Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

nawigatorka 22:04, 19 mar 2015

MirellaB napisał(a)

Trzmielina 40,00 zł

Udaje się tez taniej ja w tym tygodniu kupiłam za 25 zł. tylko nie rozumiem po co ją okrywać na zimę - jedna moja dwa lata spądziła w donicy i nic jej nie było. a taka roślinka "zapakowana" wygląda niezbyt atrakcyjnie i chyba się trochę męczy - tym bardziej, ze to roślina zimozielona. czy to jakaś inna odmiana?
MirellaB 22:11, 19 mar 2015

Bogdzia napisał(a)
Zapomniałam jeszcze napisac zebys nie spulchniała ziemi przy rh bo one są odżywiane przez cieniutkie korzonki które sa prawie na wierzchu i one sa najważniejsze , spulchniajac bys je uszkadzała.Napisz jakie nazwy maja Twoje rh bo takie bardziej wrazliwe na mróz trzeba sadzic osłonięte od południowej strony.
Łodygi też oprykuj , tak wszystko razem.

Dziękuję Ci serdecznie za informację. Wszystko będę robiła jak radzisz☺. Cierpliwie poczekam i dam Ci znać co się dzieje. W sobotę pojadę po preparaty na oprysk.
Niestety odmian moich rh nie znam, taka gapa ze mnie wyrzuciłam przyczepione do nich kartki. Moje rh wydaje mi się, że rosną w fajnym miejscu tzn. rano słońce wschód i dalej południe słońce do godz. 13-14-tej. Jeżeli chodzi o korę to jej też nie dam, zostanie goła ziemia bez spulchniania. O podlewaniu zawsze pamiętam, nie mam z tym problemu ☺
Jeszcze raz dziękuję, że poświęciłaświat mi swój czas, podzieliłaś się wiedzą i wszystko tak jasno napisałaś.
Pozdrawiam Cię serdecznie ☺
MirellaB 22:18, 19 mar 2015

nawigatorka napisał(a)

Udaje się tez taniej ja w tym tygodniu kupiłam za 25 zł. tylko nie rozumiem po co ją okrywać na zimę - jedna moja dwa lata spądziła w donicy i nic jej nie było. a taka roślinka "zapakowana" wygląda niezbyt atrakcyjnie i chyba się trochę męczy - tym bardziej, ze to roślina zimozielona. czy to jakaś inna odmiana?

A gdzie kupiłaś po tak atrakcyjnej cenie? Też takie jak moje?
To nie jest inna odmiana, zwykła trzmielina☺
nawigatorka 22:29, 19 mar 2015

A w szkółce Walczak w Kostrzynie - moja szczepiona na 100 cm. mała jeszcze ale to rośnie bardzo szybko. Moja tez zwykła tylko ja mam emerald gariety
MirellaB 22:42, 19 mar 2015

nawigatorka napisał(a)
A w szkółce Walczak w Kostrzynie - moja szczepiona na 100 cm. mała jeszcze ale to rośnie bardzo szybko. Moja tez zwykła tylko ja mam emerald gariety

Z braku czasu do Kostrzyna nie pojechałam. Kiepsko było z wyborem, bo nie mieli 5 szt, więc jak w końcu dostałam to brałam i trochę przepłaciłam.
Muszę jechać do Kostrzyna i na spokojnie rozeznać się tam w szkółkach
MirellaB 08:45, 20 mar 2015

Posadziłam cyprysiki z L. Korzenie bardzo poucinane. Taka cena za taką wysokość nawet jak nie przetrwają to i tak opłacało się spróbować.
Jak mi się one podobają
MirellaB 08:46, 20 mar 2015

Dzisiaj spróbuję posadzić kulki z trzmieliny
iwonadm 09:22, 20 mar 2015

ja też kupuję w Kostrzynie tam jest dużo szkółek
trzmielinę kupowałam po 25 zł
u Nowaka
Bogdzia 19:38, 20 mar 2015

MirellaB napisał(a)

Dziękuję Ci serdecznie za informację. Wszystko będę robiła jak radzisz☺. Cierpliwie poczekam i dam Ci znać co się dzieje. W sobotę pojadę po preparaty na oprysk.
Niestety odmian moich rh nie znam, taka gapa ze mnie wyrzuciłam przyczepione do nich kartki. Moje rh wydaje mi się, że rosną w fajnym miejscu tzn. rano słońce wschód i dalej południe słońce do godz. 13-14-tej. Jeżeli chodzi o korę to jej też nie dam, zostanie goła ziemia bez spulchniania. O podlewaniu zawsze pamiętam, nie mam z tym problemu ☺
Jeszcze raz dziękuję, że poświęciłaświat mi swój czas, podzieliłaś się wiedzą i wszystko tak jasno napisałaś.
Pozdrawiam Cię serdecznie ☺

No to chyba prawie wszystko już jasne z wyjątkiem jeszcze jednej informacji. Poniewaz jak piszesz rosna do godz 14 w słonecznym miejscu to musisz pamiętac by je cieniowac jesli zdarzy sie tak ze ziemia bedzie zamarznięta a ostre słonko bedzie swieciło. Oczywiście to nie chodzi o ten sezon bo już zima sie skończyła ale o nastepne. Często w styczniu bywa ostre słońce i rh transpirują wode z liści a przy zamarzniętej ziemi nie moga jej pobrac z podłoża i wtedy usychaja , to zjawisko nazywa się suszą fizjologiczną i wazne jest by rh wtedy przykryc czymś by nie wydalały za duzo wody.Poniewaz rh były przesadzane a deszcze nie padaja to podlej je.No i życzę by rosły i pięknie kwitły.
Karol99 19:46, 20 mar 2015

Mi te cyprysiki tez się bardzo podobają