Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

popcorn 11:01, 18 lis 2015

waldek727 napisał(a)

W tym sęk, że inne też nie przyjdą. Rozkładająca się przy pomocy destruentów materia organiczna nie jest odpowiednim środowiskiem do życia dla dżdżownic żyjących w glebie.
Dżdżownice kalifornijskie zasiedlają kompostowniki na całym świecie. W środkowej Polsce też.
ej, no jak nie przychodza, skoro do Moniki przychodza, i do mnie tez? takie "normalne" polskie dzdzownice ziemne??
iwka 11:07, 18 lis 2015

A ja wczoraj wyszłam późnym wieczorem na obchód z latarką, padał deszczyk, świecę tą latarką po rabatach, a tam pełno dżdżownic, nawet nie wiedziałam, że one takie szybkie i zwinne
rozark 11:42, 18 lis 2015

Ja mam kalifornijki i te co same przychodzą też
waldek727 11:43, 18 lis 2015

jankosia napisał(a)

I tak serio, potrafisz odróżnić wszystkie 30 gatunków dżdżownic które występują w Polsce? I nie pytam o prosty podział według głębokości na jakiej żyją bo to to i moja córa w piątej klasie miała I drugie pytanie: czy w czymś Ci to pomaga? Chyba zebrało mi się na drobne złośliwości- wybacz, taki dzień

Moniko.
Nie zwracam uwagi na drobne złośliwości. Każdy z nas może mieć czasami gorsze dni, a zwłaszcza kobieta. W polemiki też nie ma sensu wchodzić, ponieważ ja przedstawiam w tym temacie w przystępny sposób wiadomości na podstawie ,,Publications on Earthworms and Vermiculture" z którymi zapoznawałem się przez lata mojej pasji do ogrodów. Publikacje te były wydane przez dr Clive Edwardsa z Ohio State University.
Spośród 32 gatunków dżdżownic występujących na terenie Polski, potrafię odróżnić tylko te najczęściej spotykane w naszych ogrodach.
Poznając tajniki ogrodów moje zainteresowania również poszły w kierunku gleboznawstwa, fizjologii roślin oraz mikrobiologicznego życia gleby. Stąd też chętnie dzielę się tymi wiadomościami z użytkownikami forum.

jankosia 11:46, 18 lis 2015

Oooo, z tym "zwłaszcza kobieta" przegiąłeś...
waldek727 11:51, 18 lis 2015

"Homo sum humani nihil a me alienum puto”.
ren133 11:52, 18 lis 2015

iwka napisał(a)
nie jesteś sama, ja też dopiero w tym roku zrobiłam kompostownik, mam nadzieję, że w przyszłym już coś będzie

co do popiołu to tylko drzewny się chyba nadaje a mocznik kupisz w ogrodniczym, ja sobie kupiłam, częścią przelałam liście w workach a resztę rozrobię i kopmost podleję

Iwonko
A duży masz?
Popiół z kominka będzie jak najbardziej drzewny... muszę kupić mocznik i dżdżownice ... boszszsze co za lista zakupów? ... a dużo masz worków z liśćmi? ... właśnie doczytałam, ze dębowe nie bardzo się nadają ze względu na długi czas rozkładu ... muszę sobie w takim razie naładować jeszcze w wory brzozowych
Luki 11:52, 18 lis 2015

Ja mam plastikowy kompostownik od 4 lat i szczerze NIE polecam. Przemieszanie w nim kompostu jest praktycznie niemożliwe, jest okropnie niewygodny przy opróżnianiu, a gdy chce zrobić to dokładnie muszę go całkowicie zdemontować, a jakościowo to nie jest dobrze wykonane i większość zaczepów już się połamało, wiosną chce wymienić na drewniany, ale będę robił sam pod wymiar.
Czy kompost robi się szybciej to nie wiem, wybieram raz w sezonie, a to raczej norma i do tego mam w nim mnóstwo dżdżownic, a żadnych kalifornijskich nie kupowałem
ren133 11:54, 18 lis 2015

Dominika11 napisał(a)
ja się też nad takim właśnie zastanawiam

Ciekawa jestem na co się zdecydujesz
Dominika11 11:56, 18 lis 2015

ren133 napisał(a)

Ciekawa jestem na co się zdecydujesz
czas pokaże, ale zanim ja coś wymyslę to ty już będziesz miała i bedę słuchać opinii