Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

mrokasia 22:39, 26 kwi 2018

Ale fajna pnąca hortensja . Oglądałam niedawno w ogrodniczym, bardzo mi się podobała ale nie mam na nią pomysłu u siebie. Sąsiadka ma taki okaz-gigant na ogrodzeniu, śliczny jest. I też tak jak u Ciebie - stała w miejscu, stała aż nagle dała czadu!
Tawułę Goldflame też mam i najbardziej lubię właśnie wiosną choć niektóre osoby żartują, że mam jesień wiosną .
Nallar 22:52, 26 kwi 2018

Hortensja podlewana drożdżami czy jak....
Rozmnażanie wcale nie jest takie trudne, możesz pobrać kilka sadzonek zielnych i wstawić do przegotowanej (ostudzonej ) wody. Co jakiś czas zmieniasz wodę i czekasz na korzonki a potem do ziemi. Teraz jest dobry czas na takie eksperymenty.
Innym sposobem (pewniejszym)jest ten o którym pisała Hania.
roma2 23:07, 26 kwi 2018

Makusia napisał(a)
Mi zwykła hortensji sama gałązek latem zakopała (czy nacieła, tego nie wiem) i obecnie hortensji córka rośnie sobie 20 cm dalej. Co mam zrobić z nią? Mogę już wykopki uskutecznic?

Jak Cię kocham, tak nie rozumiem . Jak Ci sama zakopała gałązek i nacięła? sama? Skoro latem zeszłego roku sama nacięła i zakopała i rośnie córka (?) 20 cm dalej, to ją zostaw jeszcze. Niech sobie się ukorzenia . Ja tam bym sprawdziła delikatnie czy ukorzenione ok sierpnia, czyli po jakimś roku. Jak tak, to wczesną jesienią córkę uciąć od rośliny matecznej (przepraszam, czyli hortensji, tej która zakopała , a wcześniej nacięła gałązek) i posadzić. I podlewać. I jest. Pewniejsze będzie pewnie pozostawienie dziwnej matki i córki do kolejnej wiosny.
Czy Ty zwariowałaś, że pytasz mnie o takie rzeczy??????
Makusia 23:19, 26 kwi 2018

roma2 napisał(a)

Jak Cię kocham, tak nie rozumiem . Jak Ci sama zakopała gałązek i nacięła? sama? Skoro latem zeszłego roku sama nacięła i zakopała i rośnie córka (?) 20 cm dalej, to ją zostaw jeszcze. Niech sobie się ukorzenia . Ja tam bym sprawdziła delikatnie czy ukorzenione ok sierpnia, czyli po jakimś roku. Jak tak, to wczesną jesienią córkę uciąć od rośliny matecznej (przepraszam, czyli hortensji, tej która zakopała , a wcześniej nacięła gałązek) i posadzić. I podlewać. I jest. Pewniejsze będzie pewnie pozostawienie dziwnej matki i córki do kolejnej wiosny.
Czy Ty zwariowałaś, że pytasz mnie o takie rzeczy??????

Wyjaśniając rodzące się wątpliwości - ja znać język polski-to mój telefon uważać, że on znać lepiej

No musiała sama zakopać, bo ja tego nie zrobiłam, a jest zakopana
Tak zrobię, jak Ty mówić. Ja nie rozbija rodziny do wiosny. Dać im czas się sobą nacieszyć
roma2 23:49, 26 kwi 2018

Makusia napisał(a)

Wyjaśniając rodzące się wątpliwości - ja znać język polski-to mój telefon uważać, że on znać lepiej

No musiała sama zakopać, bo ja tego nie zrobiłam, a jest zakopana
Tak zrobię, jak Ty mówić. Ja nie rozbija rodziny do wiosny. Dać im czas się sobą nacieszyć

Znaczy, zrozumiałam.

Słowo znaczy, jest dla mnie słowem szczególnym od wielu wielu lat. Od kiedy przeczytałam (chyba podstawówkowe me czasy) po raz pierwszy książkę "Znaczy Kapitan" Karola Borchardta. I autora i jego książki uwielbiam po dzisiejszy dzień.
makadamia 09:09, 27 kwi 2018

"Znaczy Kapitan" rulez! Jedna z moich ulubionych książek od lat.
Ale inne jego książki już nie były tak fajne.

Hortensję pnącą mam dwa lata z polecenia Toszki - uprzedzała, że najpierw będzie powoli, a potem jak się bujnie....
Jest bardziej do cienia niż na słońce.

Jak masz dywanik, to bym odcięła teraz kawałek gałązki z korzeniem od rośliny matecznej, ale na razie nie przesadzała. Dopiero na jesieni, jak się bardziej ukorzeni. W między czasie podlewać.
edi75 09:14, 27 kwi 2018

roma2 napisał(a)
Kocimiętka rośnie i sieje się wszędzie najwyraźniej lubi mój piach

Witaj....Kocimietka fajnie się rozsiała...jabyś dzieliła ja chętnie przygarnę-nieśmiało.Pozdrawiam
roma2 09:45, 27 kwi 2018

Basilikum napisał(a)
Romus ale piekna ta hortensja
ogladalam taka w ogrodzie hortensjowym ale nie mialam pomyslu gdzieby tu posadzic

Izabelo, pod drzewem jakimś , albo murem . Masz dużo miejsca.
roma2 09:47, 27 kwi 2018

mrokasia napisał(a)
Ale fajna pnąca hortensja . Oglądałam niedawno w ogrodniczym, bardzo mi się podobała ale nie mam na nią pomysłu u siebie. Sąsiadka ma taki okaz-gigant na ogrodzeniu, śliczny jest. I też tak jak u Ciebie - stała w miejscu, stała aż nagle dała czadu!
Tawułę Goldflame też mam i najbardziej lubię właśnie wiosną choć niektóre osoby żartują, że mam jesień wiosną .

Witaj Mrokasiu w moich skromnych progach. Ja do Ciebie często zaglądam, ale ja z gatunku mało piszących jestem. Pozdrawiam.
Anda 09:47, 27 kwi 2018

Usmialam sie z konwersacji z Makusia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies