Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 12:00, 23 lip 2015

Magda_ napisał(a)

w "Mai w Ogrodzie" był jeden odcinek, gdzie właściciele ogrody reż mieli wgłębnik - widziałaś?

masz tu linka w razie czego
http://majawogrodzie.tvn.pl/239,Na-400-metrach---miejski-ogrodek-wypoczynkowy-odc-524,odcinek.html

Właśnie widziałam i się zainspirowałam
Malgosik 12:17, 23 lip 2015

ren133 napisał(a)

Kurczę nie mam jeszcze takiego zmartwienia ... ale wydawało mi się, że krwawniki długo kwitną i te nawet bladawe już kwiaty będą sporo czasu zdobić rabatę ... a z czasem zakwitnie na tej samej łodydze kwiatostan boczny i tak do jesieni ... Słyszałam, ze nawet na zimę pozostawia się łodygi bo ciekawie wyglądają pokryte puchem śnieżnym

no moje krwawniki już przekwitły (te nowe, żółte) i były brązowe, niedekoracyjne
nic nowego nie puszczają (pewnie pracują nad rozkorzenieniem)
więc ścięłam ale same główki

moje pokładające się różowe cały czas puszczają nowe pąki i są na różnym etapie rozkwitu
szemusia 12:18, 23 lip 2015

Decyzja w sprawie zasilania trawnika podjęta? A może sprawdź najpierw na małym kawałku, jak reaguje trawa na nawóz? W razie niepowodzenia tylko kawałek do wymiany
Margarete 12:20, 23 lip 2015

No widzisz ile problemów z tym trawnikiem, nie na darmo "starzy" ogrodowi wyjadacze mówia że utrzymanie pieknego trawnika paradoksalnie kosztuje więcej wysiłków niz utrzymanie rabat..
Ja u siebie tez ostatnio stosowałam 2 razy biohumus rozcieńczony i widze efekty, ale trudno mi powiedziec na ile to jego zasługa, bo ja mam stery trawnik wiec najpierw na wiosne wertykulowałam i nawoziłam Yara Milo, potem biohumus, potem znów robiłam dokładna areacje(nakłuwałam miejsce przy miejscu) i jeszcze raz dawałam Yara Milo a potem znów biohumus rozcienczony - wszystkie te działania były rozciągniete w czasie od początków maja/konca kwietnia do teraz. Codziennie staram sie go zraszac bo nie mam nawadniania, co tydzien kosze ( w upały nie zbyt krótko) i fefekt jest lepszy7 niz w ub roku.

Biohumus rozcieńczony powinien mu zrobic dobrze, przy podlewaniu codziennym ze wzgledu na upały oczywiscie. Z nawożeniem florowitem albo czymkolwiek innym bym sie wstrzymała do tych badan albo co najmniej do późnego lata jak sie trawa lepiej ukorzeni.

ren133 12:22, 23 lip 2015

Malgosik napisał(a)

no moje krwawniki już przekwitły (te nowe, żółte) i były brązowe, niedekoracyjne
nic nowego nie puszczają (pewnie pracują nad rozkorzenieniem)
więc ścięłam ale same główki

moje pokładające się różowe cały czas puszczają nowe pąki i są na różnym etapie rozkwitu

No to z kwitnieniem różowych fajnie a jeśli chodzi o pokładanie się to może dać im coś z przodu "do podparcia"

PS Cały czas mam w głowie Twoje zdjęcie różnokolorowej rabaty z bratkami
Po prostu piękna ... i do skopiowania
Margarete 12:22, 23 lip 2015

Co masz w donicach oprócz rozplenic ? teraz to bedzie w nich coraz ładniej ale wiosna jak trawy zetniesz i zanim ruszą? masz cos tam jeszcze ?
Może dać jakiś rozchodnik, niedrogi jest, ładnie sie komponuje z rozplenicami a wiosną juz wczesnie rusza i daje efekt zielono-szmaragdowych kulek.
ren133 12:24, 23 lip 2015

szemusia napisał(a)
Decyzja w sprawie zasilania trawnika podjęta? A może sprawdź najpierw na małym kawałku, jak reaguje trawa na nawóz? W razie niepowodzenia tylko kawałek do wymiany

Twoja propozycja jest do rozważenia
popcorn 12:29, 23 lip 2015

Malgosik 13:12, 23 lip 2015

ren133 napisał(a)

No to z kwitnieniem różowych fajnie a jeśli chodzi o pokładanie się to może dać im coś z przodu "do podparcia"

PS Cały czas mam w głowie Twoje zdjęcie różnokolorowej rabaty z bratkami
Po prostu piękna ... i do skopiowania

aha, ta z Budapesztu
zachodziłam w głowę gdzie u mnie bratki

cyknę dziś wreszcie fotkę tego kładącego się krwawnika
może te nowe pędy już będą sztywniejsze?
wyglądają na krótsze i grubsze
wcześniej krwawnik rósł w doniczce
ana_art 14:39, 23 lip 2015

Margarete napisał(a)
Co masz w donicach oprócz rozplenic ? teraz to bedzie w nich coraz ładniej ale wiosna jak trawy zetniesz i zanim ruszą? masz cos tam jeszcze ?
Może dać jakiś rozchodnik, niedrogi jest, ładnie sie komponuje z rozplenicami a wiosną juz wczesnie rusza i daje efekt zielono-szmaragdowych kulek.
fajny pomysł i cebulowe do tego