Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 18:26, 18 sty 2016

jankosia napisał(a)

O to to! Dobrze napisałaś. Chwała temu forum za dobre wzorce, ale Renia, czy u któregoś z sąsiadów widziałaś kulki w trawach? Nie przypuszczam Dobre wzorce, ale przecież nie jedyne
Dawaj kobieto

ren133 18:28, 18 sty 2016

Kasya napisał(a)

tyle planowania i dyskusji a teraz sie tak latwo zniechecasz ? no nie... ja sie nie zgadzam

Całe szczęście zakupów jeszcze nie zrobiłam
leon60 18:29, 18 sty 2016

ren133 napisał(a)

Olu
Czyli jaka musi być odległość między hortkami a grackami?

ciężko mi doradzać nie mając takich nasadzeń ale z 1,5 metra chyba pasuje albo więcej nawet
ren133 18:33, 18 sty 2016

Juzia napisał(a)

No to zrób jak Ci pisałam.... wysadź co drugą hortensję i pomiędzy daj ML.
W nogi rozchodników masa...i zasłonią puste miejsca na początku.
A później to już będzie gąszcz

To jest rozsądne rozwiązanie A za dwa lata jak nie będzie widać Ml zza hortek to wymienię je na gracki
ren133 18:34, 18 sty 2016

Juzia napisał(a)

O to to! Ja też nie!

ren133 18:36, 18 sty 2016

Kasya napisał(a)

jesli musisz kupowac to moze malepartusy ?

Muszę sobie wygooglować
nawigatorka 18:37, 18 sty 2016

Mowilam by przesadzic co druga i nie musisz dosadzac nowych
ren133 18:55, 18 sty 2016

waldek727 napisał(a)
Ludzienie.
Czy w sklepach ogrodniczych w całej Polsce sprzedają tylko cztery rośliny na krzyż?
Czy koniecznie połowa naszych ogrodów musi być kreślona na tej samej desce do projektowania?
Ja rozumiem, że można zafascynować się jednym pięknym ogrodem z tym, że ten ogród ma swoje miejsce, historię i duszę. Tego ogrodu nikt u siebie nie skopiuje. Co najwyżej będzie mógł się cieszyć marną jego podróbą. Czy naprawdę przy tworzeniu własnego ogrodu nie można na niego spojrzeć perspektywicznie? Danusia już w wielu swoich postach napomknęła, że nadchodzi era ogrodów nowoczesnych w których zarówno architektura ogrodowa jak i nasadzenia inspirowane są naturą. Sama jest prekursorką takich własnie ogrodów i za moment okaże się, że większość osób które zakładają dzisiaj swoje ogrody lub je modernizują stała tyłem do ołtarza.
Reniu. Dobrze, że doceniając wszystkie projekty jak i zaangażowanie wielu osób w aranżację części ogrodu dałaś sobie czas na podjęcie ostatecznej decyzji.

Waldku
Oglądam ostatnio trochę pinterestowych inspiracji (właściwie dopiero tutaj na forum dowiedziałam się oiich istnieniu) stwierdzam, że króluje styl minimalistyczny, drzewa, żywopłoty cięte pod linijkę, trawy, a wśród nich kwiaty ... a wszystko to zwieńczone modernistyczną archiekturą ... Niestety taki styl nie wpisze się w otoczenie mojego ogrodu. Czuję że faliste linie ograniczają mnie.
Czy mógłbyś wrzucić mi kilka inspiracji tych nowoczesnych ogrodów?
Może wtedy poczujemy bluesa?
ren133 18:58, 18 sty 2016

Juzia napisał(a)
Waldku.... ale Renia chciała rabatę z konkretnych roślin i wszyscy starali się utworzyć coś z jej listy...
To nie tak, że my wszystkie uparłyśmy się na seslerie, berberysy, hortensje i miskanty

To prawda...
ren133 18:59, 18 sty 2016

waldek727 napisał(a)
To również ukłon w stronę Reni oraz innych osób które starają się stworzyć oryginalny i niepowtarzalny ogród , aby przed doborem roślin wcześniej przestudiowały sobie
katalog roślin . Wspaniały pomocnik z którego ja także korzystam.

Poczytam ... dzięki