Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Iwk4 23:12, 05 lip 2015

Mirelko, hortensje mnie zaskoczyły ilością kwiatów. Często przemarzają i nie kwitną, u ciebie wyglądają świetnie
O trawniczku nie wspomnę.
Zastanawiam się nad pomysłem oddzielenia baronem fragmentów na igiełkowej. To twój pomysł, czy już gdzieś tak widziałaś? Nie wiem, czy te roślinki na rabacie mają być tak porozrzucane? Masz pojedyncze egzemplarze? Czy po więcej sztuk? Pewnie krawężnik je uporządkuje. Będziesz iglaki sypać lorą, czy żwirkiem? Pozdrawiam.
MirellaB 00:49, 06 lip 2015

eee_taam napisał(a)
przyszłam od kokoszki ...i ...rzeczywiście trawnik masz katalogowy .., nie przegladałam calego wątka ...ale to jest tak pierwszy sezon czy juz kolejny ...no i ...jakie zabiegi za tym stoją?

i widze hortensje ...czy one kwitna tez na tegorocznych pędach czy tylko na dwuletnich?
hortensje potrzebują dużo nawozu i wody ...ale żeby się lepiej wybarwiały trzeba gwoździe czy inne zardzewiałe żelastwo pod krzewami zakopć...to starodawny sposób i już ktoś na forum o tym pisał.

Trawnik ma kolejny sezon
Zabiegi: wertykulacja, aeracja, dosiewka, nawóz, podlewanie, kanciki, koszenie 2 razy w tygodniu, wykrywanie chwastów
Żadna roślina w ogrodzie nie wymaga od nas tyle pracy co trawnik, ale warto, efekt jest

Hortensje mam tylko ogrodowe, wcale dużo nawozu nie dostają, mają odpowiednią ziemię, podlewane solidnie i pięknie rosną.
Takich zardzewiałych żelastw to bym nigdy pod żaden krzak nie zakopała. Bez tego z nawozem też mają piękny kolor
MirellaB 00:58, 06 lip 2015

AlKa napisał(a)
Chyba wszyscy od kokoszki do Cieebie wpadną.
Jak często podlewasz trawnik, bo faktycznie super soczysta zieleń

Trawnik podlewam w gorące dni każdego dnia, albo co drugi dzień
MirellaB 01:01, 06 lip 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mirelko no trawniczek rewelka. Mój nie wytrzymuje patelni i żółknie.
Gdy przypomnę sobie wiosenne fotki to ogrodu bym nie rozpoznała
Hortensjowa wymiata

Gosiu fakt ogród bardzo się zmienił i mój sposób myślenia o nim i doboru roślin również

Jest jeszcze dużo do zrobienia, w tym sezonie wszystkiego nie dam rady zrobić

Już nie mogę się doczekać kiedy na hortensjowej trawy się rozrosną porządnie
MirellaB 01:16, 06 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
Mirelko, hortensje mnie zaskoczyły ilością kwiatów. Często przemarzają i nie kwitną, u ciebie wyglądają świetnie
O trawniczku nie wspomnę.
Zastanawiam się nad pomysłem oddzielenia baronem fragmentów na igiełkowej. To twój pomysł, czy już gdzieś tak widziałaś? Nie wiem, czy te roślinki na rabacie mają być tak porozrzucane? Masz pojedyncze egzemplarze? Czy po więcej sztuk? Pewnie krawężnik je uporządkuje. Będziesz iglaki sypać lorą, czy żwirkiem? Pozdrawiam.

Iwonko u mnie hortensje jeszcze nigdy nie przemarzły. I nigdy zimą ich nie okrywam

Jeżeli chodzi o Red Baron to pierwotnie miałam inaczej rozstawione tzn. każda sztuka trawy porozrzucana po rabacie, ale to jakoś nie wyglądało ciekawie no i wbrew zasadzie "sadzić rośliny w grupach"

Natomiast jeżeli chodzi o rośliny igiełkowe to są w różnych ilościach np. 3 szt. świerku conica, 3 szt cisów kolumnowych, 3 szt tujek kulek, inne pojedyńcze, bo trudno by zmieścić tam kilka sztuk jodły koreańskiej czy balsamicznej czy świerka białoboka

Za to są 3 szt.berberysów i cztery rodzaje traw po 12, 10 i 8 szt

Krawężnik wytyczy fajnie tą rabatę, a wysypana będzie kamyczkiem

To co sądzisz może tak być?
Madzenka 01:22, 06 lip 2015

MirellaB napisał(a)

Tak nie bardzo mi się podobają przebarwione, bo ani nie są zupełnie niebieskie, ani różowe takie dziwne. Niech już ten nawóz przestanie działać
Bogdziu moje hortki od strony północnej więc w upały swobodnie dają radę, ale podlewanie są solidnie każdego dnia

Nic nie zakopałam pod hortensjami a mam niebieskie. Odpowieni nawoz (Niebeiska hortensja) naprzemiennie z nawozami do igalków w celu zakwaszenia gleby i są niebieskie. Rok temu oszczedniej dawalam im nawozu i były bladoniebiesko-rozowe..
polinka 07:54, 06 lip 2015

Mirelko, ML rozrosną się bardzo i nie ma co tu liczyć, że jakoś je opanujesz Na poczatku czyli pierwsze 3,4 lata będą powoli szły do góry ale ML z założenia jest wielkim miskantem

Ten Red Baron coś mi nie pasuje w takim ułożeniu...nie myślałaś aby posadzic go w jednym rzędzie przez całą długość rabaty? Wiem, że lubisz wszystko pod linijeczkę i dlatego myślę, że mogłabyś Red Barona wykorzystać właśnie do takiego równego nasadzenia. A może ML też posadzić z tyłu rabaty w jednym rzędzie i będzie dawał efekt ażurowego, jednakowego tła dla tych iglaczków?

MirellaB 08:42, 06 lip 2015

polinka napisał(a)
Mirelko, ML rozrosną się bardzo i nie ma co tu liczyć, że jakoś je opanujesz Na poczatku czyli pierwsze 3,4 lata będą powoli szły do góry ale ML z założenia jest wielkim miskantem

Ten Red Baron coś mi nie pasuje w takim ułożeniu...nie myślałaś aby posadzic go w jednym rzędzie przez całą długość rabaty? Wiem, że lubisz wszystko pod linijeczkę i dlatego myślę, że mogłabyś Red Barona wykorzystać właśnie do takiego równego nasadzenia. A może ML też posadzić z tyłu rabaty w jednym rzędzie i będzie dawał efekt ażurowego, jednakowego tła dla tych iglaczków?

Tak jak radzisz to by było fajnie, tylko, że nie ma możliwości posadzenia w jednej lini przez całą rabatę, bo wszędzie coś rośnie, wymieszane, większe iglaki zakryją red barona. Wiesz to są pierwsze nasadzenia wszystkiego co się podobało i teraz próbuję to jakoś uratować wizualnie.

Czyli w 4 rzędach Ci nie pasuje, a pierwotna koncepcja też nie?

Ty byś widziała w rzędzie przez całą rabatę jeden przy drugim - dobrze zrozumiałam?

MirellaB 08:45, 06 lip 2015

Madzenka napisał(a)

Nic nie zakopałam pod hortensjami a mam niebieskie. Odpowieni nawoz (Niebeiska hortensja) naprzemiennie z nawozami do igalków w celu zakwaszenia gleby i są niebieskie. Rok temu oszczedniej dawalam im nawozu i były bladoniebiesko-rozowe..

Dzięki Madzenko za podpowiedź, bo o nadwozie do iglaków to nie pomyślałam żeby podsypać
iwka 08:54, 06 lip 2015

Hej Mirella, powiedz mi jak wychowałaś swoje psy, że nie niszczą Ci rabat, ja mam jednego i muszę wszystko zagradzać bo strasznie psoci, nawet trawa się odparza i placki suche tam gdzie leżakuje