Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

roma2 09:48, 27 kwi 2018

Nallar napisał(a)
Hortensja podlewana drożdżami czy jak....
Rozmnażanie wcale nie jest takie trudne, możesz pobrać kilka sadzonek zielnych i wstawić do przegotowanej (ostudzonej ) wody. Co jakiś czas zmieniasz wodę i czekasz na korzonki a potem do ziemi. Teraz jest dobry czas na takie eksperymenty.
Innym sposobem (pewniejszym)jest ten o którym pisała Hania.

Będę kombinować .
roma2 09:52, 27 kwi 2018

makadamia napisał(a)
"Znaczy Kapitan" rulez! Jedna z moich ulubionych książek od lat.
Ale inne jego książki już nie były tak fajne.

Prawda, że najlepsza. Ale mnie bawią wszystkie. Kiedyś w pociągu czytałam "Krążownik spod Samosierry" i dostałam takiej wariacji ze śmiechu, że pół przedziału śmiało się wraz ze mną, nie mając pojęcia dlaczego. Podobnie śmieję się przy Wańkowiczu. W głos.
roma2 10:00, 27 kwi 2018

Edytko witam Cię serdecznie. Dużo kocimiętki ostatnio wywaliłam na kompost. Jadę na tydzień i na bank coś tam się jeszcze uchowało. Dam znać, dobrze?
roma2 10:00, 27 kwi 2018

Anda napisał(a)
Usmialam sie z konwersacji z Makusia
edi75 10:06, 27 kwi 2018

roma2 napisał(a)
Edytko witam Cię serdecznie. Dużo kocimiętki ostatnio wywaliłam na kompost. Jadę na tydzień i na bank coś tam się jeszcze uchowało. Dam znać, dobrze?

Super...czekam na wiadomośc...ja jestem na początku tworzenia ...iec przygarnę z checią.Pozdrawiam
Toszka 10:07, 27 kwi 2018

makadamia napisał(a)
"Znaczy Kapitan" rulez! Jedna z moich ulubionych książek od lat.
Ale inne jego książki już nie były tak fajne.

Hortensję pnącą mam dwa lata z polecenia Toszki - uprzedzała, że najpierw będzie powoli, a potem jak się bujnie....
Jest bardziej do cienia niż na słońce.

Jak masz dywanik, to bym odcięła teraz kawałek gałązki z korzeniem od rośliny matecznej, ale na razie nie przesadzała. Dopiero na jesieni, jak się bardziej ukorzeni. W między czasie podlewać.

Pnąca poczatkowo stoi, bo korzeni się. Głęboko się korzeni, aż do wód gruntowych. Dopiero co pobierałam sadzonki dla Anki_ (dała nawet juz zdjęcia). Tuż po odcięciu, niemal natychmiast "pobrane organy" mdleją. Tak samo mdleje perowskia. Sadzonki, z korzonkami dałam do doniczki i wstawiłam do kubła z wodą. Potem Ania już posadziła na docelowe miejsce.

Roma, ja ci proponuję wyciąć ten dywan hortensjowy, bo po pierwsze - zaraz będzie to kilkadziesiąt metrów zarośniętego dywanu; a po drugie - w ten sposób roślina mateczna słabiej rośnie, bo karmi też płożącą czeredę dzieci... Ja swoją hortensję prowadzę w mini drzewko - dół cały wyczyszczony i ma się dziewczyna piąć po słupie. Przycinam ją tak by miała ładny drzewkowy pokrój.
roma2 10:13, 27 kwi 2018

Toszka . Ok ok wytnę. Mogę teraz? Bojam się. Cięć wszelakich. Przy samej dupce, czyli pieńku grubym? Tam jest chyba więcej tych pieńków.
makadamia 10:23, 27 kwi 2018

Ooo, to ja też wytnę swojej połowę pędów, tych co idą w złą stronę.
Chciałam je jakoś naginać, żeby szły w kierunku ściany, ale one dość sztywne są. Wytnę i nie będzie kłopotu

Toszko, u siebie pokazałam niedawno cisa, w zeszłym roku przesadzanego, któremu igły zaczynają podsychać. Może spojrzysz i poradzisz jak ratować?

gobasia 10:27, 27 kwi 2018

Pozdrawiam..
Szkoda ,ze tak póżno piszesz o hortensji...Może swojej bym dała szansę a tak już zdechła na kompoście...dwa lata siedziała jak zaklęta,wnerwiłam się i ...dostała wyrok
roma2 10:36, 27 kwi 2018

Basiu, szkoda. Pewnie w jej miejscu rośnie u Ciebie coś równie ładnego .