Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 18:26, 05 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
I u mnie kominkowo

nie ma lepszej opcji w taką pogodę
iwonkap 18:27, 05 paź 2016

Podgadam sobie te śliczności u Ciebie, nowe nabytki super
Pogoda faktycznie niezbyt przyjazna, jakiś ładny tydzień mógłby jeszcze być na pace ogrodowe

ren133 napisał(a)

Byłam osobiście Przecież musiałam sam wybrać Dobrze wyczuwasz, ze bardzo się ciesze z tego zakupu. Było brzydko jak tam byliśmy nie obejrzałam wszystkiego dokładnie, zamówiliśmy tam jeszcze smaragdy na drugą działkę i juz nie było czasu przygladac się reszcie A ja nie wiem czy oni mają transport ... my bylismy z przyczepka

Jak tak szkółkowo a ty chyba z okolicy lub niedalekiej okolicy - nie wieli tam czasem Milorzeba Marikena ?? nie rzucił ci sie moze taki wyższy w oczy ?? bo ja już nie wiem gdzie szukąć bo albo mają niziutkie albo koszmarnie drogie - szukam takiego PA 160-180 cm
jankosia 18:40, 05 paź 2016

ren133 napisał(a)

Byłam osobiście Przecież musiałam sam wybrać Dobrze wyczuwasz, ze bardzo się ciesze z tego zakupu. Było brzydko jak tam bylismy nie obejrzałam wszystkiego dokładnie, zamówiliśmy tam jeszcze smaragdy na drugą dzialkę i juz nie było czasu przygladac się reszcie A ja nie wiem czy oni mają transport ... my bylismy z przyczepka

Szczęściara Mieliśmy przyczepkę długie lata, ale że nie była używana to poszła do brata. A ostatnimi czasy byłoby jak znalazł
To wiesz co, daj mi namiar na tę szkółkę na priv bo karteczkę z nazwą wyrzuciłam jak powiedziałaś mi jakie małe brzózki mają. Będzie w wiadomościach to nie zginie a może przy okazji i ja podejrzę co tam mają

Do ładnych miskantów dorzuciłabym odmianę Krater. Chociaż sama nie posiadam to u innych mnie zachwyca - bardzo ładny pokrój
AnnaCh 20:46, 05 paź 2016

Monika, zapytaj Ewę-Luteczkę, ona chyba u nich kupowała umbry z transportem

Renia, piękne są Normalnie prognozy na najbliższe dwa tygodnie mnie załamują, jak ja mam ogarnąć teren?
jankosia 20:48, 05 paź 2016

Dzięki Ania
anulajda 07:52, 06 paź 2016

ren133 napisał(a)

Aniu, ale to sa fastigiaty ... będę je formowac

W takie grabowe chmurki ?

Makusia 09:35, 06 paź 2016

ren133 napisał(a)

Jestem Ci winna flaszkę

Matko jedyna Wystarczy dobre słowo (cenniejsze od podwyżki ).
Toszka 12:42, 06 paź 2016

Grabom do dołka trzeba dać dużo świeżej i żyznej gleby, czyli kompostu z takim też obornikiem. Przekopać na dwukrotną szerokość, tak by korzenie miały motywację do szybkiego wzrostu (zimą korzenie nie śpią)
Na wiosnę przytnij jak chcesz. Rany zasmaruj maścią ogrodniczą i w połowie marca obowiązkowo opryskaj promanalem. Gdyby ci się chciało to warto by było włączyć OW w cykl opieki. Te kropki na liściach to zapewne jakiś grzyb, a nie wynik twardej wody. Ukorzenią się, nabiorą kondycji z twoją pomocą i będą gwiazdorzyć. W tych doniczkach łatwo im nie było, a na pewno w trakcie wykopywania utraciły korzenie od spodu.

Jesli jest wrośnięty perz i nie da się go wydłubać to mozna na jeden sezon albo rozłożyć maty z włókna kokosowego, albo kartony namoczone obficie. Wystarczy wyciąć koło, a w nim dziurę na średnicę pnia. Koło rozciąć z jednej strony po promieniu i obłożyć z lekkim zapasem bryłę korzeniową. Na to ściółka i śladu nie będzie.
jankosia 12:47, 06 paź 2016

"Gdyby ci się chciało to warto by było włączyć OW w cykl opieki. " Toszka, co to znaczy?
Toszka 12:53, 06 paź 2016

Oprysk octanem wapnia... vide wątek Herbicydy