Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Dominika11 12:39, 18 lis 2015

ren133 napisał(a)

Hi hi hi ... a nie chcesz jak najszybciej zacząć produkować jak najwięcej tego dobra?
jak na razie to nie, w mieszkaniu ciężko
jankosia 12:39, 18 lis 2015

Toszka napisał(a)

Ja swoje napisałam - odsyłam do Mazana. Dodam tylko, że niezmiernie ważne, determinujące, jest stężenie.

W kwestii oprysku (w sezonie wegetacyjnym) mocznikiem.
Opryskuję nim owocowe p/grzybowo i w zeszłym roku zaeksperymentowałam z opryskiem na sadzaka na cisach. 0,5%. Działa. Działa też doskonale na grzyby w trawniku.
Najciekawsza jest reakcja brzoskwini zainfekowanej kędzierzawotością - porażone liście w ciągu kilku dni opadają, a w ciągu tygodnia, dwóch pojawiają się nowe, zdrowe.

No właśnie to ma być mój sposób na pozbycie się parcha. Czytałam o różnych eksperymentach z mocznikiem i tak mnie wzięło ostatnio Mazan i tak mi już dużo pomógł w temacie sadu wiec nie będę mu na razie więcej truć Nie jestem po prostu w stanie wygrabić dokładnie tak dużej ilości liści i stąd ten pomysł. Dzięki Toszko Dwie bezdomne na wątku Reni- dobrze że ona cierpliwa jest i gościnna
nawigatorka 12:42, 18 lis 2015

Tak sa zbite kantowka na gorze i na dole-ona trzyna.przednia sciane.wyciagam kantowke i cala przednia sciane i przesiewam
ren133 12:46, 18 lis 2015

iwka napisał(a)

dla mnie on jest duży, ale w porównaniu jakie na O widzę to tyci, tyci tak poważnie to taki paletowy, jedna komora na razie, ale zapełniona w tym roku cała trzeba jeszcze dawać warstwy np.cienkich gałązek aby był lepszy dostęp tlenu.

a worków liściatych mam 5 sztuk, same brzozowe

Ja przez ten nieustanny deszcz nie mogłam w tym tygodniu "doprodukować sobie" tych worków - planuję mieć ich z dziesięć chociaż

PS A ten tyci tyci kompostownik to ile ma m3?
ren133 12:47, 18 lis 2015

Toszka napisał(a)
Jedno tylko chcę wyjaśnić - mocznikiem można opryskać drzewa tylko do połowy lipca. Taki oprysk działa nie tylko grzybobójczo, ale tez jako nawóz azotowy, czyli pobudzający do wzrostu, "pędzący". Drzewa opryskujemy roztworem mocznika 0,5%. Liście do kompostowania 5% roztworem.

Do zapamiętania Dziękuję
rozark 12:49, 18 lis 2015

ren133 napisał(a)

... i nie uciekają?

Hi. Hi nie wszczepiałam im czipów nie wiem to wolne zwierzęta, robią co chcą

Jeśli chodzi o herbatkę to wzielam pojemnik 10 l, melasę kupiłam w wędkarskim, do tego woreczek kompostu i pompka z kamieniem. W upały wystarczy 24 godz. W niższych temp. do 48 godz. I gotowe. Pachniało drożdżami
ren133 12:49, 18 lis 2015

jankosia napisał(a)

Tak zawsze najlepiej. Książki książkami, ale własna praktyka najlepsza
A ja sobie właśnie siedzę na Ogrodowisku w wątku o dżdżownicach i się zastanawiam czy nie namnożyć ich trochę w domu przez zimę Miałam co prawda poeksperymentować z pewna metodą kompostowania resztek w domu, ale może i kolejny pojemnik w kotłowni ten mój cierpliwy małżonek zniesie Jak myślisz?

Wygląda mi na cierpliwego faceta ... jak się do niego ładnie uśmiechniesz to może ze dwa pozwoli Ci postawić
ren133 12:53, 18 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Wszystkim na ,,Ogrodowisku" życzę, aby miał u siebie w ogrodzie taką próchnicę kompostową. Podoba mi się Twoja determinacja w działaniu na rzecz zdrowego ogrodu.
Trzymam kciuki i służę ewentualnie dalszymi radami.
Co do praktyczności obsługi kompostu w całym jego procesie mineralizacji i humifikacji, to Luki ma całkowitą rację. Ja też kompostuję odpady w dwóch drewnianych pojemnikach.

A jednak drewniany ... myślę, że mimo szczerych chęci, eM nie będzie miał czasu zrobić mi takiego cacuszka ... więc pozostanie mi zakup plastikowego ... jeśli chcę już teraz zacząć działać w zakresie kompostowania Dziękuję i liczę na Twoje cenne rady
ren133 12:56, 18 lis 2015

jankosia napisał(a)

Opryskujemy także od początków listopada, najlepiej w momencie kiedy na drzewach jest już tylko połowa lub mniej liści. Muszą być już koniecznie zważone, wtedy środek nie jest przyswajany przez całą roślinę. Stosuje się wtedy nie absolutnie jako nawóz a w celu przyspieszenia rozkładu opadających liści. Jako nawóz ja jeszcze nigdy go nie używałam bo zawsze mam obawy że popalę, boję się takich rzeczy, ale wiele osób twierdzi że jest super

O stosowaniu mocznika w określonych proporcjach w celu popędzenia roślin do wzrostu już gdzieś wcześniej czytałam ... ale na czym ja miałam to wypróbować jak dopiero zaczynałam tworzyć ogród? ... może skorzystam w przyszłym sezonie?
ren133 12:59, 18 lis 2015

Toszka napisał(a)

Ja swoje napisałam - odsyłam do Mazana. Dodam tylko, że niezmiernie ważne, determinujące, jest stężenie.

W kwestii oprysku (w sezonie wegetacyjnym) mocznikiem.
Opryskuję nim owocowe p/grzybowo i w zeszłym roku zaeksperymentowałam z opryskiem na sadzaka na cisach. 0,5%. Działa. Działa też doskonale na grzyby w trawniku.
Najciekawsza jest reakcja brzoskwini zainfekowanej kędzierzawotością - porażone liście w ciągu kilku dni opadają, a w ciągu tygodnia, dwóch pojawiają się nowe, zdrowe.

A na grzyby w trawniku też 0,5%?