianach sabrińskie tamariscifolia, płożący Wiltoni, pośredni gold star oraz golden carped i tylko nie wiem jak je połączyć aby mieć wszystkie. może powinnam sadzić po 3 sadzonki jednej odmiany razem w różnych miejscach na skarpie. Pytanie tylko na jakiej wysokości skarpy hmmm pewnie w najniższej bo mają niski pokrój...

Takich pytań i pomysłów mam wiele ale wizje moje jakoś nie mogą się zgrać aby coś z tego wyszło rozsądnego.
KasiaW76 12:13, 28 kwi 2015

Paulinko bo w sumie nie wiem czy zacząć bawić się w tworzenie tam rabat czy zostawić to jeszcze i nic nie ruszać.
Miejsca gdzie trawa jeszcze nie wzeszła mogę ładnie i delikatnie zebrać i podsypać korą ale w tym wszystkim czy ma to sens jeśli nie wiem jaki kształt nadać przedogródkowi?
KasiaW76 12:15, 28 kwi 2015

Dominiczko ale nie każda trawka bo np rozplenica japońska nie lubi piaszczystej gleby i miskanty zebrowany też nie z tego co pamiętam.

Paulinko trzemina na pniu jest piękna o ile jest takiego pokroju jak u Ciebie bo jakoś nie lubie jej przyciętej pod linijkę
Jest jeszcze jedno ale.... tam będą roślinki w sąsiedztwie dachu gdzie zimą leci mi śnieg, który może je połamać
Ciągle siedzą mi w głowie berberyski w np 2 odmianach kolorystycznych lub nawet trzech aby to one dostąpiły miejsca w przedogródku. Dodatkiem do nich kulki thui Danica?
Kurcze nie mam na czym tworzyć wizualizacji a na tablecie to mega wyczyn aby coś narysować

Agatek 12:34, 28 kwi 2015

Odpocznij i poszukaj inspiracji na te swoje skarpy
KasiaW76 12:43, 28 kwi 2015

Agatek ehhh i nie wiem czy odpoczynek dobry dla mnie
Potrzebuje jedynie punktu zaczepienia a tego brak...
dominika_ 15:31, 28 kwi 2015

Spróbuj w garden puzzel wersja demo jest bezpłatna
KasiaW76 16:02, 28 kwi 2015

Dominika na tablet?
Enya73 16:25, 28 kwi 2015

Odbierz priv
KasiaW76 19:30, 28 kwi 2015

Moje tabletowe wypocinki no i miało być napisane berberys zamiast trzmielina

Prawa i lewa strona domu.

Loosiuu 20:02, 28 kwi 2015

Zamiast tojeści do gazonów wsadź Jałowiec płożący 'Golden Carpet' Ten sam efekt cały rok.

Obawiam się, że hortensje będą mało widoczne. One potrzebują tła i chyba lepiej wyglądałyby przed tym żywopłotem z cisa?

I pokaż tą gruszę nieszczęsną