Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

nawigatorka 13:38, 18 lis 2015

Wstawilam co obiecalam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=641#post_0
waldek727 13:40, 18 lis 2015

ren133 napisał(a)

A ten woreczek kompostu to jaki duży? ... może znajdzie się jakaś chętna duszyczka i sprzeda mi nieco tego złota? ... co bym mogła sobie herbatkę zrobić

Teraz to już za późno. Za zimno.
Jak będziesz mogła, to zacznij cały cykl wprowadzania płynnego kompostu w środowisko ogrodu od wiosny. Skoro zainteresowałaś się już tym tematem, to musisz również wiedzieć, że w biologicznej ochronie roślin mamy cały czas do czynienia z żywymi organizmami. Tutaj w przeciwieństwie do środków chemicznych, nic nie dzieje się raptem i natychmiast.
Miną lata zanim zauważysz jak bardzo zmienił się Twój ogród na korzyść. Jednym opryskiem, dwoma a nawet trzema, nie pozbędziesz się pędraków bytujących w glebie. Cały cykl przeobrażenia się larwy z poczwarki w postać dorosłego owada (imago) trwa 4 a nawet 5 lat. Dlatego śmiesznym dla mnie wydają się być stwierdzenia niektórych mniej cierpliwych ogrodników: ,,Pryskałem, ale nie pomogło".
jankosia 13:57, 18 lis 2015

Renia, ja też mam deficyt, ale jakby Ci było potrzeba tak niewiele to Ci mogę dać No chyba, że na wiosnę to wtedy będę miała przerzucany ten co przerzucałam w zeszłym tygodniu. Gdyby nie suche lato już byłby do użycia a tak...
ren133 14:06, 18 lis 2015

waldek727 napisał(a)
ren133 napisała:

Reniu.
Wynagrodziłaś już sobie swoją pracę zgodną z kanonami ogrodnictwa pięknym trawnikiem?
Wynagrodzisz sobie również swoją pracę bogatym w minerały i mikroorganizmy, pachnącym geosminą, z odrobiną nuty pieczarkowej kompostem.

ren133 14:08, 18 lis 2015

rozark napisał(a)

Teraz za zimno. Jak temp. będzie powyżej 15 st. to ruszam z produkcją. Jeśli chodzi o kompost to mam porcję do obsypania róż, ale w przyszłym roku oczywiście ci dam. Aaa woreczek jest trochę większy od pięści

To trzymam Cię za słowo

PS Chodziło mi o produkcję wiosną oczywiście
ren133 14:18, 18 lis 2015

nawigatorka napisał(a)
Wstawilam co obiecalam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=641#post_0

Merciiiiiiiiii
jankosia 14:45, 18 lis 2015

Specjalnie wyszłam do garażu żeby zerknąć na ten mocznik. Zakręciliście mną, dobre proporcje podałam na początku : 0,5 kg na 10 litrów wody. To są proporcje do oprysku drzew. Na trawnik wiosną podają 10%
Uff
ren133 14:53, 18 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Teraz to już za późno. Za zimno.
Jak będziesz mogła, to zacznij cały cykl wprowadzania płynnego kompostu w środowisko ogrodu od wiosny. Skoro zainteresowałaś się już tym tematem, to musisz również wiedzieć, że w biologicznej ochronie roślin mamy cały czas do czynienia z żywymi organizmami. Tutaj w przeciwieństwie do środków chemicznych, nic nie dzieje się raptem i natychmiast.
Miną lata zanim zauważysz jak bardzo zmienił się Twój ogród na korzyść. Jednym opryskiem, dwoma a nawet trzema, nie pozbędziesz się pędraków bytujących w glebie. Cały cykl przeobrażenia się larwy z poczwarki w postać dorosłego owada (imago) trwa 4 a nawet 5 lat. Dlatego śmiesznym dla mnie wydają się być stwierdzenia niektórych mniej cierpliwych ogrodników: ,,Pryskałem, ale nie pomogło".

Nawet tak niecierpliwa osoba jak ja nauczyła się już, że w ogrodzie nic nie dzieje się od razu Zdaję sobie sprawę z tego, że potrzeba czasu by osiągnąć efekt zdrowego ogrodu ... ale podejmuję to wyzwanie
ren133 14:55, 18 lis 2015

jankosia napisał(a)
Renia, ja też mam deficyt, ale jakby Ci było potrzeba tak niewiele to Ci mogę dać No chyba, że na wiosnę to wtedy będę miała przerzucany ten co przerzucałam w zeszłym tygodniu. Gdyby nie suche lato już byłby do użycia a tak...

Ja planuję ruszyć z herbatką na wiosnę
Chętnie się do Ciebie uśmiechnę o garstkę kompostu w kwietniu/maju
popcorn 15:03, 18 lis 2015

ren133 napisał(a)

O widzisz
I taka informacja od osoby, która to już wypraktykowała jest dla mnie cenna
Czyli radziłabyś mi kupić plastikowy?
w zasadzie to rozmiar maksymalny i ze 3 sztuki od razu. To się cholerstwo mega szybko zapełnia
Ale dużo taniej Ci wyjdzie jak Emuś się postara i zrobi; mój paletowy planuję od środka obić grubą folią i powinno pomóc