Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

roma2 00:08, 23 maj 2016

Poucinam. Aaa, oprócz chwastów, pozbierałam te okropne gąsienice, czy jak się to zwie borecznika z sosen. Od kiedy więcej w ogrodzie ptaszków, to gąsienic mniej. Co mnie niezmiernie cieszy nie tylko ze względu na sosny, ale i na mój układ nerwowy, bo zbieranie tego obrzydliwego tałatajstwa to okropna robota. A i kolejny kłopot, czyli najprawdopodobniej zwijacz brzozowiec. Na kilku brzózkach zauważyłam powygryzane liście. Włożyłam okularki i zobaczyłam część liści pozwijanych w "trąbkę". Odruchowo pozrywałam wszystkie trąbki i spaliłam. W domu poczytałam co to. Ech...
KasiaW76 07:38, 23 maj 2016

Twoj pies pieknie kopie hmmm moze bys mi go pozyczyla? mam duzo dolkow do wykopania, a malo juz sił

Trzcinnik ladnie Ci rosnnie imciekawe jak na te chwile wyglada? u mnie podobna trawa ale jeszcze nie znam jej nazwy
KasiaW76 07:40, 23 maj 2016

Roma mialam w zeszlym roku te gasienice ale robilam oprysk na mszyce i poznikaly.
BasiaLT 12:11, 23 maj 2016

Hej Romuś
Nareszcie dajesz znak życia. Ja też u siebie na brzozie mam jakieś takie powygryzane i poskręcane liście. Skorzystam z porady KasiW76 i dzisiaj popryskam preparatem na mszyce. Może coś pomoże.
Pozdrawiam poniedziałkowo
roma2 17:56, 30 maj 2016

Czekam na zdjęcia z działki od moich dzieci. Pracują...i nie maja czasu przesłać.
Powalczyłam z chwaściorami, posadziłam cisy. Sucho i gorąco. Muszę w tym tygodniu podjechać i je podlać. W oczekiwaniu na aktualne zdjęcia podsyłam, bo dla nas wszystkich w domu to był ważny dzień. Sześć lat temu, ocalone ze śmietnika.

BasiaLT 18:12, 30 maj 2016

Jakie słodziaki
roma2 19:52, 30 maj 2016

BasiaLT napisał(a)
Jakie słodziaki

No! Tuptały po domu przez miesiąc, zanim trafiły do swoich domów. Było hardcorowo!.

A ogrodowo, to brak czasu na plewienie od wczesnej wiosny okazał się całkiem niezły dla siewek. Zastanawiałam się, dlaczego u mnie nic (oprócz chwastów, co też jest umowne) się nie sieje. Nie wytargałam z ziemi dwóch werben (resztę wytargałam i zasiliły kompostownik), bo nie zdążyłam i wypuściły śliczne listeczki. W miejscu wytarganych, nie wyplewiłam, bo nie zdążyłam i w sobotę zobaczyłam mnóstwo malusieńkich siewek. Okolic kocimiętki nie wyplewiłam, bo nie zdążyłam i pełno siewek. Podobnie z szałwiami. Jedyne co po kwitnieniu zetnę, to firletka. Rozsiała się po 17 arach wszędzie. Pozdrawiam Wszystkich i czekam na deszcz.
BasiaLT 20:07, 30 maj 2016

Romus widocznie to jest patent na sukces - nie przykładać się za bardzo do prac ogrodowych hi hi u mnie wysialo się bardzo dużo szałwi z czego jestem bardzo zadowolona. W tym roku zamierzam jeszcze trochę dokupić innych kolorów, może też się wysieja.
roma2 21:01, 30 maj 2016

BasiaLT napisał(a)
Romus widocznie to jest patent na sukces - nie przykładać się za bardzo do prac ogrodowych hi hi u mnie wysialo się bardzo dużo szałwi z czego jestem bardzo zadowolona. W tym roku zamierzam jeszcze trochę dokupić innych kolorów, może też się wysieja.

Ja za radą Toszki szukam plusów w minusach
MirellaB 17:40, 31 maj 2016

Romka łza w oku mi się zakręciła - na śmietniku? Dobre domy im znalazłaś?
Prześliczne szczeniaki, pewnie ładniutkie wyrosły
Ty masz takie serce jak ja. Szkoda, że bliżej mnie nie mieszkasz, razem to pewnie szybciej byśmy schronisko i klinikę stworzyły