Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

sylwia_slomc... 12:34, 26 kwi 2018

Romeczko znalazłam te zdjęcia z oczkiem w balii, przyjdź sobie zobaczyćOpisałam jak robione
Basilikum 19:54, 26 kwi 2018

Romus ale piekna ta hortensja
ogladalam taka w ogrodzie hortensjowym ale nie mialam pomyslu gdzieby tu posadzic
roma2 20:30, 26 kwi 2018

Hortensja stała się gwiazdą mego "ogrodu". I dobrze . Nie mam pojęcia co to za hortensja. Wiem tylko, że "pnąca" . Taką kupiłam jako cztery małe badylki, a nie przywiązywałam wagi do odmiany. Wtedy. Teraz natomiast ogłoszenie i prośba w jednym . Jeśli ktoś wie... Toszka Toszka Toszka !!! jak zrobić sadzonki, ponieważ mam duży dywanik z hortensji. Mogę pociąć. Tylko co dalej? Jak zrobić sadzonki? Kiedy co i jak. Bo mogę rozesłać. Tylko szkolenia potrzebuję.
sylwia_slomc... 20:48, 26 kwi 2018

roma2 napisał(a)
Hortensja stała się gwiazdą mego "ogrodu". I dobrze . Nie mam pojęcia co to za hortensja. Wiem tylko, że "pnąca" . Taką kupiłam jako cztery małe badylki, a nie przywiązywałam wagi do odmiany. Wtedy. Teraz natomiast ogłoszenie i prośba w jednym . Jeśli ktoś wie... Toszka Toszka Toszka !!! jak zrobić sadzonki, ponieważ mam duży dywanik z hortensji. Mogę pociąć. Tylko co dalej? Jak zrobić sadzonki? Kiedy co i jak. Bo mogę rozesłać. Tylko szkolenia potrzebuję.

One chyba nie takie łatwe w rozmnażaniu, ja w zeszłym roku dwa patyki z korzonkami przesadziłam, jeden padł, a drugi dałam do Ogrodu złudzeń i niespodzianek to tam by trzeba pytać czy żyje
roma2 20:53, 26 kwi 2018

Sylwinko, mnie się wydawało, że łatwe, bo wszystkie w "dywaniku" mają korzonki czepne. I myślałam, ze łatwiej. Z takimi. Tak to się znam, czyli nie znam. Przepisu potrzebuję. Prostego , chyba, że faktycznie to problem.
sylwia_slomc... 20:56, 26 kwi 2018

Ja właśnie z takimi korzonkami nawtykałam w ziemie i klops był, ale nie mam zielonych paluszków jak Katka, która, nawet jakby grabie wsadziła w ziemię to by urosły
Gruszka_na_w... 21:01, 26 kwi 2018

W przypadku krzewów najprościej rozmnożyć przez tzw. odkład. Wybrać jedną z najniższych gałązek, przyszpilić ją do ziemi i przysypać. Praktykuje się też lekkie nacięcie nożem w okolicach przyszpilenia. Po roku rozgarnia się kopczyk i wykopuje i odcina gałązkę z korzonkami.
Wpisz rozmnażanie przez odkład w wyszukiwarkę, będziesz mieć dokładne rysunki.Z hortensja pnącą nie będzie problemu, bo ona produkuje sporo takich niskich gałązek.
Powodzenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 21:07, 26 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W przypadku krzewów najprościej rozmnożyć przez tzw. odkład. Wybrać jedną z najniższych gałązek, przyszpilić ją do ziemi i przysypać. Praktykuje się też lekkie nacięcie nożem w okolicach przyszpilenia. Po roku rozgarnia się kopczyk i wykopuje i odcina gałązkę z korzonkami.
Wpisz rozmnażanie przez odkład w wyszukiwarkę, będziesz mieć dokładne rysunki.Z hortensja pnącą nie będzie problemu, bo ona produkuje sporo takich niskich gałązek.
Powodzenia.

Ha! ja wiem jak się to robi , nie muszę szukać w internetach. Właśnie piszę o dywaniku, czyli wszystkich płożących. Przypnę parę, parę lekko natnę i zobaczymy! Dywanik całkem spory, mogę kombinować.
Makusia 22:28, 26 kwi 2018

Mi zwykła hortensji sama gałązek latem zakopała (czy nacieła, tego nie wiem) i obecnie hortensji córka rośnie sobie 20 cm dalej. Co mam zrobić z nią? Mogę już wykopki uskutecznic?
Makusia 22:29, 26 kwi 2018

A ta Twoja hortensja, to musi mieć mieć jakąś drabinę, czy ściany sama się czepia? I ona do cienia czy słońca?