Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 13:02, 18 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Prawda, że ogród to nie tylko samo wtykanie patyków do ziemi.
I jakie to wszystko w tym zamkniętym obiegu materii jest ciekawe.

Jeszcze rok temu nawet przez myśl by mi nie przeszło, że będą mnie interesować takie tematy
iwka 13:05, 18 lis 2015

ren133 napisał(a)

A jednak drewniany ... myślę, że mimo szczerych chęci, eM nie będzie miał czasu zrobić mi takiego cacuszka ... więc pozostanie mi zakup plastikowego ... jeśli chcę już teraz zacząć działać w zakresie kompostowania Dziękuję i liczę na Twoje cenne rady

Ja swojego prosiłam i się nie doprosiłam, więc palety, gwoździe i młotek poszły w ruch Jak zobaczył to mówi: aaa o takie coś ci chodziło, było mówić bym Ci pomógł
ren133 13:05, 18 lis 2015

Dominika11 napisał(a)
to rezygnujesz z plastikowego ???

Nie ... tylko zaczynam mieć pewne wątpliwości ... ale ja jestem niecierpliwa ... więc się pewnie ostatecznie skuszę na plastikowy
ren133 13:06, 18 lis 2015

Dominika11 napisał(a)
jak na razie to nie, w mieszkaniu ciężko

... nie rozumiem
ren133 13:08, 18 lis 2015

jankosia napisał(a)

No właśnie to ma być mój sposób na pozbycie się parcha. Czytałam o różnych eksperymentach z mocznikiem i tak mnie wzięło ostatnio Mazan i tak mi już dużo pomógł w temacie sadu wiec nie będę mu na razie więcej truć Nie jestem po prostu w stanie wygrabić dokładnie tak dużej ilości liści i stąd ten pomysł. Dzięki Toszko Dwie bezdomne na wątku Reni- dobrze że ona cierpliwa jest i gościnna

Ja nie jestem cierpliwa tylko interesowna ... Wasze merytoryczne dyskusje z pewnością mi się przydadzą
ren133 13:11, 18 lis 2015

rozark napisał(a)

Hi. Hi nie wszczepiałam im czipów nie wiem to wolne zwierzęta, robią co chcą

Jeśli chodzi o herbatkę to wzielam pojemnik 10 l, melasę kupiłam w wędkarskim, do tego woreczek kompostu i pompka z kamieniem. W upały wystarczy 24 godz. W niższych temp. do 48 godz. I gotowe. Pachniało drożdżami

A ten woreczek kompostu to jaki duży? ... może znajdzie się jakaś chętna duszyczka i sprzeda mi nieco tego złota? ... co bym mogła sobie herbatkę zrobić
ren133 13:12, 18 lis 2015

iwka napisał(a)

Ja swojego prosiłam i się nie doprosiłam, więc palety, gwoździe i młotek poszły w ruch Jak zobaczył to mówi: aaa o takie coś ci chodziło, było mówić bym Ci pomógł

C'est la vie ...
waldek727 13:13, 18 lis 2015

ren133 napisała:

Jeszcze rok temu nawet przez myśl by mi nie przeszło, że będą mnie interesować takie tematy

Reniu.
Wynagrodziłaś już sobie swoją pracę zgodną z kanonami ogrodnictwa pięknym trawnikiem?
Wynagrodzisz sobie również swoją pracę bogatym w minerały i mikroorganizmy, pachnącym geosminą, z odrobiną nuty pieczarkowej kompostem.
Malgosik 13:18, 18 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Jak najbardziej. Tylko trzeba nią składowane warstwy oprószać, a nie lokalizować w jednym miejscu.

dziękuję
tak zamierzałam zrobić, przekładać tą mąkę z innymi warstwami
a że kompostownik szeroki, to szybko się tej mąki pozbędę
rozark 13:32, 18 lis 2015

ren133 napisał(a)

A ten woreczek kompostu to jaki duży? ... może znajdzie się jakaś chętna duszyczka i sprzeda mi nieco tego złota? ... co bym mogła sobie herbatkę zrobić

Teraz za zimno. Jak temp. będzie powyżej 15 st. to ruszam z produkcją. Jeśli chodzi o kompost to mam porcję do obsypania róż, ale w przyszłym roku oczywiście ci dam. Aaa woreczek jest trochę większy od pięści