Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

popcorn 15:07, 17 paź 2017

aaa... nie wiedziałam. Nie znam się na tym.

Fajnie byłoby tak mieszkać, pośrodku niczego, ale po pierwsze bym się bała, po drugie i najważniejsze i tak mnie nie stać, po trzecie wygodniej przy asfalcie wśród ludzi bo komunikacja miejska i Młoda sobie gdzieś sama dojedzie.
UlaB 17:10, 17 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Prąd ciągnie energetyka, gmina sprzedaję działki gołe bez infrastruktury. Potem je odralnia a potem .....
I taki inwestor (jednostka) wygrywa długie i mozolne procesy o prąd - bo prąd musi być i to jest zadanie energetyki.

i tu jest pies pogrzebany
spójrzmy na taką Hiszpanię (akurat wiem jak tam to działa od znajomych Hiszpanów)
Zgodnie z prawem ichnia "gmina" nie sprzeda działki jesli nie jest zapewniony dojazd i media. Zatem "gmina" - z podatków - jesli chce miec nowych mieszkańców i ściagac z nich podatki musi podzielic działki, zapewnic piekny asfalt i chodniki, oświetlenie, media i wtedy wystawia działki na sprzedaż. Cena wysoka, ale cóż - Hsizpanie tak jak my biora kredyt i oddają pokornie bankowi do emerytury. No chyba że wczesniej sie dorobili stosownej kwoty ale nie miejmy złudzeń - u nich jest równie trudno jak u nas. Efekt - ład i porządek przestrzenny, nie trzeba toczyc bojów o media, bo są, nie trzeba załamywac rąk gdy przyjda ulewy itd. Niestety, cos za cos - ceny nieruchomosci niskie nie sa (w relacji do ich zarobków, nie naszych), podatki tez.

Innymi słowy fundamentalna róznica w konstrukcji prawa budowlanego i administracyjnego w tym zakresie.

Na odludziu tez mozna pobudowac - ale kasy trzeba miec jak lodu....
Handel prywatny działkami budowlanymi ponoć jest utrudniony.
Kasya 17:13, 17 paź 2017

ale w Hiszpanii pomijajac (okolice duzych miast) sa ceny nizsze niz u nas
UlaB 17:16, 17 paź 2017

chyba nie do końca tak różowo
kryzys ściął ceny (bo przeciez w Hiszpanii nei da sie stracic na nieruvchomosciachm, to brali kredyty na 2 nieruchomsoci chociaz potrzebwoali jednej), ale nadal w relacji zarobki-ceny nie jest rózowo
Znam sytuację w Andaluzji i w Murcji. Odległości rzędu 40km od wiekszych miast. Tanio nie jest.

To wyedytuje
Portugalia, pipidówa (ale z uniwersytetem) patrząc w odniesieniu do naszego kraju, na wschodzie, nie nad oceanem. Mieszkanie od dewelopera 60m2 - 350tys. Euro ofkors. Cena sprzed 3 lat, nie sądzę, by tapnęło w tym czasie. Niskie ceny nieruchomsoci na półwyspie iberyjskim to raczej ruiny. I dodam ze znam zarobki moich kolegów po fachu
renatamama3 17:19, 17 paź 2017

Ja ,mam dom ,działkę w bocznej drodze ,która jest naszą własnością i jeszcze 3 sąsiadów ,energetyka dociągnęła prąd ,ale wodę i kanalizację musieliśmy sami , koszta podzielone na 3 ,gazu przez to już nie ciągnęliśmy ,bo to kolejne 8-9 tysi na rodzinę .
AnnaCh 18:41, 17 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Sądzę, że nie "także" uderzyć po kieszeni, tylko "wyłącznie ich". Nie widzę potrzeby stosowania tutaj zasad solidarności społecznej.
No i właśnie dlatego ta ustawa może mieć sens, dlaczego ktoś jak ma widzi mi się kupić działkę 3 km za wsią, w środku pola i tam budować dom, to cała ta wieś ma się zrzucać na jego media?
Z drugiej strony istnieją takie absurdy jak u mnie w mieście, że nam miasto sprzedało na przetargu działki budowlane, z uwaga... planem zagospodarowania na osiedle domków, ale to co kupiliśmy to był kawałek łąki podzielonej słupkami geodezyjnymi i nawet się tam za bardzo nie dało dojechać. Miasto wydawało pozwolenia na budowe domów na działkach bez wody i prądu, jednocześnie w planie zagospodarowania było zapisane, że mają być ekologiczne źródła ciepła, a o gazie nawet tu nikt nie marzył, kopią dopiero teraz i podłączają osiedle, jak już połowa ma gaz w butlach, albo inne wynalazki. Swoją droga po co komu taki plan, jak jest nie respektowany. Miały być ekologiczne źródła, a połowa ma piece na groszek. Miały być dachy dwu lub czterospadowe, a część buduje kloci i ukrywa te dachy pod ogniomurami, takie prawo, żeby tylko sobie było.
Nikita 23:36, 17 paź 2017

Dobra, teraz ja wtrące swoje trzy grosze.
popcorn napisał(a)
tamten dom jeszcze nie sprzedany (żeby mnie nie podkusiło wychodzić znowu za mąż, faceci to barany, a zraniony baran to gorzej niż nie wiem co...) ech

W sprawie facetów. Znasz moją opinię:
czasoumilacz - TAK
facet "gniazdujący" - NIE
i jeszcze motto życiowe gdy jesteś singlem: "Możesz wszystko. Nic nie musisz"
Nikita 23:39, 17 paź 2017

A teraz w sprawie domu.
popcorn napisał(a)
Zbuduję taką stodołę krytą czarną blachą w rąbek i dopiero pokażę, wtedy będę miała prawo do zdjęć.
Chętnie dzialka z widokiem na południe, wtedy cały jeden bok będzie oszklony, a cały tył od północy blaszany. Prostota i oszczędność. Środek biel, czerń, szarości i naturalne drewno. Kolorowe akcenty.
I otoczenie Monikowe dużo traw i jeżówek. Potem Cisowa przegroda i kilka tematycznych ogródków niby osobno. Tak to widzę.

Jestem na tak i podpisuję się obiema łapkami.
Nikita 23:43, 17 paź 2017

popcorn napisał(a)
Poprosiłam pana od nieruchomości żeby mi szukał działek budowlanych w tamtej okolicy. Marzy mi się taki prosty domek, stodółka, taki tyle że więcej okien-drzwi balkonowych - większość elewacji południowej tak przeszklona:

duży taras. Prosta bryła. Parter, na nieużytkowym poddaszu Młoda sobie może zrobić jakąś bazę, z wejściem po drabinie czy po linie nawet. Kawałek podłogi z płyt OSB i okno połaciowe.
Na dole dwie sypialnie i duża przestrzeń dzienna, bez TV, wielkie okna i wielka kanapa i kuchnia w aneksie.
Biel, szarości i naturalne drewno. I widok. Mało sąsiadów dookoła, ale nie zupełna głusza.

Nadal jestem na tak. Kocham wielkie okna i dużą przestrzeń dzienną.
Jeśli będziesz potrzebowała architekta wnętrz - służę pomocą. Usługa oczywiście gratis.
Nikita 23:48, 17 paź 2017

Dla ogólnego zarysu międzynarodowego.
UlaB napisał(a)
chyba nie do końca tak różowo
kryzys ściął ceny (bo przeciez w Hiszpanii nei da sie stracic na nieruvchomosciachm, to brali kredyty na 2 nieruchomsoci chociaz potrzebwoali jednej), ale nadal w relacji zarobki-ceny nie jest rózowo
Znam sytuację w Andaluzji i w Murcji. Odległości rzędu 40km od wiekszych miast. Tanio nie jest.

To wyedytuje
Portugalia, pipidówa (ale z uniwersytetem) patrząc w odniesieniu do naszego kraju, na wschodzie, nie nad oceanem. Mieszkanie od dewelopera 60m2 - 350tys. Euro ofkors. Cena sprzed 3 lat, nie sądzę, by tapnęło w tym czasie. Niskie ceny nieruchomsoci na półwyspie iberyjskim to raczej ruiny. I dodam ze znam zarobki moich kolegów po fachu

Holandia. Średnia miejscowość nad dużą rzeką z dostępem do portu jachtowego, z teatrem, z basenem, zabytkową starówką. Segment mieszkalny (rynek wtórny) 80m2 + przedogródek i niewielki ogródek za domem. Spokojna dzielnica mieszkalna, blisko do sklepów, szkół, miejsc rekreacyjnych. Cena: 130 tys euro.