Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

AsiaK_Z 08:28, 22 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Dziękuję Asiu. Ja wczorajszy wieczór spędziłem w miłych klimatach w przeciwieństwie do miłośników sztuki teatralnej z Wrocławia. Tam skrajnie nietolerancyjna grupa fanatyków uniemożliwiła wejście do teatru widzom na premierę spektaklu ,,Śmierć i dziewczyna".
W głowie mi się nie mieści, ani też nigdy tego nie zaaprobuję aby w wolnym kraju, wolny człowiek miał z góry narzucane doktryny innych grup społecznych. Nikt nie ma prawa narzucać mi tego jak mam żyć, co mam robić, z kim i gdzie się spotykać. Nikt nie ma też prawa próbować zmieniać na siłę moich wartości moralnych na swoje. Podczas gdy siany jest w moim kraju strach przed inwazją fundamentalistów muzułmańskich, coraz częściej przed drzwiami naszych domów stają murem fundamentaliści chrześcijańscy, i to w dodatku z biało-czerwoną flagą w dłoni. Piszę o tym dlatego, ponieważ nie mam zamiaru tolerować tego typu zachowań ludzi, którzy często zapominają o tym gdzie jest ich miejsce kultu.

Świat staje na głowie Waldku.
Czytałam artykuł na ten temat. Opinie o spektaklu są pozytywne. Czyli jak zwykle burza w szklance wody.
Miłej niedzieli

Ps. Dziś u mnie chyba zaświeci słońce ale tylko chyba ...
waldek727 08:34, 22 lis 2015

amelia_b napisała.
He he a ciasto będzie?

Będzie, będzie Ameli.
Może nawet i pyszny pasztet z zająca na święta.
Tylko czy uda nam się go pochwycić?
Bo widzisz.
Często w takich sytuacjach nie chodzi wcale o to, aby złapać zajączka, tylko żeby go gonić.
polinka 09:21, 22 lis 2015

waldek727 napisał(a)
amelia_b napisała.

Będzie, będzie Ameli.
Bo widzisz.
Często w takich sytuacjach nie chodzi wcale o to, aby złapać zajączka, tylko żeby go gonić.

Często gdy w zamrażarce pustka to i na łowisku również pustka...ale tak jak piszesz, największa przyjemność to obserwacja i wyczekiwanie.
Darz Bór Waldku!
Warmia 09:46, 22 lis 2015

waldek727 napisał(a)
amelia_b napisała.

Będzie, będzie Ameli.
Bo widzisz.

To się Ameli pofarciło. To ja sobie do kawki wciągnę kawałeczek placka amerykańskiego własnej roboty.
lindsay80 10:26, 22 lis 2015

waldek727 napisał(a)

W głowie mi się nie mieści, ani też nigdy tego nie zaaprobuję aby w wolnym kraju, wolny człowiek miał z góry narzucane doktryny innych grup społecznych. Nikt nie ma prawa narzucać mi tego jak mam żyć, co mam robić, z kim i gdzie się spotykać. Nikt nie ma też prawa próbować zmieniać na siłę moich wartości moralnych na swoje. Podczas gdy siany jest w moim kraju strach przed inwazją fundamentalistów muzułmańskich, coraz częściej przed drzwiami naszych domów stają murem fundamentaliści chrześcijańscy, i to w dodatku z biało-czerwoną flagą w dłoni. Piszę o tym dlatego, ponieważ nie mam zamiaru tolerować tego typu zachowań ludzi, którzy często zapominają o tym gdzie jest ich miejsce kultu.

Czuję tak sama i wściekłość mnie ogarnia na to co się wyprawia od kilku tygodni w tym kraju i nie myślę tylko o tym co mnie będzie dotyczyć, czyli akcji z 6-latkami, ale i o wielu innych kwestiach
waldek727 10:42, 22 lis 2015

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone.
Polecam to ciasto z tego względu, że jest łatwe w przygotowaniu, wybornie smakuje i utrzymuje długo swoją świeżość. Podane przeze mnie ilości składników należy zweryfikować w zależności od użytej do pieczenia formy. Ja zastosowałem tortownicę o średnicy 26 cm.

Składniki na ciasto:

1) 2 szklanki mąki.
2) 1 szklanka cukru.
3) 1 szklanka oleju.
4) 3-4 duże marchwie.
5) 4 jajka.
6) 1 płaska łyżeczka soli.
7) 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
8) 1 łyżeczka sody.
9) 1 łyżeczka przyprawy do pierników
10) 1-2 łyżeczki kakao
11) 1 opakowanie orzechów włoskich
12) 1 pomarańcza
13) wanilia w/g uznania (cukier, esencja, miąższ)

Składniki na krem:

1) 1 opakowanie serka mascarpone lub philadelphia 500 g.
2) 100 lub 150 g białej czekolady
3) 1 kubek 500 ml śmietanki kremowej 30%
4) łyżka masła.
5) orzechy laskowe, wiórki kokosowe, starte jabłko, pomarańczowa skórka kandyzowana itp w/g uznania do posypania ciasta.

Kasya 10:44, 22 lis 2015

lindsay80 10:48, 22 lis 2015

wygląda obłędnie... a jak udekorowane, eh
waldek727 10:52, 22 lis 2015

Z pośpiechu nie jest udekorowane po mojej myśli. Wrzuciłem to co miałem pod ręką.
Miały być utłuczone orzechy z kandyzowaną skórką z pomarańczy i żurawiny.
siakowa 10:53, 22 lis 2015

No ciekawie sie zapowiada smak