Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

popcorn 23:22, 23 lip 2015

popieram! tulipki botaniczne np i będzie miodzio od wiosny do jesieni
Renia, w sobote bedzie wybor rozchodnikow kupilam tam rok temu tego variegata - cudaka
widzimy się? do marketu bud. nie podjadę, raczej, chyba ze jeszcze jutro.. zobaczymy, jakby co zapisalam co chcesz. Ale obdzwonilabys LM, czy tam w ogole to maja? do O. za daleko, nie pojade!
ren133 00:05, 24 lip 2015

Margarete napisał(a)
Co masz w donicach oprócz rozplenic ? teraz to bedzie w nich coraz ładniej ale wiosna jak trawy zetniesz i zanim ruszą? masz cos tam jeszcze ?
Może dać jakiś rozchodnik, niedrogi jest, ładnie sie komponuje z rozplenicami a wiosną juz wczesnie rusza i daje efekt zielono-szmaragdowych kulek.

Malgosiu
Między rozplenicami mam żurawkę, ale nie wiem czy tam zostanie
Nie zdecydowałam jeszcze co dam na wiosnę między trawki ... może tulipany ładnie by wyglądały?
Na pewno nie brałam pod uwagę rozchodników ... ale może warto się nad nimi zastanowić?

ren133 00:21, 24 lip 2015

Margarete napisał(a)
No widzisz ile problemów z tym trawnikiem, nie na darmo "starzy" ogrodowi wyjadacze mówia że utrzymanie pieknego trawnika paradoksalnie kosztuje więcej wysiłków niz utrzymanie rabat..
Ja u siebie tez ostatnio stosowałam 2 razy biohumus rozcieńczony i widze efekty, ale trudno mi powiedziec na ile to jego zasługa, bo ja mam stery trawnik wiec najpierw na wiosne wertykulowałam i nawoziłam Yara Milo, potem biohumus, potem znów robiłam dokładna areacje(nakłuwałam miejsce przy miejscu) i jeszcze raz dawałam Yara Milo a potem znów biohumus rozcienczony - wszystkie te działania były rozciągniete w czasie od początków maja/konca kwietnia do teraz. Codziennie staram sie go zraszac bo nie mam nawadniania, co tydzien kosze ( w upały nie zbyt krótko) i fefekt jest lepszy7 niz w ub roku.

Biohumus rozcieńczony powinien mu zrobic dobrze, przy podlewaniu codziennym ze wzgledu na upały oczywiscie. Z nawożeniem florowitem albo czymkolwiek innym bym sie wstrzymała do tych badan albo co najmniej do późnego lata jak sie trawa lepiej ukorzeni.

Małgosiu ja dobrze wiem, że trawnik wymaga dużo pracy i nie zawsze potrafi się odwdzięczyć ... dlatego tak usilnie przekonywałam eM żeby zlikwidować jeden z naszych poprzednich i ... udało się - mam tam rabatę brzozową To prawda wszystko co piszesz i nie zamierzam polemizować: podlewanie, dokarmianie, koszenie, aeracja, wertykulacja ... te wszystkie zabiegi nie są mi obce ... wszystko to jestem w stanie znieść ... byle nie pędraki

Dziś wieczorem podlałam biohumusem pierwszy trawnik (ogólnie rzecz biorąc to on wygląda najgorzej), wyrwałam trochę chwastów i ... pobrałam 2 litry gleby do badań laboratoryjnych ... jutro eM pojedzie z nimi do Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Łodzi i ... będzie już w końcu wszystko wiadomo ... na wyniki czeka się około 7 dni

Dziękuję za cenne rady i pozdrawiam
ren133 00:25, 24 lip 2015

Malgosik napisał(a)

aha, ta z Budapesztu
zachodziłam w głowę gdzie u mnie bratki

cyknę dziś wreszcie fotkę tego kładącego się krwawnika
może te nowe pędy już będą sztywniejsze?
wyglądają na krótsze i grubsze
wcześniej krwawnik rósł w doniczce

No widzisz jaka ze mnie gapa ... nieprecyzyjnie się wyraziłam ... ale bratki naprawdę są cuuudne ... myślę jakby je przemycić do siebie

Na zdjęcia krwawnika chętnie wpadnę
ren133 00:26, 24 lip 2015

ana_art napisał(a)
fajny pomysł i cebulowe do tego

Jeśli chodzi o cebulowe, myślałam o tulipanach
ren133 00:33, 24 lip 2015

popcorn napisał(a)
popieram! tulipki botaniczne np i będzie miodzio od wiosny do jesieni
Renia, w sobote bedzie wybor rozchodnikow kupilam tam rok temu tego variegata - cudaka
widzimy się? do marketu bud. nie podjadę, raczej, chyba ze jeszcze jutro.. zobaczymy, jakby co zapisalam co chcesz. Ale obdzwonilabys LM, czy tam w ogole to maja? do O. za daleko, nie pojade!

O Ty tez jesteś za tulipkami ... fajnie
Myślę, że jednak wyrwę się na chwilkę w sobotę (to staje się silniejsze ode mnie ... a zawsze byłam taka twarda) Zadzwonię jutro do LM, ale może nie będę Cię fatygować skoro eM będzie w Łodzi
Buziaki
waldek727 03:41, 24 lip 2015

ren133 napisał(a)

Dziś wieczorem podlałam biohumusem pierwszy trawnik (ogólnie rzecz biorąc to on wygląda najgorzej), wyrwałam trochę chwastów i ... pobrałam 2 litry gleby do badań laboratoryjnych ... jutro eM pojedzie z nimi do Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Łodzi i ... będzie już w końcu wszystko wiadomo ... na wyniki czeka się około 7 dni

Reniu.
Niech mąż poprosi od razu o zalecenia nawozowe dla trawnika. Sam wynik badania jakkolwiek istotny niewiele Ci powie.
jazzy 11:14, 24 lip 2015

ren133 napisał(a)

Myślałam, że Ty wyjechałaś i nie zaglądałam ...
Nowoczesność nowoczesnością ... a o trawniku mi napisz proszę a zwłaszcza o tych nawozach co stosowałaś, który z nich poleciłabyś najbardziej?
Kolor się wyrównał ale pewnie trawnik rośnie teraz jak głupi?
Czyli zadowolona jesteś, że go zastosowałaś?

Jeszcze za wcześnie mówić że jestem zadowolona Ale widzę, że coś się zaczyna dziać
Trawnik rośnie tak jak wcześniej, nie dostał jakiegoś szczególnego kopa wzrostu po trzykrotnym zlaniu
Użylam tego nawozu:
http://sklep.hspdomet.pl/biopon-nawoz-do-trawnika-w-plynie-1-l-p-1079.html
sylwia_slomc... 14:59, 24 lip 2015

Jak ja się cieszę, że nie mam możliwości pielęgnowania takiej ślicznej trawki, bo bym chyba padła przy mojej powierzchni - u mnie zwyczajna trawa koszona raz na tydz lub półtora, ale takie mięciutkie zieloniutkie poduchy strasznie mi się podobają, rano bym chodziła na bosaka
szemusia 19:42, 24 lip 2015

Doczytałam o rozchodnikowych dylematach. Jestem posiadaczką tychże niedocenianych roślinek od zeszłej jesieni i ... zaczynam je doceniać. Nie dość, ze mega łatwo się rozmnażają, to wyglądają ładnie niemal cały rok. Nie ma ich tylko wiosną, gdy obcina się suche badylki, które całkiem ładnie prezentowały się całą zimę. Szybko odbija nowymi "kapustkami". I te kwiaty
Warto o niech pomysleć