Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 10:45, 19 mar 2015

Zdjęcia dla Bogdzi.
Pierwszy rh oklapłe liście zielone, siwa łodyga. Tam była okropna glina.
MirellaB 10:55, 19 mar 2015

Drugi rh rozłożysty krzak, liście jasno-zielone, karbowane, trochę skręcone.

Rh były pryskane miedzianem.
Co jeszcze mogę dla nich zrobić, żeby przetrwały, co im dolega?
Bogdzia 18:11, 19 mar 2015

MirellaB napisał(a)
Zdjęcia dla Bogdzi.
Rh kupione i posadzone w ubiegłym roku w maju lub czerwcu. Były kupione jak pięknie kwitły. Po przekwitnięciu nie oberwałam kwiatostanów, nie wiedziałam, że tak się robi.
Tydzień temu je wykonałam i poprawiłam podłoże. Ziemia jest gliniasta, więc ją usunęłam i jest wsypana ziemia kwaśna. Dołek wykopany szeroki, a rh wsadzone płytko. Kamyczki pod rh to cieniutka warstwa.

Mirelko co znaczy że ziemia jest kwasna? Spotykałam wiele osób które tak mówiły na swoja ziemie w ogrodzie albo na przyniesioną z lasu albo na taka zmieszana z igliwiem. Rh musza miec ziemie dośc mocno kwaśną czyli musza byc posadzone w ziemii zmieszanej z kwasnym torfem o ph ok 4-4,6. Nie wiem też jak rozumiec że ziemia jest gliniasta , na ile jest to glina. Czy np jak wylejesz wode to po godz ta woda jeszcze stoi na wierzchu? Gdyby to była glina która długo utrzymuje wode to powinnas je posadzic wyzej niż jest ziemia w ogrodzie bo w glinie nie bedą rosły .Opisz mi te dwa rodzaje ziemii bo to wazne. Jesli chodzi o kamyczki to przyjrzałam sie zdjeciom i dla Ciebie to cieniutka warstwa a dla mnie gruba bo wogóle nie widze ziemii. Rododendrony nie lubią niczego na korzeniach bo wszelkie sciólki zabieraja im wode . Oczywiście kamienie jej nie zabierają ale one latem beda się nagrzewac bardziej niż ziemia( na ziemii latem można usiaśc a na nagrzanym kamieniu jest trudno bo jest gorący) i woda bedzie odparowywac nawet w nocy bo kamień w nocy oddaje ciepło.Poza tym jest utrudniony dostęp powietrza do korzeni a one muszą taki dostęp miec. Moja rada zdejm te kamienie.
Bogdzia 18:15, 19 mar 2015

MirellaB napisał(a)
Zdjęcia dla Bogdzi.
Pierwszy rh oklapłe liście zielone, siwa łodyga. Tam była okropna glina.

Na pierwszym zdjeciu to ze liscie są opuszczone na razie jest dopuszczalne bo nocami są przymrozki i one sie tak dostosowują do zimnych temperatur. Jak sie pogoda na stałe poprawi powinny sie podnieśc. Krzak wygląda średnio ale jeśli rósł w glinie to i tak nie najgorzej chyba tylko dlatego że nie rósł w niej długo.
Bogdzia 18:20, 19 mar 2015

MirellaB napisał(a)
Drugi rh rozłożysty krzak, liście jasno-zielone, karbowane, trochę skręcone.

Rh były pryskane miedzianem.
Co jeszcze mogę dla nich zrobić, żeby przetrwały, co im dolega?

Te poskrecane liście to wynik działania albo mszyc albo mączlików w czasie rozwoju liści . Wypijały soki i liśc sie poskrecał. Wszystkie rh sa blade wiec koniecznie trzeba je opryskac mieszanka nawozowa najlepiej tych trzech nawozów oczywiście opdowiednio rozcieńczonych.

No i koniecznie napisz mi o tej ziemii.
MirellaB 19:26, 19 mar 2015

Bogdziu dziękuję, że odwiedziłaś mój wątek i radzisz co zrobić.
Odpowiadając na Twoje pytania: w rozmiarze 1m na 1m i głębokości na 2 szpadle ziemia wybrana, wsypana ziemia torf ogrodowy ph 3,5-4,5, ziemia uniwersalna, trochę obornika (nie granulki), dosypane tej ziemi wybranej rodzinej i wszystko wymieszane. W tak przygotowane wsadziłam rh.
Ziemia gliniasta sądziłam, że taka jest, ale po podlaniu woda nie utrzymuje się jak piszesz w dołku przez godzinę ale 5-8 minut.
Jak kopiemy dołki to w niektórych miejscach wyciągam bryły twardej zbitej brązowej i szarej gliny. Słyszałam nazwę na to szare margiel. Ziemię wokół roślin często spulchniam tam gdzie nie mam kamyczka, a po trzech dniach jest na wierzchu taka skorupa twarda jak skała.
Jeżeli chodzi o kamyczek to dzisiaj odgarnęłam. Ma zostać goła ziemia? Czy przysypać korą?
Na liściach nie widziałam mszycy, ani innego robactwa.
Jeżeli chodzi o oprysk to oczywiście kupię, zmieszam i spryskam liście, ale czy łodygi również?
Napisz proszę kiedy i jak często pryskać?
Bogdzia 19:52, 19 mar 2015

MirellaB napisał(a)
Bogdziu dziękuję, że odwiedziłaś mój wątek i radzisz co zrobić.
Odpowiadając na Twoje pytania: w rozmiarze 1m na 1m i głębokości na 2 szpadle ziemia wybrana, wsypana ziemia torf ogrodowy ph 3,5-4,5, ziemia uniwersalna, trochę obornika (nie granulki), dosypane tej ziemi wybranej rodzinej i wszystko wymieszane. W tak przygotowane wsadziłam rh.
Ziemia gliniasta sądziłam, że taka jest, ale po podlaniu woda nie utrzymuje się jak piszesz w dołku przez godzinę ale 5-8 minut.
Jak kopiemy dołki to w niektórych miejscach wyciągam bryły twardej zbitej brązowej i szarej gliny. Słyszałam nazwę na to szare margiel. Ziemię wokół roślin często spulchniam tam gdzie nie mam kamyczka, a po trzech dniach jest na wierzchu taka skorupa twarda jak skała.
Jeżeli chodzi o kamyczek to dzisiaj odgarnęłam. Ma zostać goła ziemia? Czy przysypać korą?
Na liściach nie widziałam mszycy, ani innego robactwa.
Jeżeli chodzi o oprysk to oczywiście kupię, zmieszam i spryskam liście, ale czy łodygi również?
Napisz proszę kiedy i jak często pryskać?

To ziemia przygotowana prawidłowo choc o ten obornik sie teraz martwię czy polezał wcześniej trochę , musi byc przekompostowany. Ja obornika wogóle nie daje ale niektórzy piszą ze daja.Co do gołej ziemii to we wszystkich publikacjach piszą zeby dawac korę a ja na początku też dawałam i mi chorowały a te bez kory były zdrowe wiec przestałam dawac i od 15 lat rosną świetnie.Ja bym Ci radziła nic nie dawac ale wtedy trzeba podlewac. Prawde mówiac ja swoje bardzo często podlewam a latem codziennie. Nie leje dużo ale muszą miec wilgotna ziemie, myslę ze to jest bardzo ważne, podlewam wieczorem i wtedy też opryskuje krzaki.Wierze ze nie widziałas robactwa bo ono sie nie rzuca w oczy. Najczęściej po kwitnieniu jak sie własnie opryskuje rh to zaczynaja latac maleńkie drobniutkie białawe muszki to własnie są mączliki. U mnie mszyce nie bywaja ale te maczliki wysysaja soki i też miewam zniekształcone liscie , oczywiście krzewy wtedy opryskuję na maczlika. Są owady które w pąkach rh skaładaja jaja i wtedy pąki albo wcale się nie rozwina albo maja zniekształcone liscie. Nie jest to duza wada bo dokad one sa zielone to roslinę odżywiaja ale plaga mączlika potrafi dokuczyc rh.Jeszcze wróce do ziemi ten szary margiel nie nadaje sie do rh wiec go wyrzucaj i nie dodawaj do przygotowywanej ziemi.Jeśli chodzi o opryski to pamietaj rozwodnic zgodnie z przepisem nawóz i opryskuj co 4-5 dni az liście beda soczyście zielone. Powinno sie poprawic po trzech czterech opryskach. Jesli przesadzałas w tym roku to już innych nawozów nie dawaj.
Bogdzia 19:54, 19 mar 2015

Zapomniałam jeszcze napisac zebys nie spulchniała ziemi przy rh bo one są odżywiane przez cieniutkie korzonki które sa prawie na wierzchu i one sa najważniejsze , spulchniajac bys je uszkadzała.Napisz jakie nazwy maja Twoje rh bo takie bardziej wrazliwe na mróz trzeba sadzic osłonięte od południowej strony.
Łodygi też oprykuj , tak wszystko razem.
Karol99 19:56, 19 mar 2015

Bogdziu, jak sadzilas rododendrony to ile zmienialas im ziemi? I potem tez nalezy jakos dosypywac? Ja tylko zakwaszam..
Bogdzia 19:59, 19 mar 2015

Karol99 napisał(a)
Bogdziu, jak sadzilas rododendrony to ile zmienialas im ziemi? I potem tez nalezy jakos dosypywac? Ja tylko zakwaszam..

Ja dawałam pól na pól ziemie z torfem . Terfu ok 80l oczywiście kwasnego i tyle samo ziemi.Nie powinno się dosypywac bo rh nie lubią miec przykrytych korzeni , muszą miec je na wierzchu. Częste zakwaszanie powoduje zasolenie ziemi i to też nie jest dobre. Ja oprócz oprysków dolistnych daje nawóz specjalistyczny do rh.